10
Ice-Cream Mango Pudding


Semalam walau berpuasa tetap juga merajinkan diri buat puding. Saya pilih puding mangga.....tambah pula anak-anak suka sangat mangga dan puding.....boleh juga buat untuk santapan kala berbuka. Tiba time buka.....ahhh, nyaman sekali masuk tekak. Puding mangga ni ada kelainan tauu, ada campuran ice-cream maka rasanya pun lebih lemak berkrim.....sedap sangat.....




ICE-CREAM MANGO PUDDING
sharing : Singgahsana Kitchen

Bahan-Bahan :
100 gm puree mangga
(kisar mangga yang masak ranum tanpa air)
30 gm susu segar
20 gm gelatin
80 gm gula
(sapa lebih suka manis, bolehlah tambah ya)
300 ml air
250 gm ice-cream
(kalau dapat perisa mangga lagi bagus kalau tidak gunakan saja perisa vanila)
200 gm mangga dipotong kiub




Caranya :
  • Satukan air, gula dan gelatin dalam periuk. Masak dengan api kecil sehingga gula dan gelatin larut. Ketepikan dan biarkan sejuk.
  • Setelah larutan gelatine sejuk, masukkan puree mangga, mangga kiub, susu segar dan ice-cream. Kacau hingga ice-cream menjadi cair dan sebati.
  • Tuangkan ke dalam acuan yang digemari. Sejukkan dalam petisejuk.


10 sweet comments:

Yani said...

eemmm sodapnya nampak... teringin nak try.. semua bhn dah ada kecuali eskrem.. emm masuk listlah dulu...

Gee® said...

ermmm...yummy!!

Anonymous said...

as-salam kak
mmmm... sedapnye kat sini ada ice-cream mango pudding..sedap dimkn sejuk2 ni..masuk list dulu ye..tq kak 4 share the resepi..

dedetea said...

Assalamua'laikum ww.salam kenal dari Dede Thea ( Indonesia ) sangat cantik saye jadi sangat tertarik membaca your blog,and ijinkan saye untuk jadi followwer at your blog,and saye juga mengundang Akma untuk singgah at my blog,siapatahu ada berguna,,jikalau sudi jadilah follower tuk my blog,thank you before,Salam persahabatan,from Dedetea66.blogspot.com.wassalam.

dedetea said...

very very nice,,I like it

Iza Akma said...

Yani,

hehe....tak pe yani, pelan2 nnt dah ada eskrim leh la cuba ya....

Iza Akma said...

Gee,
tq sudi melapangkan masa singgah sini yer...

Iza Akma said...

Anonymous,
w'kmslm....sama2....
siapa laa agaknya anonymous ni yer....puding ni mmg sedap dan nyaman dimakan sejuk2 nak2 bila cuaca agak panas skrg ni....hehe

Iza Akma said...

Dedetea,
W'kmslm dan Salam kenal juga dari SSK. Mekasih ya, sudi singgah dan luangkan masa membaca my blog yang tidak seberapanya ini. Kiranya Dedetea ingin menjadi follower SSK, usah malu2 ya....silakan and welcome....
Salam persahabatan from SSK.... nanti saya akan singgah ur blog...

Diana @ Melley Mey said...

cantik dan menarik... nampak sedap...