0
Cucur Pisang

Cucur pisang atau lebih popular disebut cekodok pisang memang digemari oleh sesiapa jua tak kira dewasa mahupun kanak-kanak. Enak dimakan waktu sarapan, minum petang atau sebagai kudapan. Resepi masih seperti cucur pisang yang biasa cuma saya tambahkan horlick di dalamnya.


CUCUR PISANG

Bahan-Bahan
  • 250 gm pisang emas/berangan [lecek]
  • 180 gm tepung gandum
  • 20 gm horlicks
  • 80 gm kelapa parut putih
  • 2 sudu besar susu cair
  • 1/4 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh esen pisang [optional]
  • gula secukupnya
  • secubit garam
  • air jika perlu

Caranya
  • Satukan semua bahan kecuali air ke dalam mangkuk adunan dan kacau rata. Tambahkan air jika perlu.
  • Panaskan minyak. Menggunakan hujung sudu yang dicelupkan dalam minyak panas, sudukan adunan kecil-kecil ke dalam kuali.
  • Balikkan gorengan hingga kuning keemasan dan angkat.
  • Hidangkan ketika masih panas.

0 sweet comments: