10
OREO CHOCOCHIP COOKIES



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Hari ini merupakan hari Isnin yang agak sibuk. Almaklumlah sekolah sudah dibuka semula.
Raya pun dah masuk minggu kedua. Tapi masih lagi dok tayang cookies raya. Alaa raya kan sebulan. Takpe..... tinggal satu ni aje lagi yang tertangguh. Lepas ni takde dah, tunggulah raya haji akan datang.

Cookies seperti ni bukan saja sesuai untuk raya tapi juga sesuai dibuat kudapan hari-hari. Malahan bila-bila masa di mana jua pun boleh.


Asal tiada oreo tapi dek kerana terikut dengan trend citarasa sekarang..... baik kek, biskut, puding semua bubuh oreo maka saya olah resepi tambah oreo. Resepi asalnya saya kutip daripada sebuah akhbar kira-kira sepuluh tahun lalu. Dah habit dari zaman anak dara lagi nampak resepi dalam suratkhabar tak tunggu apa dah..... capai gunting, gunting dan lekatkan dalam buku khas..... kalau rasa-rasa terlebih rajin saya salin tulis semula. Menjadi atau tidak resepi tu belakang kira yang penting simpan dulu...... kemudian-kemudian boleh cuba.

Setahun jugalah resepi ori tu tersimpan baru cuba. Setelah puas hati akan rasanya, saya buat jualan kecil-kecilan. Masih ingat lagi tahun 2004 itulah pertama kali saya menjual biskut raya. Tak sangka pula dapat sambutan. Tambah pula dah lama pasang keinginan nak bisnes biskut raya. Bermula menjual dengan hanya menggunakan resepi free dari akhbar saya ambil peluang seterusnya dengan hadiri kelas-kelas bagi mendalami ilmu dan mempelajari teknik pembuatan biskut yang betul. Bila dah ada ilmu baru berani ambil banyak tempahan. Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Hendak seribu daya, mahu seribu cara.....


Inilah hasilnya setelah diberi sentuhan baru, Oreo Chocolate Chip Cookies..... antara biskut yang menjadi rebutan masa raya haritu.


Resepi OREO CHOCOCHIP
by Iza Akma SSK


Bahan A :
150 gm butter (130gm butter + 20gm marjerin planta)
90 gm gula perang
40 gm gula kastor
secubit garam

Bahan B :
1 biji telur (gred C)
1 tsp esen vanila

Bahan C :
2 tbsp serbuk koko
3 tbsp susu cair

Bahan D :
150 gm tepung rose@cookies flour
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat

Bahan E :
55 gm nestum
150 gm coklat cip
100 gm almond nib ~ bakar dulu
1 pek oreo ~ cincang kasar, tak perlu buang cream


Caranya :
Ayak (D).
Satukan dengan (E). Ketepikan.
Pukul (A) hingga sebati.
Masuk (B) pukul rata.
Masuk (C) pukul lagi hingga rata dan sebati.
Masukkan (D+E). Gaul dengan senduk kayu atau spatula hingga sebati.
Dengan menggunakan dua sudu kecil atau hujung jari, susun atas dulang pembakar. Bakar hingga masak.
Selepas masak biarkan biskut seketika atas dulang. Baru masak ia lembut tapi akan mengeras setelah sejuk.


2
Krup... Krup... Rangupnya POPIA KACANG



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Alhamdulillah bersua kembali hari ini, 8 Syawal 1434H. Masih lagi dengan suasana raya.
Raya haritu adalah buat tiga empat jenis kuih raya dengan dua jenis kek. Semua kuih raya tu dah pun saya masukkan di sini cuma ada dua aje yang tertinggal..... tak sempat. Kebetulan hari ini ada masa terluang sikit dapatlah saya masukkan entri yang tertangguh haritu.


Pasti ramai yang dah familiar dengan popia nestum atau popia horlick, bukan. Saya juga pernah buat popia bersira horlick dengan nestum untuk raya haji tiga tahun lepas. Sedap..... krup krap, krup krap!

