4
BISKUT MAKMUR LEBANESE



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Dok bercita-cita lama dah nak buat kukis ni tapi entah berapa kali raya kesudahannya tak juga jadi-jadi. Dan buat kesekian kalinya terlaksana juga hasrat di hati......
Akhirnya inilah kuih makmur yang dicitakan tu..... projek kukis pertama untuk raya ini.
Kalau nak tahu, makmur ni bukan sebarang makmur tau. Nampak saja simple tapi sangat sedap!




Dinamakan Makmur Lebanese kerana rasanya seperti kuih makmur dan lebanese tu pula diambil sempena asalnya kuih ni iaitu Lebanon.

Cuma bezanya kuih makmur tradisi kita tu menggunakan kacang tanah dan letaknya di dalam sebagai inti. Manakala makmur ini agak istimewa, mewah dengan kacang pistachio yang diadun sekali bersama adunan.




Ikut resepi asal, tiada hiasan. Tapi saya make-up kan jugaklah ala kadar dengan lorekkan coklat putih. Jadi taklah kelihatan kosong sangat. Saya cuma buat half daripada resepi di bawah. Jadi lah..... itu pun banyak juga dapatnya. Untuk pistachio, saya guna ready-made yang jual kat pasaraya tu aje..... tak perlu nak bakar lagi dah..... cuma leceh sikit nak buang kulit dia tu.

Jika ada sesiapa rasa berkenan nak cuba, silakan. Nah ini resepinya.....


Resepi MAKMUR LEBANESE
by Iza Akma SSK
source ~ DianaA@myresipi



Bahan-Bahan :
580 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
350 gram ghee
190 gram gula halus
1 sudu teh vanilla
1 biji telur
100 -150 gram kacang pistachios, dibakar terlebih dahulu dan tumbuk kasar


Caranya :
Gaul sehingga sebati ghee, gula dan vanilla.
Kemudian masukkan telur dan digaul sehingga sebati.
Masukan bahan-bahan lain dan adun sehingga menjadi doh.
Terap mengikut bentuk disukai. Bakar pada suhu 170–180C sehingga masak.

4 sweet comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Akma,

nampak menarik biskut tu...ok kak Nur minta izin ya masuk list...tq for sharing...Selamat menjlnkan ibadah puasa.

adda syuhada said...

tergodanya..

Gee® said...

Ermmm...nmpk menarik!

zsazsa tahir said...

Assalamualaikum Iza, kak nak curi resepi Iza ya.... terima kasih.