0
Bubur Cha-Cha Bersama Keladi


Hidangan minum petang yang paling ringkas dan cepat disediakan. Selain keladi, keledek juga boleh digunakan.


BUBUR CHA-CHA BERSAMA KELADI

Bahan-Bahan
  • 300 gm keladi, dipotong kiub dan direbus empuk
  • 100 gm cha-cha
  • 150 gm gula pasir* (mengikut kesesuaian rasa)
  • 100 gm gula merah *
  • 300 ml santan
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa
Cara
  • Satukan isi keladi, cha-cha, gula pasir, gula merah, santan, garam, daun pandan dan air secukupnya. Didihkan dan dikacau rata.
  • Pastikan bubur dimasak dengan api yang perlahan dan dikacau selalu.
  • Akhir sekali perasakan dan didihkan sehingga masak.
  • Sedia untuk dimakan.


Tips: Untuk mendapatkan tekstur cha-cha yang gebu dan elok, ia perlu direbus terlebih dahulu dan direndam di dalam air sejuk.

0 sweet comments: