8
KUIH LAPIS GARDENIA


.... السلام عليكم


Selamat petang kawan-kawan....
Bersiaran kembali setelah seminggu kita semua menyambut Aidiladha.
Apa khabar semua....Sihat....??
Puan teratak ni, alhamdulillah....sihat.
Moga anda semua juga sihat walafiat hendaknya dalam menjalani tugasan seharian dikelilingi oleh teman-teman dan orang-orang yang tersayang.

Apa agaknya juadah minum petang anda hari ni ya?
Mungkin ada di kalangan anda yang tak minum petang setelah kekenyangan makan tengahari tadi. Atau mungkin juga yang skip makan tengahari....dan bila time petang-petang macam ni mulut mulalah mencari sesuatu untuk mengalas perut yang dah mula berorkestra....ya tak. Ya lah, tak semua orang tu ragamnya sama. Lain orang, lain tekak lain jugalah seleranya....tak gitew. Jangan ambik hati na....saja gurau-gurau.




Iza pun macam tu lah juga lebih kurang. Dah breakfast pagi, tengahari tak lunch....temankan anak-anak jer lunch. Entah lah dah terbiasa gitew gamaknya....nak wat camner kan. Sebab tu petang-petang iza mesti buat minum petang....tak kiralah kuih apa-apa pun....janji perut terisi.

Masa keluarkan sayur dari fridge nak masak pagi tadi,  nampak pulak roti duk tersorok dalam nun....belek punya belek dah nak hampir menopaus ghopernya. Ini mesti anak-anak punya kerja lar ni....masa takde pesan soh beli....bila dah ada, tak abis sumbatkan dalam fridge. So, sebelum berkulat baiklah dibuatkan sesuatu. Teringatkan Talam Roti Kak Wan yang glemer tu....tapi asyik tertangguh-tangguh nak buat.

Maka hari ini terrealisasilah sudah talam roti idaman ku itu tapi dalam version kuih lapis....hi hi hi.
Terima kasih Kak Wan atas perkongsian resepi. Sedaap....lembuut jer.



Resepi KUIH LAPIS GARDENIA
inspired from Talam Roti Lapis Coklat@Citarasawan
source : Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
  • 6 keping roti sandwic ~ buang kulit tepi, siat kecil & rendam
    dengan 150 gm air
  • 75 gm gula pasir
  • 3/8 tsp garam
  • 300 gm santan
  • 150 gm air
  • 90 gm tepung beras
  • 30 gm tepung sagu
  • 1 tsp coklat emulco
  • pewarna kuning & oren

Caranya :

❀  Panaskan kukusan. Sediakan loyang bersaiz 6 inci persegi....kalau tak ada empatsegi yang bulat pun boleh, alas dengan plastik tahan panas dan sapukan dengan sedikit minyak masak.

❀  Satukan air, santan, gula, garam dan masak hingga gula larut. Biarkan suam.

❀  Masukkan roti yang direndam bersama setengah santan yang dimasak tadi ke dalam pengisar. Kisar hingga halus.

❀  Satukan tepung beras dan tepung sagu dalam bekas. Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas berisi tepung sambil dikacau dengan whisk sehingga sebati dan tidak bergentel.
❀  Adunan dibahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian 1 dibahagikan untuk 3 lapisan dan diwarnakan kuning, bahagian 2 dibahagikan untuk 2 lapisan dan diwarnakan oren, bahagian 3 dibahagikan untuk 4 lapisan dan dibubuh coklat emulco. Pastikan setiap lapisan itu sama banyak agar lapisannya sama tebal.

❀  Bila kukusan dah betul-betul mendidih, letakkan loyang dalam kukusan. Tuang adunan kuning dulu sebagai lapisan pertama dan kukus 5 minit. Tuang pula selapis adunan coklat dan kukus lagi 5 minit. Diikuti dengan selapis adunan oren. Teruskan melapis dan kukus sehingga semua adunan habis digunakan. Untuk lapisan seterusnya boleh rujuk kat gambar tu ya. Bila sampai lapisan terakhir kukus selama 10-15 minit dengan api sederhana.


8 sweet comments:

mama sara nur said...

selamat petang iza
memang lapar bila tgk lapis yg cantik gini, kat sini hujan lebat tau laginya bertambah lapar he he
lapis iza sgt cantik sama je, mesti tuannya sgt teliti kan. kalu akak entah tinggi rendah hu hu
sgt tertarik resepinya sb guna roti gardenia tu insyaallah nk try nanti minta izin c/p ye

Qasey Honey said...

cantiknya kejadian kuih lapis ni..pestime tgk resepi kuih lapis buh roti...kreatipp...amik resepi yer...tq

sabar dubai said...

alahaiiii cantik lapisannye kak...

Rohah said...

salam kak,
teruja tgk...insyaAllah nak cuba..

Gee® said...

sangat cantik lapisannya... terbaek!!

Muhammad Noor Firdaus iskandar BIn Haji Bashah said...

assalammualaikum, is datang singgah sini, kiss2 ads yang ada jemput ke blog is yer?

Santai iskandarX

Sheila Shafeareen said...

Salam sdpnya kuih ni...mmg sesua buat sarapan pt atau pagi...tq resepi

Nor Aini said...

Sdpnye..nk wat jgkla..huhu