6
APPLE CRUMBLE MUFFINS


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Resipi muffin ni dah lama simpan, dapat daripada satu web omputih. Penulis resipi tu kata muffin ni ada rasa macam apple pie. Tu yang teruja sangat nak buat. Bila dicari balik tak jumpa plak web tu.

Sepatutnya guna epal hijau. Tapi epal hijau takde.....yang ada epal merah yang macam dalam gambar tu. Lagipun epal merah ni jenis keras rangup bukan jenis yang lembut. Kira okay lah, projek on. Takde hijau, merah pun jadi.....lebih kurang peribahasa melayu; tiada rotan, akar pun berguna.








Sebab nak merasa punya pasal, samada muffin ni ada rasa apple pie ke idak.....teman gigihkan diri buat. Akhirnya inilah hasilnya.....muffin yang sedap, gebu, lembut dan terasa epalnya.....lagi garing crumble lagi sedap. Berbaloi, pueh hati teman.....tak sia-sia menerai.

Gambar bawah ni, abaikan dasar yang tergelap tu ek.....gara-gara terleka nengok tv rancangan rahsia kak ton.....dah tu timer oven plak buat hal.....dah set tapi tak bunyi.....nasib tak rentung.


APPLE CRUMBLE MUFFINS
modified by IzaAkma SSK
source of rcp ~ Letizia Golosa



Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter ~ cairkan
1 tsp serbuk kayu manis

Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur
200 gm buttermilk
1/2 tsp soda bikarbonat
1/2 tsp baking powder
1 tsp garam
1/2 tsp vanila*
1/2 tsp esen epal* (*atau 1 tsp esen vanila)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu


Caranya :
Panaskan oven dahulu pada suhu 200C selama 30 minit.
Isikan dulang muffin dengan muffin cup. Ketepikan.
Ayak tepung gandum dengan baking powder. Ketepikan.
Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur dalam mangkuk adunan.
Dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, baking soda, garam dan esen vanila.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang seli dengan campuran buttermilk. Kacau hingga sekadar sebati. Masukkan epal yang dipotong dadu.
Sudukan adunan ke dalam muffin cup dan taburkan dengan bahan topping.
Turunkan suhu pada 170C. Bakar muffin anggaran 30 minit atau sehingga masak iaitu bila disentuh bahagian atas, ia akan menganjal semula (suhu dan jangkamasa membakar mengikut kepanasan oven masing-masing).



2
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Tak rajin memikir nak masak apa.
Ambil aje resipi yang dah ada dalam dapur maya ni.
Ubahsuai sikit, tambah ikut citarasa......dah siap.....
Resipi di bawah setelah diolah. 
Resipi asal boleh lihat di SINI.




Yang ni shoot live terus ke dalam periuk.....
TUMIS LENGKUAS TEMPE & UDANG
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
4 keping tempe
1 biji cili merah
1 cawan santan pekat
1 cawan air
Kacang panjang
Udang segar
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Tumbuk :
1/2 cawan ikan bilis
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 inci lengkuas


Caranya :
Tempe dipotong serong, kacang panjang dihiris serong, cuci dan ketepikan dulu.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang ditumbuk, sehingga pecah minyak.
Masukkan tempe yang dipotong serong dan kacau. Masukkan air dan gaul lagi.
Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan masukkan pula kacang panjang yang dihiris serta udang.
Masukkan garam secukup rasa dan masukkan cili merah yang dihiris serong.
Gaul sebati dan perasakan. Masak hingga mendidih. Setelah siap matikan api dan bolehlah dihidangkan.



3
AYAM MASAK ROS MAMAK PENANG


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Biasa dengar orang duk sebut-sebut ayam masak ros. Pernah cuba sekali ayam masak ros chef Anis Nabilah, memang sedap tapi sebab kemalasan nak berfoto shoot bagai makanya tak dak gambar yang dirakam. Lain kali lah no buat yang tu.....cheq nak cuba resipi lain pulak.




Ayam masak ros ni kiranya lebih kurang sama ayam masak merah ja. Yang cheq tau ada dua tiga versi. Tapi yang cheq masak ni versi penang mai. Rasa ada sikit beza sebab guna rempah-rempah. Tak dinafikan sememangnya marvelous. Itu pun kenakan dengan nasi putih ja tu.....kalau kena regunya nasi tomato ka nasi beriani ka lagi la mantap.




