1
Kerabu Timun


Hari tu jalan-jalan kat umah AlongRoz nampak dia buat kerabu timun. Kreatif betul cik Along kita tu sebab belum pernah dengar lagi timun dibuat kerabu sebegitu. Sekali tengok terus tertarik...mana tidaknya...kelihatan macam sedap...nak juga rasa kan...Then terus check fridge, ada ke tidak timun. Cari-cari adalah jumpa sebiji...haa...lega...dapat juga aku merasa kerabu timun ciptaan Along ni..


Bahan lain tu tak payah check lagi dah sebab dah memang tersedia di dapur. Buatnya pun tak lah susah sangat...main parut dan hiris-hiris je...taraa...siap.  Sedap kerabu ni...ada kelainan rasa disitu...u all cubalah ya...memang sedap. Thanks Along..


CUCUMBER  SALAD (Kerabu Timun)


Ingredients
  • 1 Cucumber & 1/2 Carrot - grate lengthwise to form strips
  • 1/2 Big Onions - sliced
  • Few Chili Padi*
  • 1 tbsp Dried Shrimps or roasted Ikan Bilis* (*pounded)
  • 1 Red Chili - sliced
  • 3 tbsp Pounded Roasted Peanuts
  • 1 Kasturi Lime - sy buat 3 biji sebab suka masam-masam sikit
  • 1 tbsp Fish Sauce
  • 1 stalk Coriander Leaves
  • 2 tsp Sugar
  • Salt
  • *sy juga tambahkan hirisan dari 1 biji tomato 

METHOD:
  • Mix all & season to taste.
  • * sy guna udang kering yang disangai terlebih dahulu, kemudian ditumbuk bersama cili merah


Inilah pemarut yang saya gunakan untuk memarut carrot dan timun. Belinya dah lama, baru sekarang rasmikan...hehe...Alaa, murah je....susah-susah cari jer kat pasar malam..

1 sweet comments:

cikmanggis said...

salam iza..nampak pun dah tahu sedap.nanti nak cuba jugak la kerabu timun ni.