4
Cocoa Bottom Banana Bars


Buat ni minggu lepas....dah habis dah pun ya.  
Dah lama perhatikan resepi ni di dapur kak Ayu yang duk nun jauh di seberang tambak sana.  Sebabkan pisang lebihan buat muffin hari tu pun dah masak ranum....maka adalah kesempatan untuk mencuba.  Saya dapati ramai pun yang dah mencuba....saya aje yang selalu ketinggalan.


Apa yang saya perhatikan resepi Cocoa Bottom Banana Bars  dengan Chocolate Bottom Banana Square yang saya nampak di dapur Rima adalah sama....cuma bezanya ada taburan coklat chips di  bahagian atas sebagai hiasan.
At last,  saya follow resepi daripada dapur kak Ayu.


Apa-apa pun membuat kek ini memang tak banyak kerenah. Sekejap saja dah siap.
Kek ni sedap....moist....gebu....dan teksturnya cukup lembut selembut chiffon. Manakala kombinasi coklat dan pisang memang sesuai dan sepadan.
 Kak Ayu izinkan saya salin resepi  di dapur saya ya....sebagai rujukan bila perlu. Pada penyumbang resepi, terima kasih....


COCOA BOTTOM BANANA BARS

Ingredients:-
1 cup sugar-(Ayu used 3/4 only)
1/2 cup (1 stick) butter, softened-(about 113g)
5 ripe bananas, mashed-(Ayu put more)
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup unsweetened cocoa powder


Directions:
  • Preheat oven to 350 degrees. Grease a 13x9 inch baking pan [i used 8"x8"] (or, if you have a special brownie pan, go ahead and grease that...these pans are the best!).-
  • Beat sugar and butter in a bowl until creamy.
  • Add bananas, egg and vanilla and beat until well blended.
  • Combine flour, baking powder, baking soda and salt in a medium bowl. Add this mixture to the banana mixture and beat until well blended.
  • Divide batter in half. Stir cocoa into one half. Spread the chocolate batter into the prepared pan. Top with the plain batter; swirl with a knife.
  • Bake for 30 to 35 minutes or until edges are lightly browned and a toothpick inserted in the center comes out clean.
  • Cool completely in pan on a wire rack. Cut into bars.

Sources:-From yummylicious-jun.blogspot.com

.....kek yang sungguh enak dan sedap sekali....nyummy....




4 sweet comments:

Ayu said...

Assalam akma,
wah ..akma betul2 prihatin ya..heheh..akak pun tak perasan actually sebab the differnece just the topping tu aje...haha..thank u sudi cuba recipe yang ini ya akma..cantik kejadian brownies/cake ni..terharu akak tau..
thank you juga for the wishes untuk akak..cayang akma...

Mas said...

sedappnya..
nak sepiring kak...

Iza Akma said...

W'kmsalam kak Ayu,
akceli sy ni suka mencari susur galur satu2 resepi tu..tak suka tangkap muat jer..
kak ayu, skrg ni sy perhatikan ada dua tiga blog, resepi dr blog org lain tp tak nyatakan source drpd mana...then dtg org lain folo resepi tersebut dan org tu pun nyatakan resepi asal drpd blog yg dia folo...
sebenarnya kak...sy dapat kenal resepi tu sebenarnya hak milik org lain...kesian pd owner resepi tu..bak kata org lembu punya susu sapi dpt nama..
ada resepi sy boleh kenal drpd mana sbb sy dah ikut sejak zaman fp lg..
sayangg kak ayu juga...

Iza Akma said...

Mas,
aah mas sedap kek ni...anak2 suka sngt..
btw, thnx mas sbb mas rajin tak jemu bertandang tinggalkan komen di sini..walaupun akak jarang berkesempatan ke sana kerana kekangan masa..suka mas tau..