14
Talam Kastad Mangga


Dah dua kali weekend  meronda-ronda kat pasar chow-kit. Amat jarang sekali ke sana. Itu pun sebab bawa anak sakit mata buat rawatan kat klinik pakar berdekatan chow-kit nun.....kalau tak jangan harap lah nak sampai sana.....walaupun ampang dengan chow-kit tu tak lah jauh sangat tapi tau-tau jer la.....area tu memang sesak gilerr....nak park kereta pun punya lah susah.....


Sampai sana.....mak aii banyaknya jual mangga. Paling saya tertarik sejenis mangga tu. Rupa bentuknya bulat seperti buah epal dengan hampir 3x ganda besar daripada sebiji epal. Selalunya mangga biasa kaler hijau kekuningan tapi mangga nih kalernya kuning kemerahan.....macam merah epal tu.....kaler kuning  pink-pink ke'purple'an  pun ada.....memang unik.  Tempat u all tak tau la panggil mangga ni dengan nama apa?  But  my SIL orang Perlis,  katanya mangga macam tu namanya Mangga Epal.  Yang specialnya mangga ni  cuma ada kat Perlis jer tauu.....susah nak dapat nie.....rasanya jangan kata lah.....memang sedap, manis, bila dikupas harumnya seakan mengupas epal,  isinya tebal dan kalernya cantik oren kekuningan.  Harga boleh tahan  6 hingget sekilo tapi bila datang kali kedua dah jadi 8 hingget.....aikk, cepatnya dalam seminggu dah naik harga...??


Memandangkan mangga ada lebih tambah pula dah terlampau masak .....nak makan macam tu memang dah tak sesuai. Tekak ni pulak macam meminta-minta nak makan pulut mangga. Jadi saya cuba olahkan mangga jadi kuih ala-ala pulut mangga lah kononnya. Pada saya dan keluarga ( tak tau lah pada selera orang lain kan ), kuih ni menjadi dan menepati citarasa kami lebih-lebih lagi tang topping mangganya. Bahagian topping ni cepat mengeras yer.....jadi jika guna acuan comel-comel tu kena bubuh cepat-cepat.  Lebih senang jika gunakan loyang saja kerana lapisan akan jadi lebih licin dan cantik.


TALAM KASTAD MANGGA
olahan drpd ~ sini ~
sharing by :  Iza Akma@SSK

Lapisan Bawah :

500 gm pulut
( rendam 1/2 jam dan toskan )
400 ml santan cair
100 gm kelapa parut putih
2 sudu teh garam
1 helai daun pandan, disimpul


Lapisan Custard :

200 gm mangga
( blend halus tanpa air, jadikan puree )
170 gm tepung custard
160 gm gula pasir (+/-)
1/2 sudu teh garam
950 ml santan pekat
2 sb mentega/majerin
sedikit pewarna kuning lemon
sedikit esen mangga (jika perlu)


Caranya :
  • Alas loyang 11"x11" dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Gaul kesemua bahan lapisan pulut dan kukus hingga masak.
  • Sementara pulut masak buatkan bahagian custard. Ambil sedikit santan dan bancuhkan dengan tepung custard. Masak lebihan santan, gula dan garam hingga gula larut dan masukkan bancuhan tepung custard tadi. Masak hingga pekat sambil dikacau sentiasa. Masukkan puree mangga beserta esen dan pewarna, kacau rata dan masukkan pula mentega. Kacau hingga adunan berkilat. Matikan api.
  • Pulut yang telah masak tadi, keluarkan daun pandan. Tekan rata-rata dan mampatkan. Tuangkan bahan custard mangga yang telah masak tadi. Ratakan hingga menutupi lapisan pulut dan sejukkan.
  • Biarkan kuih benar2 sejuk baru boleh dipotong dan dihidangkan.
**Bahagian lapisan custard yang telah dituang atas lapisan pulut tak perlu dikukus lagi.


14 sweet comments:

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kalu ganti dgn buah lain boleh jg kn kak?

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

Zaliedana said...

Assalam kak,wah sedapnyer nmpk talam mangga akak,dah la cantik di pandang..Akak nih mcm kak yati gak,ratu talam..hihi..

Nieza said...

sedapnya tgk talam tu kak...warna pun cun menawan kalbu...hehe

Ayu said...

Assalam akma,
wah ni sedap ni..kalau mangga digandingkan dengan pulut mesti sedap ..ada santan pulak tu..
inikan pulak semua complete set semua 3-in 1 kan..

Wattie said...

Salam Iza,
Resepi baru ker ni, tak pernah makan lagi la talam mangga, tp nampak maveles sangat

Naz said...

Akma, duk kat area Ampang yer.. Kalau chow kit tu tempat Naz selalu cari barang dulu masa tgh study.. Sibuk giler tmpt tu..
Menalam jugak rupanya.. heheheee bnyk versi kuih talam yg timbul skrg..

KakAsma said...

mesti sedap talam mangga,tapi kat umah cuma ada jagung..hehehe ngada ngada lak kan...

Iza Akma said...

Anies,
kalau anies nak leh gak...buah kiwi ker, dragon fruit ker...terpulanglah ikut selera..

Iza Akma said...

Zaliedana,
w'kmslm...mekasih zal...
apa zal ratu talam? belum layak lg zal...akak sekadar suka makan dan mencuba pelbagai talam...bak kata org kalau dah minat, jauh mana pun sanggup diterokai...tak gitu zal..?

Iza Akma said...

Nieza,
mekasih nieza...

Iza Akma said...

Ayu,
w'kmslm...hehehe...betul tu kak ayu 3in1..kalau hati dah teringin sangat nak makan...sume pun boleh jadi kak...

Iza Akma said...

Wattie,
salam...nak kata baru tu tak lah baru sangat kak wattie...resepi asal jagung...cuma ubahsuai gantikan dgn mangga tu aje..

Iza Akma said...

Naz,
yer naz kat ampang...sekarang ni dah banyak versi talam diperbaharui...sy pulak suka tengok kuih2 talam cina...cara diorang presentkan kuih tu cantik sangat geram pulak tengok...macam2 kaler dgn bermacam variasi...

Iza Akma said...

KakAsma,
resepi asal mmg guna jagung kakasma...cuma sy jer yg gatal tangan ganti mangga...tp alhamdulillah...menjadi juga usaha...