Seminggu sebelum raya, saya beli dua pek kulit popia sebab berniat nak buat popia tu lagi. Tapi entah macam mana last minute berubah fikiran. Tak mahu perisa horlick/nestum anymore tapi nakkan perisa yang something different. Baru teringat saya pernah ternampak popia yang sama rupa seperti popia nestum dalam majalah RASA keluaran tahun lepas. Sama tapi tak serupa kerana popia ini bersalutkan kacang tanah.


Saya buat 2 pek @ 80 keping..... jadi bahan saya gandakan 4..... dapat dalam dua balang (balang untuk 200pcs coklat cadbury dairy milk tuu..). Timbangan kacang tanah dan gula aising tu sebenarnya boleh adjust ikut citarasa sendiri. Saya pun lebihkan sikit kacang daripada resepi asal di bawah serta blendkan gula kastor sebagai ganti gula aising yang dah kehabisan. Ikut info majalah, salutkan ketika masih suam tapi sebab tika itu saya terleka tengok celoteh Sheila Rusly dalam rancangan Ketuk-Ketuk Ramadan..... popia tu dah sejuk.....mungkin sebab itu kacang kurang lekat. Apa pun still sedap & rangup!

Bila lihatkan kejadian dan rasa popia kacang ni, dapat satu idea. Idea apa itu..... nanti saya cuba realisasikan, ya. Jika berhasil akan saya kongsikan di sini. Jom layaann.....

Resepi POPIA KACANG
by Iza Akma SSK
source ~ Majalah RASA 2012



Bahan-Bahan :
20 helai kulit popia
50 gm kacang tanah ~ sangai, buang kulit & blend halus
60 gm gula aising
1/4 sudu teh garam
1 kuning telur  (saya ganti putih telur)
Minyak untuk menggoreng


Caranya :
Ambil sehelai kulit popia dan gulung dengan kemas. 'Gam' menggunakan putih telur.
Potong gulungan kulit popia secara serong. Ulang proses sehingga kulit popia habis. Ketepikan.
Dalam sebuah bekas, satukan kisaran kacang tanah, garam dan gula aising. Gaul rata. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng kulit popia yang telah dipotong tadi hingga kekuningan.
Angkat dan toskan. Lumurkan gorengan kulit popia ke dalam kacang tanah. Ulang proses hingga semua kulit popia disaluti.
Sedia untuk dinikmati.


Info RASA :
Lumurkan kulit popia sementara ia masih panas supaya kisaran kacang tanah mudah melekat padanya.

2
Kepergian Ramadhan Ditangisi, Kedatangan Syawal Disyukuri.... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Sudah menjadi fitrah yang disusun oleh Allah SWT bahawa matahari dan bulan akan berputar mengikut paksinya. Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, dan tahun berganti tahun. Apabila sampai masanya, semuanya akan bertukar ganti. Justeru, Ramadhan ini juga perlu mengundur diri memberi lalulan kepada Syawal yang bakal menjelang.

Walaupun ada di antara kita yang mengharapkan Ramadhan tetap berpanjangan kerana belum puas mengecapi kemanisannya, namun itu semua hanya harapan. Biar setinggi mana pun harapan yang dipanjatkan, ia tetap tidak akan menjadi kenyataan. Ramadhan tetap akan pergi tanda patuhnya kepada peraturan Ilahi. Jadi, biarlah Ramadhan pergi dan simpanlah hasrat untuk bertemu dengannya lagi.


Ramadhan yang pergi ditangisi, Syawal yang hadir disyukuri. Orang-orang yang baik terdahulu sentiasa mendoakan supaya mereka diberikan peluang untuk bertemu dengan Ramadhan. Dan apabila selesai menyempurnakan Ramadhan, mereka mendoakan agar segala amal ibadat yang telah mereka persembahkan akan diterima oleh Allah SWT dan segala dosa mereka akan diampunkan-Nya.

Betapa rugi dan malangnya jika ada dalam kalangan kita yang diberikan kesempatan bertemu dengan Ramadhan tetapi tidak mengambil peluang untuk memohon keampunan. Ketahuilah bahawa berpuasa Ramadhan, menghidupkannya dengan beribadah pada Lailatul Qadar, bersedekah, membaca Al-Quran, berzikir, berdoa dan beristighfar; itu semua adalah pintu-pintu keampunan. Tetapi dengan syarat tidak ada yang menghalang keampunan tersebut seperti meninggalkan perkara yang wajib dan melakukan perkara yang haram. Jika perkara-perkara ini tidak dilakukan, maka yakinilah keampunan Allah pasti akan datang.

