3
Selamat Menyambut Maulidur Rasul 1432H

Maulid adalah peringatan kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. Di mana beliau lahir di kota Mekkah, pada malam Isnin waktu fajar tanggal 12 Rabiulawal atau disebut sebagai tahun gajah. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah S.W.T. Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad S.A.W dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.


Banyak peristiwa penting yang telah dicatatkan oleh sejarah jatuh bangunnya tamadun Islam di dalam bulan Rabiulawal ini dan diantaranya ialah;

Kelahiran junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah S.A.W.
Mengikut sumber-sumber mengatakan bahawa nabi lahir pada 12 Rabiul Awwal tahun gajah bersamaan 23 April 571M. Ini adalah sumber yang masyhur dan menjadi amalan umat Islam di Malaysia mengadakan sambutan Maulidurrasul pada 12 Rabiul Awwal di setiap tahun sehinggalah sekarang.

Perlantikan Nabi menjadi Rasul.
Dibulan Rabiulawal inilah Nabi saw diangkat menjadi Rasul. Ketika ini Nabi S.A.W. berumur 40 tahun. Maka dengan ini bermulah dakwah baginda secara rasmi di Makkah al-Mukarramah.

Hijrah
Tarikh Hijrah adalah tarikh tibanya Rasulullah di Madinah al-Munawwarah pada ketika itu di sebut Yatsrib. Rasulullah sampai di Quba' pada hari Isnin 8 Rabiulawal dan Baginda sampai di Kota Madinah pada hari Jumaat 12 Rabiulawal dan Baginda menunaikan solat Jumaat yang pertama.

Peperangan
Banyak peperangan yang telah terjadi pada zaman Rasulullah S.A.W.  Antaranya  peperangan tentera Islam dan tentera kuffar. Diantara peperangan yang berlaku di bulan Rabiulawal ialah peperangan Safwan (Badar pertama), Bawat, Zi Amar (Ghatfan), Bani An-Nadhir, Daumatul Jandal dan peperangan Bani Lahyan.

Wafatnya junjungan besar kita, Muhammad Rasulullah S.A.W.
Rasulullah telah wafat pada hari Isnin 12 Rabiulawal 11H bersamaan 7 Jun 632M. Baginda wafat di rumah isterinya Aisyah ra dan dikebumikan di Madinah al-Munawwarah.

Abu Bakar ra. menjadi khalifah
Pada hari Rasulullah wafat, para sahabat tidak mahu menangguh urusan pentadbiran kerajaan dan segera membai'ah saidina Abu Bakar ra di Dewan Bani Sa'idah. Ini adalah kerana urusan pentadbiran negara tidak boleh terhenti walau seketika dan ia adalah nadi sesebuah kerajaan. Sebahagian sahabat pula menguruskan pengkebumian jenazah Rasulullah S.A.W. yang diketuai oleh Saidina Ali ra Ahli Bait Rasulullah S.A.W.

Pembukaan Iraq 
Tentera Islam yang dipimpin oleh Khalid Ibni Walid ra telah memasuki Iraq dan bermulalah pemerintahan Islam di bumi Iraq di zaman saidina Abu Bakar ra.

Pembukaan Baitul Muqaddis 
Salahuddin al-Ayubi telah memimpin tentera Islam menewaskan tentera Salib dan seterusnya membuka pintu bagi pembukaan Baitul Muqaddis pada tahun 583 H.

Kejatuhan Empayar kerajaan Islam Sepanyol
Kubu terakhir tentera Islam di Andalusia telah ditumbangkan oleh tentera Sepanyol yang dipimpin oleh Ferdinando dan Isabella pada tahun 897H. Bermulalah kemusnahan tempat-tempat bersejarah warisan umat Islam, masjid-masjid ditukar menjadi gereja dan muzium dan tiada lagi suara azan di negara tersebut.


Berikut pula adalah WASIAT NABI MUHAMMAD SAW kepada SAYIDINA ALI RA :

Wahai Ali, bagi orang MUKMIN ada 3 tanda-tandanya:
>Tidak terpaut hatinya pada harta benda dunia.
>Tidak terpesona dengan pujuk rayu.
>Benci terhadap perbualan dan perkataan sia-sia..

Wahai Ali, bagi orang 'ALIM itu ada 3 tanda2nya:
>Jujur dalam berkata-kata.
>Menjauhi segala yg haram.
>Merendahkan diri.

Wahai Ali, bagi orang yg JUJUR itu ada 3 tanda2nya:
>Merahasiakan ibadahnya.
>Merahasiakan sedekahnya.
>Merahasiakan ujian yg menimpanya.

Wahai Ali, bagi org yg TAKWA itu ada 3 tanda2nya:
>Takut berlaku dusta dan keji.
>Menjauhi kejahatan.
>Memohon yang halal kerana takut jatuh dalam keharaman.

Wahai Ali, tanda2 AHLI IBADAH itu ada 3 tandanya:
>Mengawasi dirinya.
>Menghisab dirinya.
>Memperbanyakkan ibadah kepada Allah s.w.t.


Marilah bersama kita renung-renungkan… semoga apa yang kita lakukan menjadi satu kebajikan. Pohonlah selalu agar diberi hidayah selain mencari hidayah melalui majlis ilmu dan membaca bahan agama. Jangan hanya membutakan mata pada hakikat kehidupan kita yang semakin mendesak pada kecintaan agama dan kehidupan duniawi.


Selamat Menyambut Maulidur Rasul;
Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad S.A.W.3 sweet comments:

http://aniesandyou.blogspot.com said...

cuti sok..apa resepi yg nk d kongsi??

Nieza said...

Assalam kak...Salam Maulidur Rasul juga buat akak sekeluarga:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Akma,

Salam Maulidur Rasul buat Akma sekeluarga moga sentiasa di dlm lindungannya.