Tak cuba tak tau, dah cuba baru tau. Terima kasih Mamak Haji ya sudi kongsi resipi yang sedap ini. Cukup sampai di sini dulu.....tak dak idea apa nak tulis dah. Okay, permisi.....Adios amigos!



AYAM MASAK ROS MAMAK PENANG
by IzaAkma SSK
source of rcp ~ Mamak Haji Roslan



Bahan-Bahan :
1 ekor ayam (1.6 – 1.8kg) ~ bersihkan, potong 12
1/2 Tin (225gm) "Kimball Sup Tomato"
3 sudu besar tomato puri / 1 tin kecil
1/2 Tin Susu cair/sejat
1 helai daun pandan dipotong 2″ panjang untuk tumis bersama
2 biji bawang besar ~ dihiris memanjang (cara nasi kandar)
2 batang kayu manis berukuran 2″ panjang
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih untuk menumis
1 Senduk minyak masak untuk menumis dan minyak yang secukup untuk menggoreng ketulan ayam
1 sudu besar serbuk jintan putih (sy buat 1 sudu kecil)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil kas-kas
1 sudu kecil garam masala
2 sudu besar serbuk cili ( ikut kepedasan yang diperlukan)
100gm santan pekat
2 sudu besar buah badam direbus dan dikisar halus (sy abaikan)
1 sudu besar pes halia bawang putih
Garam secukupnya rasa
Sedikit pewarna merah oren jika anda gagal dapatkan warna kemerahan. Biasa cili merah ini berbagai jenis kadang-kala kita tak dapat warna yang dikehendaki (sy guna sedikit sahaja pewarna orange-red)
Sedikit daun pudina/daun saderi & bawang goreng untuk hiasan

Bahan Dikisar A :
1 labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih

Bahan Dikisar B :
15 tangkai cili kering ~ rebus & kisar
1 batang karot
1 biji tomato

Bahan Dikisar C :
100 gm biji badam direndam air panas, dibuang kulit dan dikisar halus

*Sekiranya anda punyai pes bawang putih halia gunakan 2 sudu besar. Tak perlu gunakan Halia dan Bawang putih.


Caranya :
Bersihkan ketulan ayam. Masukkan garam dan sebuk kunyit. Gorengkan ketulan ayam itu sehingga 3/4 masak sahaja. Ayam gorengan yang garing menjadikan ketulan ayam keras dan sukar rempah untuk menyalutinya. Sekiranya menggunakan ayam kampung disyorkan tidak perlu digoreng.

Panaskan kuali dan masukkan minyak masak (minyak berlebihan gorengan ayam tadi boleh digunakan). Masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serai dan daun pandan. Apabila bau harum mula dikeluarkan masukkan hirisan bawang besar. Tumis sehingga bawang bertukar warna keemasan (jangan hangus).

Masukkan bahan kisaran A, tumis seketika hingga naik baunya, masukkan kisaran B dan juga kisaran C. Masukkan sup tomato, tomato puri dan susu sejat. Tumiskan sehingga bahan gorengan ini keluarkan bau haruman dengan api yang perlahan (ini amat mustahak supaya kuah ayam masak merah tidak berbuih semasa dihidangkan).

Masukkan serbuk cili, serbuk jintan putih, jintan manis, garam masala dan serbuk kas-kas. Anda perlu adunkan sedikit untuk jadikan pes supaya serbuk tidak menjadi ketulan terapung.

Bila kuah mula pecah minyak masukkan santan pekat.

Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Biarkan sebatian mendidih. Masukkan ketulan ayam yang telah digoreng. Kacau rata kuah supaya tidak hangus dan kuahnya sebati dengan ketulan ayam. Kecilkan api apabila kuah mendidih (biasa 15min- 20min sudah memadai). Apabila kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk hidangan. Hidangkan dengan taburan daun pudina dan bawang goreng bagi menambahkan lagi bau yang harum.


Nota :
Sebenarnya masakan nasi kandar memerlukan bahan masakan yang banyak dan bawang adalah bahan utama. Masakan nasi kandar tidak menggunakan air untuk menambahkan kuahnya. Bawang yang dikisar dengan air menjadi kuah masakan maka seperti mamak cadangkan 50% air dan 50% bahan kisaran sudah memadai. Sekiranya mahukan cair boleh tambah air. Tetapi perlu ingat kuah nasi kandaq mamak yang sedap kerana kuahnya likat melekat sebab itu mamak haji tambah karot dan biji badam dlm resipi ini.



1
PAKORA RANGUP/JEMPUT-JEMPUT PAKISTAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Sekarang ni boleh katakan hampir setiap petang hujan. Ampang tak terkecuali. Walaupun belah pagi cuaca nampak clear tapi bila tiba tengahari langit dah mula berarak awan kelabu maka petangnya jangan cakaplah.....mula lah hujan turun mencurah-curah diselangi dengan tiupan angin. Langsung skrin tv jadi gelap gulita.....biasalah astro tak ada angin tak ada ribut pun boleh berlaku interruption apatah lagi hujan lebat. Harap bayar je mahal, service masih ditakuk lama.




Okay okay dah dah tu mengumpat astro. Meh teman nak nyambung citer jemput-jemput ni haaa. Hujan-hujan macam ni sedap kalau minum petang dengan jemput-jemput nak-nak panas-panas baru keluar kuali. Sebelum ni  teman cuma tau cucur udang, cucur bilis dan cucur-cucur yang sewaktu jer. Tak pernah plak tau pasal jemput-jemput yang satu ni. Inilah first time teman masak dan merasa jemput-jemput pakistan atau sebutan lainnya pakora. Barulah teman tau gini ghopernya pakora....




Jejemput ni tak guna tepung gandum tapi guna 100% tepung kacang kuda selain bubuh rempah-rempah dengan yogurt. Itu saja bezanya, lain-lain bahan sama. Pasal tu rasa ada sikit lain. Oh ya tips daripada pengalaman pertama teman kan, seeloknya waktu menggoreng jangan buat tebal-tebal.....biar nipis sikit supaya lebih rangup dan lebih sedap. Sedap dimakan terutamanya tika panas-panas.

Suka teman ingatkan, sedap akan sesuatu masakan atau makanan itu subjektif pada setiap orang.....boleh jadi sedap pada kita tapi tak sedap pada orang lain dan gitu ler sebaliknya. Jadi kalau nak tahu samada sesuatu masakan itu dapat memenuhi tahap piawaian rasa, please give it a try.

Apa pun terima kasih daun keladi ya Zalieda Zaliedana atas perkongsian resipi. Izinkan teman sharekan di sini plak yer.....



PAKORA RANGUP/JEMPUT-JEMPUT PAKISTAN
by IzaAkma SSK
source rcp : Diari Zaliedana @ ummiesya.blogspot



Bahan-Bahan :
1cawanTepung kacang kuda (kuantiti anggaran)
1ulasBawang putih ~ tumbuk
sedikitHalia (optional) ~ tumbuk
1sudu tehSerbuk garam masala
1sudu tehSerbuk jintan putih
1sudu tehSerbuk ketumbar
1/2sudu tehSerbuk cili (+/-)
1/2sudu tehJintan putih biji
1sudu besarYogurt
1-2bijiCili hijau ~ hiris nipis (nak pedas add cili api)
1bijiUbi kentang (saiz kecil letak 2)
2bijiBawang besar ~ hiris kasar
Serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Udang fresh, kuantiti ikut suka (optional)
Daun bayam secukupnya ~ hiris kasar tanpa batang
Air secukup (adunan tak boleh pekat atau cair sangat)


Caranya :
Rebus ubi kentang sehingga empuk. Potong dadu, ketepikan.
Gaul sebati semua bahan, kecuali air.
Masuk air sedikit-sedikit, gaul rata. Dah cukup kepekatan yang dikehendaki dan sesuai, bolehlah digoreng. Minyak dah betul-betul panas baru goreng adunan. Biar masak kedua-dua belah bahagian. Toskan minyak dan angkat.
Bolehlah dimakan bersama chutney pudina atau boleh juga dengan sos cili.
Sedap dimakan panas-panas.

3
KEK CHOCO MOIST LAPIS CHEESE


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Dengan tersiarnya entri ini maka cukuplah sudah 13 episod resepi yang telah SSK kongsikan dalam majalah Aroma edisi Februari lalu.


