1
Tahniah Dato' Fazley #MasterChefMY & Pankek Epal


.... السلام عليكم


GrandFinal Masterchef Selebriti Malaysia 2012 malam tadi menyaksikan Dato' Fazley dan Angah Raja Lawak berentap bagi merebut takhta siapakah yang akan dinobatkan sebagai MC Selebriti M'sia pertama. Mungkin nasib menyebelahi mereka di mana mereka mendapat tema yang kekuatan mereka ada di situ. Dato' Fazley dengan tema masakan barat "Dari Paris Ke London...Kekasihku", manakala Angah sajian bertemakan hidangan Asia "Cyber".

Selama dua jam masa yang diperuntukkan untuk mereka menyediakan sajian ciptaan, pelbagai gaya dan gelagat mereka dapat kita saksikan. Yang kesiannya Dato' Fazley....mana taknya terpaksa berkejar ke sana berkejar ke sini gara-gara dapurnya ada masalah teknikal. Terpaksalah dia berlari tumpang di dapur Angah. Dalam pada tu kena berlari pulak ke dapur pastri untuk menyiapkan hidangan pastrinya. Hadoiii, kita yang tengok dia ni berlari ulang-alik sampai 11 kali tu pun dah terasa penatnya....ini pulak yang empunyer badan. Tapi alhamdulillah, dalam tercungap-cungap penat beliau masih boleh fokus dan berjaya menyiapkan hidangan dengan penuh kreativiti disertai idea imaginasi beliau yang menarik. Itulah namanya rezeki. Kalau rezeki kemenangan sememangnya dah tersurat, takkan ke mana....biar beribu halangan pun kemenangan akan berpihak jua.


Tahniah kepada Dato' Fazley atas kejayaan beliau merangkul juara dalam MasterChefMY....kemenangan yang telah dijangkakan sedari awal lagi.  Pada Angah, walaupun tidak juara namun tahniah juga diucapkan kerana berjaya mara meletakkan diri di pusingan final menewaskan 14 peserta yang lain di samping memperoleh ilmu dari dapur masterchef tersebut.



*******************************



Malam tadi lepas habis masterchef tu, Puteri soh buat pankek tuk breakfast pagi ni. Katanya esok-esok nak puasa dah....takleh nak makan pankek lagi. Sebab takde syarat tema iza pun buatlah ikut apa yang tergerak di hati. Ingat nak buat pankek epal sebab teringat dalam petiais ada baki epal hijau....membazir pulak kalau dibiarkan tergolek-golek macam tu jer.

Resepi asal guna oats tapi oats dah habis stok....lupa pulak nak beli weekend hari tu. Nasib baik nestum ada....jadi iza gantikan dengan nestum ikut apa yang ada di dapur jer. Selain epal yang diparut, iza tambahkan juga dengan epal yang dipotong dadu, sebiji pisang yang dipotong dadu serta sedikit esen green apple ke dalam adunan bagi perisa yang lebih kaya.



PANKEK EPAL & NESTUM
olahan daripada resepi Pankek Epal dan Oats CMG 
source : Iza Akma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 120 gm tepung naik sendiri (self-raising flour)*
  • 1/2 sudu teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 2 sudu besar mentega cair
  • 1 1/2 sudu besar gula halus
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 200 gm susu segar
  • 1 biji epal hijau, kupas dan parut kasar
  • 4 sudu besar nestum
  • secubit garam

  • Epal hijau, didadu besar2 untuk hiasan
  • Madu atau maple syrup untuk hiasan

CARANYA :

❀   Satukan tepung, garam, gula dan telur, kacau rata. Tuang susu sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga adunan bersatu dan tidak berbintil2. Masukkan epal hijau parut dan nestum. Gaul rata dan masukkan mentega cair. Gaul rata dan biarkan sekejap.

❀  Panaskan non-stick pan. Kemudian letak sesenduk kecil penuh adunan tadi, ratakan. Masak hingga permukaan pancake berlubang2 dan kering (tutup dengan tudung periuk kecil untuk lebih cepat) dan bawahnya keperangan.

❀  Berhati hati terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kuning keemasan. Alih dalam pinggan. Lakukan kaedah sama untuk baki adunan. Hidangkan dengan epal yang didadu, kemudian curah sedikit madu atau maple syrup atas epal tadi dan biar ia meleleh. Hidangkan segera....

pankek yang lembut....
walaupun dah sejuk masih maintain kelembutannya....



1 sweet comments:

ibundo said...

Salam. Dah boleh agak dah dr fazley menang sebab dia ada kreativiti dan konsisten. Angah pun tahap konfidennya tinggi.
Penkek tu nampak sedap dan gebu..