0
Roti Jala Yogurt

'....roti jala yang lembut dan moist dengan adanya tambahan yogurt...'

Roti jala bagi memenuhi permintaan anak-anak sebagai juadah berbuka puasa....cukup enak bila digandingkan bersama Ayam Madras.
  • 240 gm tepung gandum
  • 40 gm susu tepung
  • 300-350 gm atau secukupnya air mengikut jenis tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan yogurt
  • 1 sudu kecil susu pekat manis
  • 1 sudu kecil garam halus
  • Pewarna kuning lemon
Caranya:
  • Satukan telur, yogurt, susu pekat, garam dan kacau supaya rata.
  • Satukan tepung dan susu tepung. Masukkan campuran yogurt serta sedikit demi sedikit air dan kacau sehingga menjadi satu adunan yang licin dan halus. Adunan hendaklah tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tambahkan dengan sedikit pewarna.
  • Panaskan kuali leper non-stick dengan sapuan sedikit saja butter.
  • Setelah kuali panas bolehlah mula menjala.

0 sweet comments: