Rendang Nangka
Assalamualaikum...
Rendang daging atau ayam dah tahu macam mana rasanya. Begitu juga dengan masak lemak atau kari nangka.
Masakan rendang nangka bukanlah satu yang pelik.....malah tentu ramai yang telah pun mencubanya. Sebabkan teringin sangat nak merasa pabila nangka dibuat rendang.....saya mengambil resepi Puan Hanieliza a.k.a kak Liza untuk dicuba.
Semua tahukan, masakan air tangan kak Liza memang sedap dan sesiapa yang mencuba pasti tidak kehampaan. Terima kasih kak Liza.....pinjam resepi ya, untuk dimuatkan dalam dapur ini pula.....
RENDANG NANGKA
Bahan-Bahan:
1 kg nangka muda
250 gm daging
1/2 cawan minyak masak
5 cawan pati santan
1/2 cawan gm kerisik
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit [koyakkan]
garam
Bahan-Bahan DiKisar:
5 batang serai
5 cm halia
5 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
15 biji ciliapi
Caranya:
- Nangka dibersihkan dan dipotong-potong kemudian direbuskan hingga empuk/lembut. Angkat dan toskan airnya. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan hahan-bahan kisar tadi hingga garing.
- Masukkan santan, garam, nangka dan daging.
- Masakkan sehingga pekat dan daging & nangka lembut.
- Setelah itu masukkan daun kunyit dan kerisik. Kacau sekali sekala hingga kering dan naik minyak.
- Hidangkan..
5 comments:
Waaaa...sedapnya rendang nangka ni...lapo pulak perut kak cek ni...dah la belum lunch lagi..kechur..kechur...
sedapnya rendang nangka...
mas suka....
as-salam kak
Rendang Nangka tu sungguh menyelerakan... terliur gk tgk
Assalamualaikum Akma,
nampak menyelerakan rendang nangka tu...nak2 kalau ada sambal belacan mau bertambah kak nur mkn....hehehe...sihat ke Akma?
as'salam wah mmg terliur negok rendang nangka ni..dpt pulak mkn dgn nasi panas2 pehh terangkat heheheh.
mak akk dulu pun rajin buat..nnt ada masa nak try jugak leee
Post a Comment