Kek ni dah banyak kali buat. Pada saya kek ini memang terasa kecoklatannya, lembut dan moist. Pada siapa yang tak berapa gemar cheese macam saya ni.....tak payah buat pun tak apa. Lapisan cheese tu sebagai penambah seri dan rasa saja.




Lagi pun trend sekarang ni tak kira sajian kek atau dessert semua nak jugak tambah cheese. Sampaikan inti karipap pun dah advance sekarang ni.....ada campuran cheese kat dalam.....haaa jangan tak tahu. Begitulah hebatnya penangan cheese dalam citarasa kita sekarang.

Sampai di sini dulu entri kali ni. Tak larat sebenarnya ni.....tak berapa sihat dari semalam lagi. Tapi pasal tangan ni tak reti duk diam, demam-demam pun digagahi jugak mengupdate. Siapa nak cuba resipi di bawah. Okay, permisi dulu.....nak beradu sat.....



CHOCO MOIST LAPIS CHEESE
by IzaAkma SSK @ Aroma Feb'14


Bahan Untuk Kek Coklat :
80gmserbuk koko
140gmgula kastor
250gmmentega
200gmsusu segar
120gmsusu pekat
125gmtepung gandum
40gmhorlicks
1sudu tehsoda bikarbonat
3bijitelur (gred A)


Bahan Untuk Lapisan Cheese :
250gmcream cheese
100gmcoklat masakan putih
2bijitelur (gred A)
30gmtepung gandum/superfine


Caranya :

Terlebih dahulu panaskan kukusan.

Cara untuk kek :
Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu segar, mentega dan gula ke dalam mangkuk dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, matikan api dan biarkan ia sejuk sebentar.
Ayak tepung bersama soda bikarbonat. Campurkan horlick, kacau serata dan ketepikan.
Pukul telur sehingga berbuih (tidak perlu sampai kembang). Masukkan kedalam sebatian coklat tadi dan dikacau rata.
Tuangkan sedikit demi sedikit dalam tepung sambil dikaupbalik dengan spatula hingga adunan rata dan sebati. Ketepikan.

Cara untuk cheese :
Mula-mula cairkan coklat putih secara double boil, ketepikan.
Pukul cheese hingga lembut dan kembang.
Masuk telur dan pukul lagi sehingga sebati dan kembang.
Masuk pula tepung, dipukul rata.
Dan akhirnya, masukkan coklat putih tadi, pukul sehinga gebu.
Bahaikan kepada 2 bahagian.

Cara Melapis :
Bahagikan adunan coklat kepada 3 bahagian. Tuangkan satu bahagian ke dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit mentega. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
Kemudian lapiskan pula satu bahagian lapisan cheese dan kukus lagi selama 15 minit. Lakukan proses yang sama sehingga habis adunan digunakan.

Setelah masak biarkan sejuk. Keluarkan daripada loyang dan hiaslah dengan coklat ganache. Penggunaan coklat ganache hanya sebagai pilihan kerana kek ini juga sedap dinikmati begitu saja.

CHOCOLATE GANACHE


Bahan-Bahan :
300gmcoklat masakan (dipotong kecil)
1sudu besarsusu pekat
1/2cawansusu segar/susu cair
2sudu besarmentega
1/4cawanair panas


Caranya :

Panaskan susu segar/susu cair bersama susu pekat dengan kaedah double boil.
Masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat mencair dan sebati bersama susu.
Masukkan air panas dan kacaukan sebentar.
Padamkan api dan masukkan mentega. Kacau lagi hingga mentega cair.
Tuangkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Diamkan pada suhu bilik dan kemudian simpan sekejap dalam peti sejuk.


Nota :
Selepas masak, coklat ganache ini kelihatan cair tapi setelah disejukkan dalam peti sejuk anggaran 1-2 jam ia akan jadi sedikit likat.






3
TALAM LAPIS PULUT HITAM


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Diam tak diam dah dua bulan dapur maya ku tak berupdate. Kalau tidak pantang ada masa terluang di blog kesayangan inilah tempat ku mencoretkan rasa. Tak tau kenapa sejak akhir-akhir ini seakan hilang terus semangat ngadap lappy, blogging, fb and whatever lah yang sewaktu dengannya. Seolah semangat itu dah dibawa terbang oleh sang garuda mana entah sampaikan terlupa nak balik jenguk dapur maya nie.....hahhaha. Bila dah lama sangat menghilang macam ni lah jadinya.....jemari pun dah seakan terlupa menari atas keyboard, terkial-kial menaip.....




