3
LOVINA MELON COOKIES


.... السلام عليكم


Hari ni ada sikit masa terluang sempatlah update blog dengan satu lagi biskut. Resepi ni dah lama ada dalam simpanan. Dulu blog-blog masakan tak lah sebanyak sekarang seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Jadi untuk mencari resepi selalu lah lawat ke laman-laman resepi antaranya yang popular Forum Cari, Resepi.net, Mesra.net, MyResepi dan adalah lagi yang lain-lain. Banyak juga resepi dan ilmu dapat dikutip daripada penjelajahan tersebut. Ada yang sempat dicuba tak kurang juga yang hilang sebelum sempat dicuba. Mana taknya masa tu cuma salin atas kertas kemudian simpan sini-sana....selit sana-sini....pas tu lupa mana letak....nasib baiklah ada antaranya yang terselamat....heh heh.




Inilah salah satu resepi yang jumpa kat Resepi.net. Nama asalnya Sweet Melon sumbangan Baya. Nama beliau agak popular di RN kerana sumbangan resepi-resepi biskut beliau yang boleh dikatakan unik jugalah. Contohnya kukis ni yang guna cheese cracker dalam bahannya....Haaa....boleh bayangkan tak bagaimana  rasa lemak-lemak masin kukis ni . Kalau dah terbayang-bayang tu....boleh lah mencuba....masih sempat lagi nih. Untuk hiasannya,  iza letakkan red love sebab tu datang ilham menamakan kukis ni Lovina Melon. Okaylah, tak nak story panjang....jom semak resepi.

Resepi LOVINA MELON COOKIES
recipe  : Baya Wanchik
tested  : Iza Akma SSK



Bahan A :
  • 160 gm butter
  • 20 gm shortening
  • 100 gm gula kastor
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 sdt esen vanila
Bahan B :
  • 200 gm tepung superfine
  • 40 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung hoenkwee
  • 30 gm tepung kastad
  • 100 gm cheese cracker Julies (kisar halus & ayak)
  • 1/2 sdb blue poppy seed
Hiasan :
  • kuning telur
  • kuaci labu
  • red love



Caranya :

❀   Sebatikan semua Bahan A. Masukkan Bahan B dan uli lembut.
❀   Canai, terap, sapukan dengan kuning telur dan hiaskan. Bakar.




3 sweet comments:

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam idil Fitri dan Maaf Zahir Batin

IZA AKMA said...

terima kasih kak paty..salam aidilfitri & maaf zahir batin jua dari saya

inahar ali said...

salam lebaran & maaf zahir batin wat iza sekeluarga ye!