Firman Allah SWT : " Dan sesungguhnya Aku yang amat memberi ampun kepada orang-orang yang bertaubat serta beriman dan beramal soleh, kemudian mereka tetap teguh menurut petunjuk yang diberikan kepadanya." (Surah Taha: 82)

Sesungguhnya Allah Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Pengampun. Dia sentiasa bersedia untuk mengampunkan hamba-Nya yang memohon taubat dengan penuh keikhlasan. Bersama kita renungi seruan ini : " Katakanlah (wahai Muhammad): " Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dngan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah al-Zumar:53)

Ramadhan sedang melambaikan tangan mengucapkan salam perpisahan. Usah biarkan perpisahan ini berlalu begitu saja. Tingkatkan ibadah di pengakhiran Ramadhan yang masih bersisa ini. Panjatkan segala hajat, luahkan segala rasa. Merintih dan merayulah kepada Tuhan Yang Maha Esa. Titiskan air mata keinsafan. Rasai nikmat kemanisan tangisan seorang hamba mengharap pengampunan dan rahmat Tuhan. Moga rintihan di penghujung Ramadhan membuahkan seribu satu keampunan.




Sempena Aidilfitri ini, saya dan keluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengunjung Singgahsana Kitchen yang beragama Islam khususnya teman-teman yang mengenali saya personally, rakan bloggers, followers, pembaca setia, pembaca senyap, rakan fb dan semua semua yang menyokong SSK tak kira walau di mana pun anda berada..... tak ketinggalan mereka yang sudi like website & entri SSK serta juga mereka yang rajin klik klik advertisement. 。◕‿◕。♥♡

Dalam bergembira membuat persiapan menyambut raya, sentiasalah mengutamakan kesederhanaan dan elakkan pembaziran. Raikan kemenangan ini dengan penuh kesyukuran dan medan bermaaf-maafan kita sesama insan. Kepada anda yang sedang on the way menuju ke kampung halaman mahupun yang akan berangkat, berhati-hati di jalanraya. Moga selamat sampai dan dapat meraikan pagi Syawal bersama insan-insan tersayang.


Ditangisi kepergian Ramadhan
Disyukuri Syawal mendatang

Andai jemari tak sempat bersalaman
Andai raga tak dapat bertatap
Seiring beduk yang menggema
Seruan takbir yang berkumandang
Ku aturkan salam lebaran

Jika kalam bicara keterlanjuran kata
Jika suara menikam rasa
Jika gurau dan senda membekas lara

Seikhlas hati menyusun sepuluh jari
Mohon dimaaf kekhilafan diri
Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf zahir dan batin
Moga silaturrahim kekal terjalin




1
BISKUT MAZOLA KACANG HIJAU (Green Peas Cookies)



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Masih lagi dengan kukis raya yang tak habis-habis. Hari ini giliran Biskut Mazola Kacang Hijau atau dikenali juga Green Peas Cookies menampilkan dirinya di sini. Kukis ini saya buat dua hari lepas. Dulu pernah buat sekali guna resepi lain ambil kat internet jugak tapi tak puashati langsung dengan rasanya.


Untuk resepi ini saya just buat satu adunan tapi nampak gayanya nak kena duduk depan oven tu lagi ni for second batch. Sebab the first batch tu tak sempat menunggu raya dah habis. Apa cer..... hahhaha. Tak lain tak bukan sebab biskut mazola ni sememangnya meruntun jiwa sesiapa yang memakannya. Makan satu confirm tak cukup..... nak lagi dan lagi tak boleh stop. Itu pasal lah sehari jer dah habis. Biskut ini seriously sedap. Saya beri 5-star for this recipe. Highly recommended!


Saya lakukan sedikit pengubahsuaian. Adunan saya tambah baking powder, hiasan kuning telur saya tambah sedikit susu cair dengan minyak mazola untuk bagi kesan shiny manakala tepung kacang peas pula saya sangaikan dulu supaya biskut ringan dan gebu..... yang mana semuanya ini tidak terdapat dalam resepi asal.

