0
Cucur Bilis Crispy

Menu minum petang kami sekeluarga sepanjang blog tidak berupdate. Cucur ni rangup sekali...amatlah sedapnya bila dimakan panas-panas dicicah bersama sos...Anak-anak memang sukakan cucur terutamanya cucur udang tapi udang tak ada...aah, tak kisahlah ...gantikan aje dengan ikan bilis...habis jugak...
CUCUR BILIS CRISPY

Bahan Cucur:
200 gm tepung gandum
40 gm tepung tepung jagung
40 gm tepung beras
1/2 tsp garam
290-300 gm air
1 tangkai daun bawang, dihiris
30 gm (1/2 cawan) ikan bilis
6 ulas bawang merah, dihiris
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris nipis

Caranya:
Campurkan semua bahan dan bancuh seperti biasa. Goreng sehingga kekuningan.

Bahan Sos:
1 sdm sos tomato
4 sdm sos cili
1 sdt mayonis
2 sdt gula perang atau secukup rasa
Sedikit air panas ikut kepekatan yang dikehendaki

Caranya:
Campurkan semua bahan sos dan kacau hingga rata dan sebati. Hidangkan bersama cucur.

0 sweet comments: