6
Roti Nasi


Sana sini tayang roti...macam-macam style roti depa buat. Cuma dapur sini saja yang belum ada roti lagi. Sebelum ni dah pernah buat roti..tapi dah lama dah. Last sekali meroti tiga tahun lepas. Lama tuuu..sampai ada resepi roti yang dah pernah buat, cari-cari dah tak ada..ke mana hilang pun entah tak tahu. Jadi sebelum resepi menghilang lagi lebih baik buat dulu. Nak mendatangkan mood meroti, tangan-tangan jari-jemari ni kenalah diwarm-up dulu..maklumlah dah lama tinggalkan bab uli menguli roti nih. Dapur saya ni tak de bread maker..lama niat nak beli..tapi belum ada rezeki lagi kot. Terpaksa lah uli dengan tangan tapi sama je kan. Lagi pun kita buat roti ni untuk makan-makan keluarga. Jadi bila uli sendiri selain boleh exercise tangan secara tak langsung air tangan tu dapat mengeratkan kasih sayang antara keluarga.

Akceli, ada kisah di sebalik kejadian roti nasi ini. Oleh kerana waktu tu, agak kelam kabut sikit..saya dah masukkan 12 tsp gula ke dalam bancuhan yis. Tunggu setengah jam yis tak juga kembang. Sudahnya saya buang sebab takut nanti roti tak jadi. Bancuh lagi sekali. Kali ni saya buh gulanya 50 gm. Tunggu punya tunggu..macam tu gak. Tak kan nak buang lagi kan..membazir. Kemudian saya tawakal je.. bancuh terus. Saya asyik duk tengok berulangkali sama ada doh dah kembang ke belum. Lama juga tunggu..mengembang juga akhirnya. Tak tau la macam mana angka 1/2 tu saya boleh nampak 12..Itulah kisahnya akibat tersalah baca arahan resepi. Walau begitu..hasilnya berbaloi..lembuutt...gebu sangat..tapi  rotinya dah rasa macam roti manis..but still sedaapp...Panjang pula karangan untuk n3 ni yer..apa apa pun jom lah kita tengok resepi dari onigiri@Myr. atau boleh juga lihat di Ros@JMC. Kalau nak tau..kak Ros inilah pemilik nama samaran onigiri di MyR tuu..


ROTI NASI
referred by: Akma @ SSK


Bahan-Bahan
  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 tsp garam
Bancuhan Yis
  • 4 gram dry yeast
  • 1/2 tsp tepung gandum
  • 1/2 tsp gula
  • 3 tbsp air



Caranya
  • Mula-mula campurkan semua bahan bancuhan yis, kacau dan tunggu hingga betul-betul berbuih.
  • Kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  • Masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  • Rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  • Bentukkan bebola dan susunkan dalam loyang. Biarkan hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  • Keluarkan daripada oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  • Sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner.

6 sweet comments:

Mas said...

resepi roti ni dalam list....haa..nnti nk wat gak..geramm tengok roti yng u tu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Iza, ada juga roti, Kak yang buat resolusi 2011, satu jenis roti satu bulan, belum start lagi. Ramai blogger dah sibuk beli bread maker. Kak belum bertindak lagi. Tenguklah mungkin guna resipi Iza sebagai permulaan roti Kak kut.

Nieza said...

wah kak gebusnya roti ni...sedapnya..nk ler 2 ketoi ..hehe

Yat Maria said...

Salam dear...

waaaaa...ada roti gebuss...akak jelesss..Bm akak dah berabuk lama dia cuti...bila la akak leh start ni..

ros@JMC said...

terima kasih sudi mencuba resepi roti nasi saya tu...salam ziarah dari ros ya....onigiri tu nama saya di myr....heheheehe, btw lawa roti nasi tu...gebu je nampak

Iza Akma said...

Mas,
skip jer dulu yg lain tu kMas..buat roti ni dulu..hihi..resepi kRos ni mmg power..

Paty's Kitchen,
w'salam kPaty..bila tngk sume kwn2 buat roti..teringin lak nak ikut skali..tak de bread maker pun tak jd hal kak..masih boleh meroti uli sendiri..kalau bajet lebih baiklah beli bm..senang keje sikit..resepi kRos ni sedap..pasti kPaty suker..

Nieza,
aik..dtg jauh2, nak 2 ketoi je ke..hehe..roti ni sedap Nieza..2 gerenti tak cukup..

Yat Maria,
w'salam..jgn jeless2 kak Yat..suruh je bm kak tu buat keje..lama2 cuti merajuk pulak bm tu nnt..hehe

Ros@JMC,
berbunganya hati sy bila org popular spt kRos dtg ziarah & bg komen disini..mekasih kRos..sudi ziarah sini..malu sy dgn komen kRos tu..apa pun sy ni amatur lg kak..bnyk lg yg perlu sy belajar dr blog kRos..