0
Ayam Masak Bali


Ini satu lagi lauk yang digandingkan bersama nasi lemak pandan aritu. Tak tau lah dari mana datangnya nama Bali tu ntah...itu kena tanya yang empunyer resepi, Amir Said...tuan blog Oh Malaysia...anak Terengganu yang kini menuntut di Australia. Terima kasih la bebanyak pada penyumbang resepi yang sudi share resepi yang enak ini.


AYAM MASAK BALI


Bahan-Bahan
  • 1/2 ekor ayam
  • 1 batang serai, diketuk
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar cili kering
  • 1 tangkai daun kari
  • 3-4 helai daun limau purut
  • asam keping
  • minyak masak
  • garam
  • gula
Bahan Kisar
  • 1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 2 sudu serbuk kunyit / 1in kunyit hidup
  • 1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
  • 1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
  • 1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
  • 2 batang serai

Caranya
  • Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
  • Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
  • Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
  • Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.

0 sweet comments: