4
Ikan Siakap Kerabu Mangga


Saya memang tak langsung menyukai mangga muda. Bila tengok orang lain makan mangga muda nampak sedap sangat...saya cuba dan paksa juga makan...tak bolehlah...masaam...
Bila sebut kerabu mangga, tentulah bahan utamanya mangga muda. Kalau dah mangga muda tak suka tentulah kerabunya pun tak suka juga. Tapi itu cerita dulu...nah, sekarang kerabu mangga dah jadi kesukaanku dan family juga. Hanya kerabu mangga saja yang boleh ditelan but not semata-mata mangga muda...
Pernah makan di restoran thai, hidangan ikan yang ditaburi dengan kerabu mangga di atasnya...sedap sangat. Jadi saya pun cuba lah pula di dapur...dan taraa...inilah hasilnya...


IKAN SIAKAP KERABU MANGGA


Bahan A:
1 ekor ikan siakap
**lumur dengan garam, kunyit, sedikit lada hitam dan sedikit tepung jagung..biarkan seketika
1 sudu besar udang kering
4 sudu besar kacang tanah (jika suka)

Bahan B:
2 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis
garam & gula secukup rasa

Bahan C:(dihiris/mayang halus)
1 biji mangga muda
1 biji tomato, buang biji
1 tangkai kacang panjang
1 biji cili merah
3 biji cili padi (tambah lagi jika nak lebih pedas)
5 ulas bawang merah
1 batang serai
1 kuntum bunga kantan (jika suka)


Caranya:

  • Goreng kacang tanah dan ditumbuk kasar. Ketepikan.
  • Goreng udang kering hingga garing dan ditumbuk halus. Ketepikan.
  • Goreng ikan seperti biasa. Angkat dan letakkan dalam pinggan.
  • Satukan bahan B dengan hirisan bunga kantan dan serai dalam satu bekas. Kacau rata sehingga sebati. Ketepikan.
  • Satukan bahan C yang lain beserta udang kering dan kacang tanah kedalam bahan sos tadi. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi.
  • Sedia untuk dihidangkan. Jika suka boleh ditaburkan dengan sedikit daun ketumbar.




4 sweet comments:

Ayu said...

sedap nampaknya ikan ni..boleh lah masuk list..

noorsafone said...

resepi ikan ni jd pembuka selera...thanks ila...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Iza, Kak dah lama teringin nak buat. Kak ambil resipi ya.

Iza Akma said...

Ayu,
silakan kak Ayu..

Noorsafone,
lauk2 cam ni...especially kerabu sememangnya menjadi pembuka selera...sampaikan kak noor nya pun tersasul2 type nama...hehe

Kak Paty,
w'kmsalam kak Paty..ya ke kak...boleh kak, silakan...