2
Cucur Tofu Sayuran


.... السلام عليكم


Salam Manis buat teman-teman yang sedang membaca entri tika ini.
Waktu ini baru lah ada kelapangan mengadap blog kesayangan setelah seharian busy semalam. Ni pun baru jer lepas siap bakar Portuguese Egg Tart...sat lagi sessi bermain lensa pulak. Adoyaiii penat tu memang lah penat...tapi minat dah ke situ...penat macam manapun semua tolak tepi...


Entri hari ni cucur tofu atau cucur tauhu.
Alkisahnya semalam kebuntuan nak masak apa untuk juadah minum petang. Kita ni taklah kisah sangat...ada ker takde ker...tapi anak-anak dok bising tak habis-habis tanya, '...mak tak wat kuih apa-apa ker petang niii?'...haaa amik kau...hehehe. Memandangkan waktu tu dah hampir sangat dengan waktu minum petang...kepala pun apa lagi ligatlah memikir untuk buat something yang ringkas, cepat siap tapi berbaloi dan disukai seisi rumah. Check fridge tengok ada sepeket tauhu...terus dapat idea...buat cucur jer lah dengan tauhu ni. Maka inilah hasilnya cucur tauhu dengan campuran sayuran di dalamnya. Selain minum petang cucur ni juga sesuai untuk sarapan. Cukup berkhasiat, mengenyangkan...yang penting sedaapp...!!



CUCUR TOFU SAYURAN
by Iza Akma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 1 pek (300gm) tofu lembut
  • 1 biji cili merah, dibuang biji & hiris halus
  • daun sup & daun bawang, dihiris halus
  • sedikit kobis bulat, dihiris halus
  • sedikit carrot, dihiris halus memanjang

  • 170 gm tepung gandum
  • 100 gm tepung beras
  • 20 gm tepung jagung
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bikarbonat
  • 1/2 tsp perasa ikan bilis
  • 4 tsp serbuk kari ikan
  • 1/2 tsp serbuk lada sulah
  • garam secukup rasa
  • 250 gm air


CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Hancurkan tofu dengan garfu... jangan terlalu hancur, biar kasar-kasar. Satukan dengan cili dan hirisan sayuran yang lain. Gaul rata dan ketepikan.
❀   Dalam bekas lain, campurkan semua tepung bersama bahan-bahan lain. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang agak pekat. Adunan kena pekat bukan cair kerana bila dimasukkan tofu adunan akan jadi sedikit cair.
❀   Kemudian campurkan campuran tofu, sebatikan.
❀   Goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.



~~ Selamat Mencuba ~~



2 sweet comments:

Qasey Honey said...

sedapnya...nmpk lembut betul cucur sayur tu...sedap dmkn panas2 ni...

Gee® said...

ahai...sedapnya cucur ganding dgn kopi o panas kan...