2
Kelebihan 10 Muharram@ Asyura

Dari Ibnu Abbas r.a berkata Rasulullah S.A.W bersabda : " Sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka Allah S.W.T akan memberi kepadanya pahala 10,000 malaikat dan sesiapa yang berpuasa pada hari Aasyura (10 Muharram) maka akan diberi pahala 10,000 orang berhaji dan berumrah, dan 10,000 pahala orang mati syahid, dan barang siapa yang mengusap kepala anak-anak yatim pada hari tersebut maka Allah S.W.T akan menaikkan dengan setiap rambut satu darjat. Dan sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa pada orang mukmin pada hari Aasyura, maka seolah-olah dia memberi makan pada seluruh ummat Rasulullah S.A.W yang berbuka puasa dan mengenyangkan perut mereka."


Lalu para sahabat bertanya Rasulullah S.A.W : " Ya Rasulullah S.A.W, adakah Allah telah melebihkan hari Aasyura daripada hari-hari lain?". Maka berkata Rasulullah S.A.W : " Ya, memang benar, Allah Taala menjadikan langit dan bumi pada hari Aasyura, menjadikan laut pada hari Aasyura, menjadikan bukit-bukit pada hari Aasyura, menjadikan Nabi Adam dan juga Hawa pada hari Aasyura, lahirnya Nabi Ibrahim juga pada hari Aasyura, dan Allah S.W.T menyelamatkan Nabi Ibrahim dari api juga pada hari Aasyura, Allah S.W.T menenggelamkan Fir'aun pada hari Aasyura, menyembuhkan penyakit Nabi Ayyub a.s pada hari Aasyura, Allah S.W.T menerima taubat Nabi Adam pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengampunkan dosa Nabi Daud pada hari Aasyura, Allah S.W.T mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman juga pada hari Aasyura, dan akan terjadi hari kiamat itu juga pada hari Aasyura !".

Antara Amalan Dan Fadilat 10 Muharram

Melapangkan masa dan berbelanja untuk anak dan isteri
-Fadilatnya: Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

Memuliakan fakir miskin
-Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

Menahan marah
-Pada akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang diredhai-Nya.

Menunjukkan orang sesat
-Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

Menyapu dan mengusap kepala anak yatim
-Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi setiap rambut yang disapu.

Bersedekah
-Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tidak berhenti-henti daripada kecil hingga mati.
-Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia.

Memelihara kehormatan diri
-Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

Mandi sunat
-Lafaz niat: Saja aku mandi sunat hari as-Syura kerana Allah Taala.

Membaca surah al-ikhlas 1000x
-Allah akan memandangnya dengan pandangan rahmat pada akhirat nanti.

Sembahyang sunat empat rakaat
-Allah akan mengampunkan dosanya walau berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
Lafaz niat: Saja aku sembahyang sunat hari as-Syura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas membaca surah al-Fatihah, dibaca surah al-Ikhlas sebanyak 11 kali.

Menjamu orang berbuka puasa
-Diberi pahala seperti memberi orang Islam berbuka puasa.

Puasa
-Niat: Saja aku berpuasa esok hari sunat hari as-Syura kerana Allah Taala.

Alangkah beruntungnya seseorang yang kembali ke akhirat dalam keadaan amalannya yang diterima oleh Allah SWT dan alangkah malangnya seseorang yang mengadap Allah SWT, tiba-tiba mendapati amalannya ditolak. Marilah bersama kita renungkan….

2 sweet comments:

ilahjy said...

alhmdllah atas ajakkan en hubby kami sekeluarga mengharunginya..besar sungguh ganjarannya rugi sesiapa tidak mengtahuinya.. t.kasih atas N3 ini semoga kita mendapat hidayah...

Iza Akma said...

semoga hati2 kita tidak digelapkan oleh Allah untuk terus menerima petunjuk dan hidayah daripada-Nya...InsyaAllah...