1
CUTI-CUTI (Part 2) : D'PADI HOMESTAY LANGKAWI & IDAMAN SURI...Destinasi Popular di Langkawi


.... السلام عليكم


Jumaat, 30hb. November 2012

Seawal jam 5 pagi kami dah bangun. Sambil menunggu giliran untuk mandi tu, sempatlah kemas-kemas apa yang patut, melipat kain baju yang dah kering selepas dibasuh malamnya. Untung kan kalau homestay ada washing machine....paling tidak yang dah kering tu boleh dipakai semula...tak perlulah nak bawa banyak baju....beg pun tak berat.

Pagi ni sarapan kami ala kadar aje. Selesai sarapan, kami bersiap. Jam 8.45 pagi, kami gerak meninggalkan homestay De Palma menuju ke jeti. Tiba di jeti, mak aiii....sesak sungguh dengan orang ramai yang berpusu-pusu dengan hala tuju yang sama....ke tanah Mahsuri.  Suami dan ayah iza berhentikan kereta depan terminal ....turunkan kami dan beg. Lepas tu, suami dan ayah pergi park kereta tak jauh dari situ. Bayaran untuk park kereta, RM15 sehari untuk berbumbung dan RM10 tidak berbumbung.

Ingatkan bolehlah dapat tiket jam 9.30 tapi tak dapat....dah habis....dapat jam 10.30. Tambang feri untuk dewasa RM18 dan kanak-kanak RM13. Lepas dapat tiket, kami duduk-duduk lah dalam terminal sambil-sambil melihat pelbagai gelagat orang....heheheh.... Dah jam 10.30, feri yang ditunggu masih tak jugak muncul-muncul. Aduhhh!! menunggu lah jawabnya. Nasib tak lama. Setengah jam kemudian baru nampak kelibat feri tu....lega.

Satu jam berada dalam feri, sampai Langkawi. Lama betui tak mai sini....banyak juga yang berubah. Itu baru terminalnya belum lagi kat luar-luar sana.


  


Sampai sini menunggu lagi....tunggu owner homestay tu datang bawa kereta. Taklah lama....dalam 20 minit giteww, kereta pun sampai. Di Langkawi ni iza ambil pakej homestay bersekali kereta....lebih mudah dan jimat. Untuk keselesaan, iza pilih Innova supaya dapat memuatkan kami yang seramai 8 orang. Kami dipandu arah oleh En. Azizi, owner homestay dari terminal menuju ke penginapan. Di sepanjang kiri dan kanan perjalanan tu, banyak perubahan yang dapat dilihat....jauh beza....dah tak macam kunjungan terakhir 8 tahun lepas.

Lebih kurang 20 minit memandu, sampai lah kami di D'padi Homestay yang letaknya di Makam Purba. Waduhh, waduhh! Sekali lagi homestay kami berlatarbelakang sawah padi. Memang cantik sangat view kat sini. D'padi ni ada 5 type. Sebetulnya iza berkenan dengan type 1. Tapi masa call nak booking tu, En Azizi bagitau yang tu dah ada orang booked. Alaahaii melepas....lewat sikit jer. Apa nak buat....takde rezeki. Itu buat tempahan awal Ogos tuh....kalau last minute....ntahlah. Tapi nasib baik lah merasa jugak menginap kat sini dengan type 3 nih.


  


Type ni pun tak kurang juga menariknya....cantik kan. Rumah ni ada 3 bilik dilengkapi dengan katil queen size di setiap bilik (2 daripada biliknya ada air-cond & satu lagi kipas), 2 bilik air,  dapur serta complete dengan kemudahan-kemudahan lain seperti di rumah sendiri. Memang selesa dan best sangat-sangat. Untuk lebih detail boleh lihat di D'padi Homestay.

Jam menunjukkan  hampir 2 petang. Lepas tinjau-tinjau persekitaran sekejap, kami pun keluar cari kedai makan bagi mengisi perut yang mula terasa lapar....agaknya kena lambung dengan ombak laut dalam feri tadi kot. Tak perlu memandu jauh kerana kedai makan tu dekat sangat dengan simpang masuk ke homestay ni. Kedai makan tu menghidangkan pelbagai masakan lauk kampung. Murah jugak makan kat sini....8 orang makan tak sampai pun RM50....lauk pun boleh tahan sedap.

Habis lunch, balik homestay....rehat-rehat, mandi-mandi sejukkan badan. Lepas solat jamak qasar zohor asar, kami keluar ke pekan Kuah. Kononnya destinasi pertama nak ke Idaman Suri. Tapi boleh tak jumpa. Pelik sungguh sebab 8 tahun lepas Idaman Suri tu senang jer jumpanya. Tengah pusing-pusing mencari, jumpa Haji Ismail Group (HIG)....masuklah tengok-tengok apa yang ada kat dalam. Macam-macam jugak ada kat sini....pinggan mangkuk, peralatan dapur, kain-kain batik pelikat dan beraneka coklat.

Tapi sebabkan nak juga ke Idaman Suri tu....tanya pada seorang pekerja HIG tu lokasi Idaman Suri. Mana taknya Idaman Suri ni merupakan salah satu destinasi wajib & popular bagi kaum Hawa jika ke Langkawi....rugilah kalau tak pergi....bak kata orang, tak sah ke Langkawi kalau tak ke sini. Dah tau tu....kami terus serbu sini pulak.




Oooo...kat sini Idaman Suri tu megah berdiri. Patut pun tak jumpa....dah berubah lokasi rupanyer. Dulu letaknya di celah-celah deretan kedai di pekan Kuah tu jer tapi sekarang dah punya bangunan sendiri yang besar tersergam di Taman Seri Berlian. Dari luar lagi dah tau confirm ramai sebab cari parking pun payah bebenor. Masuk-masuk jer, ishhh 3x....ramai betul laa orang kat dalamnya tengah giler sakan menyopping....dah tak pandang kiri kanan dah....masing-masing sibuk dengan hal sendiri sedang asyik memilih.

Kat dalam ni, mata dah mula rambang. Tak tahu dari mana nak dimulakan. Sebab dalam ni macam-macam ada daripada barangan dapur sehinggalah pada cadar dan langsir. Tapi yang paling hot semestinya lah peralatan kulinari....semuanya cantik-cantik belaka....bikin mata dan hati geram jer. Asyik membelek-belek leka memilih-milih sampai terlupa nak snap gambar suasana di dalam....hehehe. Tapi nasib baiklah sempat snap yang satu ni....itu pun dari luar jer. Barangan di Idaman Suri dilihat lebih murah berbanding di HIG. Murah-murah pun hanya indah dipandang boleh dipegang tapi tak boleh dimilikki. Ikutkan hati, mau berkotak-kotak borong tapi sebab fikirkan payah nak usung angkut masuk feri balik nanti....jadinya beli mana yang sesuai aje yang boleh muat dalam beg.

Gitu gini gitu gini....dah jam 6 petang. Kami gerak pula ke Kedawang....ada jemputan makan malam oleh kawan ayah iza kat rumahnya. Waauu! Memang makan besar punya lah. Kami dijamu dengan masakan seafood belaka....senangin bakar, ketam rebus, udang masak masam manis, udang celup tepung, ikan goreng dan kari ikan senangin. Agaknya kat Langkawi ni makanan laut murah kot. Dah namanya seafood kan....semestinya lah sedaappp....ada sambal belacan lagi....huhhh! berselera....

Setelah dua jam lebih di situ, makan-makan dan sembang-sembang....kami pulang ke homestay. Bila dah balik bermakna aktiviti untuk hari ni tamat di sini. Esok aktiviti baru bermula....



1 sweet comments: