0
Puding Laici

Puding yang enak ketika berbuka puasa...

Bahan A:
  • 220 gm gula pasir (siapa yang suka lagi manis, sila tambah)
  • 20 gm agar-agar stripe
  • 750 gm air
  • 185 gm (1/2 tin) air laici
Bahan B:
  • 4 biji kuning telur
  • 1 tin susu cair
  • 25 gm (3 sudu besar) tepung kastad
  • 2 sudu kecil esen laici
  • 1 tin buah laici, asingkan sedikit untuk ditabur dalam puding
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 185 gm (1/2 tin) air laici
  • 50 gm butter
Bahan C:
  • 4 biji putih telur, dipukul dengan mixer hingga gebu dan kembang
  • 1 sudu kecil orange paste
  • Buah laici yang diasingkan tadi-dipotong kecil
Caranya:
  • Masak agar-agar dengan air sehingga larut.
  • Setelah itu masukkan gula bersama air laici dan masak lagi hingga gula larut.
  • Sementara itu, kisar bahan B kecuali butter. Setelah dikisar baru masukkan butter dan kisar sedikit lagi. Masukkan ke dalam agar-agar, masak sehingga mendidih.
  • Masukkan bahan C dan kacau hingga sebati dan pekat. Tutup api. Masukkan buah laici yang dipotong kecil ke dalamnya dan kacau rata.
  • Tuangkan ke dalam acuan yang digemari dan biar beku dalam petisejuk.

0 sweet comments: