0
Maggi Ala Mamak

Menu paling simple....sekelip mata je dah terhidang...saja-saja masakkan untuk anak-anak makan waktu petang-petang begini....lagipun dieorang time-time cam ni mencari-cari makanan....tak kira la apa....janji ada.
Resepi ambil kat blog CMG. Ada juga bahan yang tak de....habis cammana....nak tak nak terpaksa lah sesuaikan dengan bahan yang ada je. Tak kisah laa....


MAGGI ALA MAMAK

Bahan-Bahan
  • 1 bungkus mee maggi perencah kari, asingkan
  • 2 biji bawang merah, dihiris
  • 1 ulas bawang putih, dihiris
  • 1/2 camca besar cili kisar >> sy gantikan dgn lebihan sambal nasi lemak
  • 1 camca besar sos tomato
  • 1 biji telur
  • Sedikit kicap cair (jika perlu)
  • 2 pelepah sawi, dicuci dan siang >> tak letak sbb tak de
  • 1 kelopak kecil kobis bulat, potong kecil >> sy lebihkan sikit
  • 1/2 batang kek ikan, potong kecil
  • 1/2 keping tauhu, didadu dan goreng, toskan
  • 1/2 cawan daging ayam >> sy ganti dgn daging
  • 5 ekor udang, dibersihkan >> tak letak
  • 1 pelepah daun sup, dipotong 1 inci
  • Sedikit taugeh >> sy tambah sendiri
  • Sedikit air
  • Hirisan timun, sebagai hiasan
  • Hirisan cili merah, sebagai hiasan
  • Belahan limau kasturi, sebagai hiasan
Cara
  • Mee maggi dicelur dalam air mendidih hingga lembut, toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang merah, bawang putih dan cili kisar hingga garing. Tambah sos tomato dan 1/2 paket perencah kari mee maggi tadi, kacau rata dan tuang sedikit air.
  • Masukkan fish cake, tauhu, batang sawi, udang dan daging ayam. Masak sekejap. Tolak ketepi kuali dan pecahkan telur, biar telur mengeras dan kacau hancur. Masukkan mee maggi tadi dan gaul rata.
  • Tambah daun sawi dan kobis, kacau hingga mesra dan biar hingga kobis lembut. Rasa dan jika perlu renjis sedikit kicap cair. Bila semua ok, boleh matikan api. Hias dengan hirisan cili merah, hirisan timun dan belahan limau kasturi sebelum dihidangkan..
Sumber: tiffinbiru.blogspot.com

0 sweet comments: