2
TENGGIRI GERANG ASAM


.... السلام عليكم


Hari ni iza mencuba satu lagi resepi best yang diambil dari blog Dapur Ibundo. Menurut ibundo resepi ni asalnya daripada chef florence semasa beliau menunjukkan cara-cara memasak gerang asam ikan jenahak di masterchef malaysia. Bagaimanapun ibundo telah menggantikan ikan dengan ayam. Dan iza masih mengekalkan ikan ikut keasliannya.




Gerang asam ni kira adik beradik kembarnya si asam pedas. Cuma specialnya ada penambahan daun kunyit dan daun limau. Semua sedia maklum kan, jika kedua-dua jenis daun ni dimasukkan dalam masakan....aromanya jangan cakap lah....sungguh-sungguh memikat, menjadikan rasa lebih mengancam....buatkan selera makan bertambah hingga diet pun boleh terancam tauu....hehhehe.

Tapi kan memang betul, tak rugi mencuba sebab memang sedaapp sangat kena dengan tekak orang melayu ku ini. Terima kasih ibundo berkongsi resepi....izinkan iza letakkan pula di sini sebagai panduan yer ibundo....



TENGGIRI GERANG ASAM
 source of ref : Ibundo
 source          : Iza Akma SSK


BAHAN A :
  • 1 ekor ayam > iza guna ikan tenggiri

BAHAN B : (dikisar)
  • 30 biji cili kering (bundo suka pedas) > iza pun suka pedas
  • 5 biji bawang sederhana besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 5 biji buah keras
  • 2 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • 2 sudu besar serbuk belacan (belacan biasa pun boleh kalau tak ada yang serbuk)

BAHAN C :
  • 70 gram asam jawa + 1300 ml air 
  • sehelai daun kunyit dicarik-carik
  • 1 batang bunga kantan dibelah dua
  • beberapa helai daun limau purut
  • beberapa batang daun kesum
  • 2 sudu besar serbuk ikan bilis
  • kacang bende > yg ni iza tambah




CARANYA :

❀  Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Lamanya proses ini agak-agak 10-15 minit. Pastikan bahan tumisan benar-benar masak.
❀  Masukkan ayam dan gaul sehingga air ayam kering.
❀  Masukkan air asam jawa bersama bunga kantan, daun kesum, daun limau purut, daun kunyit, serbuk ikan bilis dan garam. (bila kuah dah mendidih, masukkan ikan)
❀  Tambah sesudu gula kalau suka. Bundo tak bubuh.
❀  Masak sehingga kuah pekat sesuai selera.







2 sweet comments:

anymz said...

sedapnyaaaaa..^^

Shahriah Abdullah Novelis said...

As'kum sedap ni..:) gambar pun cantik sangat..:)