3
BUBUR SOM SOM TROPICANA



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Ramadhan Kareem.....

Detik indah bersahur dan berbuka yang dirindui selepas setahun ditinggalkan kembali dirasai semula semalam dengan penuh rasa kesyukuran dan kenikmatan. Alhamdulillah sekali lagi kita direzekikan oleh Allah SWT bertemu dan beribadah di dalam bulan mulia, bulan hebat yang mempunyai 1001 rahmat dan keampunan.

Namun apakah pasti rezeki ini akan dapat kita lewati hingga ke hujungnya. Justeru, sama-sama kita menggandakan amal, mengikhlaskan diri, memperbanyakkan tilawah Al Quran, sedeqah dan pelbagai amalan lain. Rebutlah peluang yang dihadirkan sekali setahun ini untuk kita menjana saham akhirat sebanyak mungkin. Semoga rahmat dan keampunan Allah dapat diraih.....

Ramadhan yang penuh barakah seharusnya menjadikan umat Islam manusia lebih hebat, produktif dan cemerlang. Ini kerana umat yang beribadah dalam bulan ini pada hakikatnya terbangun di atas dinamika ketaqwaan dan keimanan yang sekali gus dijelmakan dalam kehidupan mereka seharian. Bersamalah kita berdoa agar segala ibadah kita di bulan yang penuh keberkatan dan keampunan ini mampu membasuh daki di hati, membersih dan menyucikan jiwa kita hendaknya.




Juadah manisan sama ada kuih, puding, bubur atau apa saja yang manis selain tamar wajib ada di kala iftar sebagai mengiringi juadah-juadah lain di meja hidangan. Tak tahulah orang lain macam mana. Tapi pada saya dan keluarga ia satu kemestian.....bak kata orang, tak boleh tidak. Sejenis pun dah memadai sebagai penyejuk tekak nak-nak cuaca panas pulak tu.....

Inilah Bubur Som Som.....favourite time berbuka. Rasanya yang lembut dan lemak-lemak itu bikin hati tergoda you.....bermandikan lagi dengan sirap pandan.....fuhhh, sedaapp!



Resepi BUBUR SOM SOM TROPICANA
by Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
2 cawan tepung beras
2 sudu besar penuh tepung ubi
7 cawan santan
1 sudu kecil garam
3 helai daun pandan ~ disimpul

Satukan semua bahan kecuali daun pandan dalam satu bekas. Kacau dengan whisk hingga adunan sebati. Tapis bancuhan ke dalam periuk. Masukkan daun pandan dan masak atas api kecil sambi terus mengacau hingga likat dan berkilat selama lebih kurang 20 minit.

Kemudian masukkan ke dalam bekas-bekas pilihan atau dalam loyang (sapu sedikit minyak) dan biarkan hingga sejuk.



Sirap Pandan :
1 cawan gula pasir ~ ikut sesuai selera
2 cawan air
Daun pandan ~ disimpul
Beberapa titik Pandan Pes

Masak hingga mendidih. Setelah mendidih, tutup api dan tambahkan pandan pes. Biarkan sejuk.



Sirap Gula Melaka :
1 ketul gula melaka
3/4 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan ~ disimpul

Masak semua bahan sirap hingga mendidih dan gula larut. Biar mendidih perlahan-lahan untuk 2-3 minit lagi. Angkat, sejukkan dan tapis.


Hidangkan sirap bersama bubur som som.....Aduhhh nyamann sekali!!!




3 sweet comments:

Mamasya said...

Salam Ramadan Iza

Slmt berpuasa. cantik gambar bubur somsom itu. lembut dan sejuk..sedap buat berbuka.

Nazrah said...

selamat berpuasa Iza..cantik warna putih dan hijau... ada kelainan

Anonymous said...

Saye sudah Sungguh lemak, sedap dan power! Walaupun dimakan dgn air gula putih sahaje. Terima kasih atas resepinya.