Resepi MAZOLA KACANG HIJAU
by Iza Akma SSK
source ~ Citarasawan



Bahan-Bahan :
120 gm tepung kacang peas
180 gm tepung gandum
20 gm santan serbuk
100 gm gula aising
1/8 tsp baking powder
1/4 tsp garam
120 gm minyak mazola

Hiasan :
1 kuning telur + sedikit susu cair + sedikit minyak mazola


Caranya :
Terlebih dahulu sangaikan sebentar tepung kacang peas. Biarkan sejuk seketika.
Campurkan semua bahan, masukkan minyak mazola dan uli sehingga membentuk adunan. Biarkan dalam 10 minit.
Sukat 1 suduteh penuh adunan, lalu dibulat-bulatkan.
Sapu hiasan atas biskut. Bakar 160C selama 20 minit.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.





10
BISKUT MILKY OREO



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Rata-rata semua sekolah telah pun beri lampu hijau pada warga guru dan pelajarnya bercuti bagi memberi laluan sambutan Syawal diikuti cuti semester persekolahan bermula hari ini selama dua minggu. Dengan ini mudahlah para ibubapa mengatur jadual perjalanan balik ke kampung halaman bagi meraikan Eidul Fitri bersama keluarga tersayang.

Dah dekat-dekat raya ni biasalah entri apa lagi kalau tidak entri kukis. Lepas mencuba dan rasa kukisnya pula melepasi piawaian, tak salah kiranya saya simpankan resepi di sini at least boleh juga saya atau anak-anak buat rujukan bila perlu selain berkongsikan dengan anda semua.


Kejadian biskut ni tak dirancang. Kebetulan ketemu resepi ni dalam majalah masa pergi kedai beli suratkhabar hari tu. Lepas beli suratkhabar tangan ni gatai dok capai satu majalah. Sebabkan nak cepat saya selak-selak rawak jer..... tak dan nak selak page by page. Dalam dok kalut menyelak tu terselak satu page. Berkenan pula tengok rupa biskut tu. Tanpa tengok apa namanya terus hafal kan resepi..... cara buatnya tak payah sebab semua biskut sama jer kaedahnya. Dah hafal, letak majalah terus bergegas masuk kereta pergi pasar beli sayur ikan. Dah sampai pasar sebelum keluar kereta sementara masih ingat ambik tepon catat resepi yang hafal tadi dalam memo.

Alhamdulillah menjadi percubaan ku. Saya namakannya Biskut Milky Oreo. Rasanya sedap, crunchy..... sebab ada pelbagai campuran di dalamnya. Nak tahu apa bahan yang ada dalam kukis, tengoklah resepi kat bawah tu. Oklah sampai sini aje dulu untuk hari ini ya..... tak leh lelama..... tengah sibuk kat dapur tu dengan projek biskut raya..... sambil-sambil nunggu biskut tengah bersauna dalam oven tu sempatlah update blog sekejap. Nak harapkan free ntah bila..... petang pulak nak masak untuk berbuka lagi..... adoyaii lunyai.....

Resepi MILKY OREO
by Iza Akma SSK


Bahan A :
130 gm butter
70 gm gula kastor
1/4 tsp esen vanila
Secubit garam

Bahan B :
170 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
20 gm tepung beras
20 gm cornflakes ~ kisar halus
20 gm serbuk badam ~ bakar dulu
20 gm badam nib ~ bakar dulu
20 gm serbuk oreo
1/8 tsp baking powder

Cadangan Hiasan :
Coklat Putih
Serbuk Oreo


Caranya :
Pukul bahan (A) hingga sebati.
Masukkan bahan (B) dan uli hingga jadi doh. Biarkan selama 20 minit.
Canai dan terap dengan acuan yang disukai dan bakar hingga masak.
Setelah masak, biarkan sejuk.
Celup dengan coklat putih dan terus tabur serbuk oreo.
Selepas coklat kering bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.
Tips SSK Mencairkan Coklat Putih :
Terlebih dahulu didihkan air dalam periuk kecil.
Potong coklat kecil-kecil, masukkan dalam bekas tahan panas. Tambahkan sedikit shortening. Timbangan shortening yang digunakan adalah 10% daripada timbangan coklat.
Setelah air mendidih, kecilkan api. Jika perlu tutup api. Tapi saya biasa kecilkan saja. Lepas itu letak bekas berisi coklat di atas periuk didihan. Kaedah ini dinamakan double boiler. Perlu diingat, meletakkan bekas berisi coklat itu hendaklah dilakukan tanpa menyentuh air tersebut. Kita hanya perlukan wap panas air didihan itu sahaja untuk mencairkan coklat putih..... berlainan dengan coklat masakan.

6
BISKUT RED VELVET COKLAT CHIPS / RED VELVET CHOCOLATE CHIP COOKIES



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Populariti biskut coklat chips di kalangan ramai memang tidak disangkal lagi. Sebut saja biskut coklat chips ramai yang dah terbayangkan kukis yang beraroma harum yang dipenuhi dengan cip coklat dan kekacang. Jika ke pasaraya dan melalui pula kawasan jualan coklat chip famous amos pastinya keharuman kukis ini mengekori deria bau kita biarpun telah melepasi sehingga beratus langkah.

Dan sekarang idea pembuatan biskut cip coklat maju setapak lagi dengan mengambil ilham daripada kek red velvet..... kek si baldu merah tu. Campuran warna merah dengan serbuk koko dalam kek tersebut telah mencetuskan inspirasi baru kepada terciptanya Red Velvet Chocolate Chip Cookies (RVCCC).


Walaupun RVCCC ni masih baru tapi jangan tak tau dah ramai peminatnya tau. Jika tidak masakan kukis ni famous di laman fb. Ramai yang dok tayang RVCCC yang depa buat. Saya terfikir juga apasal ek ramai yang taknak ketinggalan mencuba. Daripada pening-pening kepala tertanya-tanya sendirian apakah istimewanya, bagaimana rasanya..... baik sendiri cuba baru tahu.

Ada beberapa resepi dah dikumpul tapi untuk permulaan saya bikin resepi ini dulu, resepi kak Sha @ Shahriah Abdullah Novelis.Pada pengamatan saya kan, rasa kukis ni not bad..... sedap..... ceria mengancam dengan warna merahnya. Agaknya kan kot-kot lah ada esen red velvet di pasaran boleh bubuh ni ganti vanila..... confirm rasanya lagi malatops..... hehhehe.


Untuk RVCCC ini, saya gantikan kismis dengan cranberry. Setelah dicubarasa, saya lebih suka kiranya penggunaan buah kering itu diabaikan saja dan lebihkan penggunaan chips..... boleh campurkan cip coklat dengan cip putih. Tapi perlu diingat jika lebihkan chips dan chips tu pula manis, sila kurangkan gula. Membakarnya pun ada dua cara sama ada nak crispy keseluruhan atau just crispy di luar lembut di dalam..... terpulang ikut citarasa.

Resepi BISKUT RED VELVET COKLAT CHIP (Red Velvet Chocolate Chip Cookies)
by Iza Akma SSK
rcp source ~ Sajian Istimewa Shahriah Abdullah
source ~ Phong Hong Bakes



Bahan-Bahan :
200 gm butter
100 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
250 gm tepung gandum*
1 sudu besar susu tepung*
20 gm serbuk koko* (* ayak )
Secubit garam
200 gm coklat cips
200 gm badam cincang
100 gm kismis (jika suka)
1 sudu teh pewarna merah (sy guna warna bright red)


Caranya :
Pukul butter, gula perang, gula kastor dan garam sehingga kembang dan putih.
Dalam satu bekas, campurkan pewarna merah dan esen vanila dengan telur. Kacau rata. Masukkan dalam adunan butter. Pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan susu tepung, coklat cips, badam cincang dan kismis. Kacau rata.
Masukkan campuran tepung yang diayak sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang lembut.
Sudukan atau jemput-jemputkan adunan dengan hujung jari dan susun atas dulang pembakar.
Bakar dengan suhu 170C selama 15-20 minit (ikut oven masing-masing).