Banana Steam Brownies
BROWNIES MERUPAKAN KUDAPAN PALING DIGEMARI DI AMERIKA SEJAK ABAD KE-19. NAMUN SEJAK BEBERAPA TAHUN TERAKHIR INI, DEMAM BROWNIES MELANDA DAPUR INDONESIA, TERUTAMANYA DI KOTA BANDUNG...KOTA YANG TERKENAL DENGAN PELBAGAI JENAMA BROWNIES. ANTARA YANG POPULAR...BROWNIES AMANDA DAN KARTIKA SARI.
KESINAMBUNGAN POPULARITI BROWNIES DI SANA...MEMBAWA PEMBAHARUAN KEPADA PENCINTA CHOCOLATE CAKE DI NEGARA INI.
BROWNIES INI....TAK LEH NAK KOMEN APA DAH...MEMANG SEDAPPP, LEMBUT DAN MOIST. APATAH LAGI COKLAT BILA DIPADUKAN DENGAN PISANG...MEMANG ENAK DAN NYAMAN JE RASANYA. BILA DAH MAKAN SATU, NAK LAGI DAN LAGI...CANNOT STOP...TAK CAYA??..CUBA LAH....
BANANA STEAM BROWNIES
BAHAN A:
270 GM DARK COOKING CHOCOLATE
80 GM BUTTER
BAHAN B:
150 GM TEPUNG GANDUM
30 GM SERBUK KOKO
1 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP ESEN PISANG
6 BIJI TELUR (A)
260 GM KASTOR
300 GM PISANG EMAS / RAJA - dilecek halus bersama garam
1/4 TSP GARAM
80 GM WALNUT / CASHEWNUT - untuk hias tabur atas (jika suka)
CARANYA:
1. BAHAN A: CAIRKAN COKLAT SECARA DOUBLE-BOIL. KEMUDIAN MASUKKAN BUTTER, GAUL RATA. BILA BUTTER SUDAH MENCAIR, TUTUP API DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA BETUL-BETUL KEMBANG.
3. MASUKKAN TEPUNG, KOKO DAN BAKING POWDER YANG TELAH DIAYAK. GAUL HINGGA RATA. SAMBIL DIKACAU TU, MASUKKAN LARUTAN KOKO TADI. GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI, MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK, DIGAUL RATA.
5. TUANGKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN 9x9x2 YANG DIALAS KERTAS DAN DISAPU BUTTER.
6. JIKA SUKA, TABURKAN ATAS DENGAN WALNUT/CASHEWNUT YANG TELAH DICINCANG. TUTUP LOYANG DENGAN FOIL. BILA AIR KUKUSAN DAH BENAR-BENAR MENDIDIH, MENGELUARKAN WAP YANG BANYAK, MASUKKAN ACUAN BERISI ADUNAN, KUKUS SELAMA I JAM.
KESINAMBUNGAN POPULARITI BROWNIES DI SANA...MEMBAWA PEMBAHARUAN KEPADA PENCINTA CHOCOLATE CAKE DI NEGARA INI.
BROWNIES INI....TAK LEH NAK KOMEN APA DAH...MEMANG SEDAPPP, LEMBUT DAN MOIST. APATAH LAGI COKLAT BILA DIPADUKAN DENGAN PISANG...MEMANG ENAK DAN NYAMAN JE RASANYA. BILA DAH MAKAN SATU, NAK LAGI DAN LAGI...CANNOT STOP...TAK CAYA??..CUBA LAH....
BANANA STEAM BROWNIES
BAHAN A:
270 GM DARK COOKING CHOCOLATE
80 GM BUTTER
BAHAN B:
150 GM TEPUNG GANDUM
30 GM SERBUK KOKO
1 TSP BAKING POWDER
1/2 TSP ESEN PISANG
6 BIJI TELUR (A)
260 GM KASTOR
300 GM PISANG EMAS / RAJA - dilecek halus bersama garam
1/4 TSP GARAM
80 GM WALNUT / CASHEWNUT - untuk hias tabur atas (jika suka)
CARANYA:
1. BAHAN A: CAIRKAN COKLAT SECARA DOUBLE-BOIL. KEMUDIAN MASUKKAN BUTTER, GAUL RATA. BILA BUTTER SUDAH MENCAIR, TUTUP API DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA BETUL-BETUL KEMBANG.
3. MASUKKAN TEPUNG, KOKO DAN BAKING POWDER YANG TELAH DIAYAK. GAUL HINGGA RATA. SAMBIL DIKACAU TU, MASUKKAN LARUTAN KOKO TADI. GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI, MASUKKAN PISANG YANG TELAH DILECEK, DIGAUL RATA.
5. TUANGKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN 9x9x2 YANG DIALAS KERTAS DAN DISAPU BUTTER.
6. JIKA SUKA, TABURKAN ATAS DENGAN WALNUT/CASHEWNUT YANG TELAH DICINCANG. TUTUP LOYANG DENGAN FOIL. BILA AIR KUKUSAN DAH BENAR-BENAR MENDIDIH, MENGELUARKAN WAP YANG BANYAK, MASUKKAN ACUAN BERISI ADUNAN, KUKUS SELAMA I JAM.
No comments:
Post a Comment