3
Banana Oreo Muffin

Masih lagi projek nak menghabiskan baki pisang lebih daripada buat Kek Pisang Marble Susu hari tu. Keinginan nak buat muffin pisang bercampur oreo dah lama. Bila ke pasaraya, lalu kat tempat biskut.....nampak oreo teringat nak buat muffin ini.....jadi kita pun rembatlah dua tiga pek. Last-lastnya belum sempat jadi muffin, oreonya dah habis dikerjakan anak-anak. Kali ini beli oreo.....awal-awal lagi dah bagitau kat anak-anak yang oreo ni untuk projek mak tau.....jangan kacau. Jadi, dapatlah oreo ni ku muffinkan....hehehe....


Resepi saya ambil daripada SINI.
Saya telah melakukan sedikit pengubahsuaian pada resepi. Hasilnya sedap.....muffin ni agak lembut, lembab, menyerupai tekstur kek, sangat beraroma pisang selain aroma Oreo. Saya bagi 5-star untuk muffin ini.  Paduan pisang dengan oreo memang sepadan. Malah muffin ini lebih terasa keenakannya setelah disimpan semalaman dalam bekas kedap udara.
So here is my version.  Maaf ya, resepi dalam english.....puan dapur sibuk sikit tak sempat nak translate....tapi walau dalam english, masih boleh faham kann.....


BANANA OREO MUFFIN

Ingredients:
220g butter, room temperature
160 caster sugar 
4 large eggs
1.5 tsp vanilla essence / extract
250 gm  bananas, mashed with fork 
200g plain flour
20g cornflour 
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
25 ml evaporated milk
25 gm natural yogurt
100 gm Oreo Cookies blended till fine crumbs (blend together oreo with the cream)
12 - 16 pieces of Oreo mini cookies for garnishing (optional)



Method:
  • Preheat the oven to 175C. Prepare a baking tray with about 16 muffin cups.
  • Sift the flour, cornflour, baking powder and baking soda together and set aside.
  • In a large mixing bowl, cream the butter and caster sugar together till light and fluffy. 
  • Crack an egg in the mixture one at a time, making sure it is well blended before adding the next.
  • Add in mashed bananas, vanilla extract and mix well again.
  • Now add in half of the sifted flour and mix well. Follow by adding the evaporated  milk and yogurt, mix again. Then add in the other half of sifted flour and mix till just combined.
  • Lastly, stir in the blended Oreo crumbs and mix till uniform.
  • Pour the cake batter into the muffin paper liners all the way to 3/4 full. Top it off with a small Oreo cookie and repeat till all the batter has been used up.
  • Bake in the preheated oven for 20 to 22 minutes still the tester comes out clean. Remove muffins from oven and let cool on rack before serving.

Nota:
Kuantiti gula boleh ditambah jika pisang yang digunakan kurang manis. Oleh kerana pisang berangan yang saya gunakan telah masak ranum tambah lagi dengan penggunaan cream oreo, maka kuantiti gula 160gm dalam resepi di atas,  pada saya.....just nice.




3 sweet comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam sdp tu..jom tukar gan muffin oren...sure ank suka sbb ade oreo...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

As salam....kita pun tengah menghabiskan pisang dalam minggu ni..tengok mufin ni nampak sedap bolehlah kita cuba sehari dua ni...

Chik Mimi said...

nampak sedap Akma muffin ni,boleh masuk list