3
DAGING MASAK HITAM MANIS



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Pagi ini sejenak kita renung dan fikirkan. Mana lebih afdal dan lebih utama? Antara Bebaskan Hamba, Sedekah Fakir Miskin ataupun Nafkah Keluarga?

Dari Abu Hurairah, ujarnya; Rasullullah SAW bersabda : “ Satu dinar yang engkau belanjakan di jalan Allah dan satu dinar yang engkau belanjakan untuk membebaskan hamba serta satu dinar yang engkau belanjakan untuk sedekah kepada orang miskin dan satu dinar yang engkau belanjakan kepada keluargamu yang paling besar pahalanya ialah satu dinar yang engkau belanjakan kepada keluargamu.” (HR.Muslim.)

Nabi SAW menganjurkan umatnya bersedekah. Akan tetapi menyedekahkan lebihan harta itu hendaklah dilakukan selepas mengambil kira kemampuan diri iaitu sesudah keperluan diri sendiri mencukupi kerana menafkahi diri sendiri juga merupakan sedekah. Demikian juga orang-orang dalam tanggungan, keperluan mereka juga harus dicukupi terlebih dulu. Bila semua nafkah diri dan tanggungan telah disempurnakan kewajipannya, maka lebihannya itu boleh disedekah pada mereka lain yang memerlukan.

Syarat pemberian sedekah pula haruslah secara berurutan, dimulakan kepada kerabat yang paling hampir, kemudian menyusul kerabat yang jauh. Hendaklah didahului sedekah kepada orang yang paling dekat hubungan kekeluargaan. Setelah itu baru kerabat yang jauh; di mulai dengan yang lebih penting, kemudian diikuti yang penting. Ini menjelaskan bahawa sedekah itu perlu diberikan mengikut keutamaan urutan.

Nafkah kepada keluarga juga termasuk sedekah. Sehingga tidak boleh memberikan sedekah kepada selain keluarga mereka, sebelum mereka mencukupi nafkah (yang wajib) bagi keluarga mereka, sebagai pendorong untuk lebih mengutamakan sedekah yang wajib (nafkah) mereka keluarkan dari sedekah yang sunah. Rasulullah SAW bersabda : “ Seseorang apabila menafkahi keluarganya dengan mengharapkan pahalanya maka dia mendapatkan pahala sedekah.” ( HR. al-Bukhari dan Muslim)




Masa yang mendatang makin pantas berlalu menandakan akhir zaman kian merapati. Diam tak diam dah masuk 18 hari kita berpuasa hari ni. Bulan puasa macam ni, ramai yang ambil kesempatan mencuba pelbagai resepi baru untuk sajian keluarga.

Jika dikira kalau setiap hari paling kurang ada 4 juadah berbuka yang berbeza.....18 hari dah lebih 70 juadah.....hmmm banyak tu.....baru untuk berbuka belum lagi sahur.....kalau himpunkan dah boleh jadi satu buku dah tu. Bila semua resepi dah dicuba, dimasak mungkin jadikan kita kebuntuan sekejap.....tercari-cari resepi baru yang lain.




Jadi hari ni saya nak kongsikan satu resepi daging masak hitam yang diberi nama Daging Masak Hitam Manis. Ada macam-macam style orang masak daging hitam ni.....daripada versi utara sampailah selatan. Kalau google, berderet-deret keluar sampaikan tak tahu nak pilih resepi mana satu.

Jadi kali ni saya decide nak cuba satu resepi.....apalagi kalau bukan daripada majalah zaman batu bila ntah. Actually, jumpa resepi ni kat rumah my brother. Lepas dibelek-belek, ditenung-tenung dalam-dalam resepi dalam majalah tu rasa berkenan pulak.....terus salin atas kertas. Almaklumlah kertas kan senang jer melayangnya.....maka sebelum ianya ghaib baiklah dicuba.....mana tau kot-kot bakal jadi feberet. Tengok resepinya saja dah tau sedap sebab ada satu bahan special yang tak ada dalam resepi daging masak hitam yang lain.

Percubaan yang memuaskan. Jangkaan yang tepat. Sedap tak terkata. Marvellous...!!
Nak tahu apa bahan specialnya tu.....jomm lah semak resepi.....


Resepi DAGING MASAK HITAM MANIS
by Iza Akma SSK


Bahan-Bahan :
500 gm daging ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
2 biji cili merah ~ dihiris
2 biji cili hijau ~ dihiris
2 sudu besar serbuk rempah kurma
3 biji ubi kentang ~ belah empat
500 ml santan
1/2 - 3/4 cawan kicap lemak manis
2 sudu besar cuka
3 keping biskut cream crakers ~ dikisar asing hingga halus
1 biji buah keras ~ dikisar asing hingga halus
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak sapi
Gula & Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan Tumis :
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 batang serai


Caranya :
Daging dicuci bersih dan toskan airnya
Panaskan minyak dengan minyak sapi. Tumis bahan tumis dan bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan buah keras, serbuk cili, rempah kurma dan kacau hingga rata. Biarkan sampai rempah betul-betul masak dan terbit minyak.
Kemudian masukkan daging, biarkan sampai lembut. Masukkan santan, kentang, serbuk biskut dan akhir sekali baru masukkan cuka, kicap, serbuk lada hitam, gula dan garam.
Bila kuahnya hampir pekat masukkan hirisan bawang besar dengan hirisan cili. Masak lagi sehingga kuahnya pekat


3 sweet comments:

Mohd Pk said...

Singgah Ramadan...
As-salam dari BS

tun_telani said...

Salam kak iza.. cantik je nmpk warna lauk akak. unik je nmpk bahan2 dia.

Anonymous said...

Resepi ni agak istimewa cuma banyak guna rempah dan perlu dimasak dengan betul agar rempah cukup masak dan menimbulkan rasa dan aroma yang enak.