0
Bingka Roti Berlauk


Resepi bingka yang dah begitu lama tersimpan. Kebetulan ada roti yang tersadai tak habis dimakan....daripada membazir.....ada elok juga jika mencuba bingka roti berlauk resepi Chef Hanieliza. Walaupun daging cincang ready-made tak ada....bukan masalah ....saya hiriskan daging dan kisarkan. Ikut resepi asal bahan inti ditaburkan atas bingka tapi saya buatkan ia berlapisan. Terima kasih Kak Liza atas resepi yang sungguh sedap dan marvellous gitu....


BINGKA ROTI BERLAUK

Bahan Bingka:
1 buku kecil roti [10 -12 keping ]
800 ml santan [1/2 biji kelapa]
3 s/b tepung gandum
3 s/b butter [cairkan]
3 biji telur
garam


Caranya:
  • Roti dikoyakkan dan rendamkan dengan santan sehingga kembang.
  • Gaulkan semua bahan lain dengan roti yang telah direndam supaya sebati.
  • Masukkan dalam loyang 10" x 10" yang  telah disapukan minyak.
  • Bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
  • Keluarkan loyang dan taburkan bahan berlauk dan bakar lagi selama 30 minit.
  • Bila telah masak taburkan bahan hiasan.
  • Potong dan dan hidangkan.


Bahan Lauk:
400 g daging kisar [kkliza gunakan daging kisar Ramly]
2 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji kentang [ potong dadu kecil]
1 batang carrot [potong dadu kecil]
3 s/b rempah kari
3 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
minyak
garam

Bahan Hiasan: [hiriskan]
daun sup
daun bawang
cili merah
bawang goreng

 
Caranya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi.
  • Masukkan daging kisar yang telah diperoikan. Kacau rata.
  • Masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
  • Masukkan kentang, carrot, garam, sos cili & sos tomato. Kacau rata.
  • Masakkan sehingga kentang dan carrot lembut.
  • Bila telah masak masukkan dalam pinggan [jangan ambil lebihan minyak].




0 sweet comments: