3
Mandarin Yogurt Cake

Assalamualaikum...


Entah mengapa hari ni rasa lemau jer nak mengudpate...
Masih ada lagi komen yang belum berbalas.
Begitu juga dengan kunjungan balas...masih belum sempat dilakukan.

Walau apa pun Iza berbanyak terima kasih pada teman-teman tak kiralah samada rakan blogger, rakan fb, pengikut blog ini mahupun pada semua silent readers dari ceruk mana sekalipun yang sudi meluangkan masa mengunjungi dapur maya Iza yang tak seberapanya ini. Kunjungan dari anda semua amat dialu-alukan. Begitu juga dengan sokongan anda amat diperlukan dalam menentukan jatuh bangunnya SSK. TQVM....


Walau macam mana lemau pun...update tetap kena update demi sajian pengunjung. Ya tak....
Hari ni Iza saji anda semua dengan kek yang sungguh enak dan sedap. Rasanya yang fresh dengan keharuman limau pasti akan menggoda sesiapa saja yang merasainya. Ditambah lagi dengan kelembutan dan kegebuannya yang pasti akan menambat selera sesiapa jua...he he he.
Okay lah Iza pun tak nak bebel panjang...maklumlah petang kann. Nanti ada pulak yang tersangap-sangap mengantuk baca kalau bebelan panjang sedepa. Jom semak resepi...



MANDARIN YOGURT CAKE
(adapted from Lemon Yogurt Cake)
recipe            : Food Network
source of ref  : Ummi @ Home Sweet Home 
source           :  Iza Akma SSK


BAHAN  A : diayak bersama
  • 1 1/2 cwn (180gm) tepung serbaguna ~iza guna tepung gandum
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam ~iza guna secubit jer
BAHAN  B :
  • 1 cwn (200gm) plain yogurt
  • 1 cwn (150gm) gula kastor
  • 3 biji telur A
  • 2 sudu teh parutan lemon ~iza guna limau mandarin
  • 1/2 sudu teh esen vanila
BAHAN  C :
  • 1/2 cwn (120ml) minyak sayur ~iza guna marjerin cair
  • 1 sudu besar orange sunquick
    ~iza guna 2 tbsp (sudu metrik) jus limau mandarin
BAHAN D : (iza skip yang ini)
  • 1/3 cwn (65ml) jus lemon diperah
  • 1/3 cwn gula


CARA MENYEDIAKAN :

❀  Panaskan ketuhar dengan suhu 180 C. Griskan loyang dan alas dengan baking sheet.
❀  Dalam sebuah bekas satukan semua bahan (B). Kacau sebati.
❀  Perlahan-lahan masukkan campuran bahan (B) ke dalam bekas yang berisi bahan (A). Kacau sehingga adunan sebati.
❀  Dengan menggunakan spatula, masukkan bahan (C) ke dalam adunan tadi. Pastikan adunannya sebati.
❀  Tuangkan dalam loyang dan bakar selama 50 minit sehingga masak.
❀  Untuk bahan (D) masak jus lemon dengan gula sehingga gula hancur. Ketepikan.(untuk step ini dan seterusnya iza skip)
❀  Apabila kek sudah masak, biarkan kek selama 10 minit dulu. Kemudian perlahan-lahan letakkan kek di atas baking rak. Sementara kek masih suam, tuang larutan (D) yang dimasak tadi ke atas kek dan biar ianya meresap ke dalam kek.
❀  Sejukkan dan kek sedia untuk dihidang.

kek yang sungguh enak...
semerbak mewangi dengan keharuman limau... ...



3 sweet comments:

Gee® said...

bak sepotong kek yg sedap tu buat minum petang nih... nyam2x

Wani said...

salam ..sedapnya kek mandarin neh ... gebu nampak ..

cik cek said...

Izaaaa...
Jgn lemau2...kak cek ada dtg ni...nak rasa kek yang nampak moist tu....mesti sedap kan....
Happy Blogging...:)