Masa belek-belek photo ternampak gambar kuih lapis ni dalam folder. Baru teringat masih belum post lagi entri berkenaan kuih ni. Kuih lapis ni ada kelainan sebab ada pulut hitam. Memang sedap, kuih pun lembut.....bila makan lapisan pulut tu ada rasa lemak-lemak umpama sedang makan bubur pulut hitam. Biasa pulut hitam dibuat bubur. Apakata bila merebus pulut hitam untuk dibuat bubur tu asingkan sedikit untuk buat kuih lapis ni pulak.




Oh! ya, ceq nak habaq beras pulut hitam ni ada dua jenis. Satunya bila direbus, tak berapa nak kembang.....rebus lama mana pun masih macam tu jugak tak lembut-lembut, yang ni tak sedap dan ceq tak suka jenis ni. Satu lagi bila direbus, cantik kembang....hat ni ceq suka.....lembut dan berkanji.....sebab kanji tu la bila buat bubuq kuah jadi pekat. Kalau kat utara banyak jumpa yang macam ni kat Pekan Rabu dan Padang Besar. Ikut pemerhatian ceq, hat kembang cantik bila direbus tu.....berasnya gemuk-gemuk pendek tak macam satu lagi panjang-panjang. Apa pun ceq cuma berkongsi tips ja....ikut citarasa hangpa la no nak pilih nak suka hat mana satu.....




Resepi ini sebenarnya telah pun SSK kongsikan dalam majalah Aroma Feb'14. Tapi tak mengapa SSK kongsikan sekali lagi untuk tatapan semua di sini. Pada penggemar pulut hitam boleh lah mencuba ya.



TALAM LAPIS PULUT HITAM
by IzaAkma SSK @ Aroma Feb'14


Bahan Lapisan Pulut Hitam :
450gmpulut hitam siap rebus
400gmsantan pekat@kotak
300gmair
200gmtepung gandum
70gmtepung ubi
110gmgula kastor
Secubit garam


Bahan Lapisan Hijau :
400gmsantan pekat@kotak
300gmair
150gmtepung beras
60gmtepung ubi
120gmgula kastor
1sudu tehgaram
1sudu tehpes pandan
Sedikit pewarna hijau


Caranya :

Terlebih dahulu panaskan kukusan.

Untuk lapisan pulut hitam :
Satukan tepung, gula dan garam dalam mangkuk adunan. Satukan santan dengan air dan tuangkan sedikit demi sedikit dalam campuran tepung. Kacau hingga adunan sebati, halus dan tidak bergentel. Kemudian masukkan pulut hitam, kacau rata. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Ketepikan.

Untuk lapisan hijau :
Lakukan cara yang sama seperti di atas. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Ketepikan.

Sediakan loyang berukuran 10 inci, alaskan plastik dan griskan sedikit minyak masak. Panaskan loyang sekejap dalam kukusan yang telah mendidih.

Tuangkan 1 bahagian adunan pulut hitam. Kukus selama 5 minit dengan api sederhana. Bila lapisan pertama telah masak, tuangkan 1 bahagian adunan hijau. Kukus lagi 5 minit.

Ulangi melapis secara berselang-seli sehingga kedua-dua adunan bater habis digunakan.

Untuk lapisan terakhir kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak.

Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.



3
RENDANG AYAM CILI API


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Lama SSK tak bersiaran. Mohon maaf banyak-banyak. Cuma kekadang mood tu hilang entah ke mana. Jenuh mengutip dan mencari semula. Walau apapun setinggi-tinggi ucapan terima kasih dan penghargaan SSK kalungkan untuk semua pengunjung, tak kira siapa anda samada pertama kali berkunjung, pengunjung & pembaca setia, pembaca senyap dan tak lupa to all my dear followers. Tibanya anda sebagai pengunjung, Pulangnya anda sebagai tetamu. Luv u alls.....

Pantas masa berlalu. Bagai terasa baru semalam Ramadhan datang dan pergi. Masih terbayang kemeriahan Syawal dirai. Janji tetap janji. Setiap yang datang itu pasti akan pergi jua. Kepergiannya diharapkan akan dapat kembali kita temui dan lalui lagi untuk masa depan. Wallahu'alam.




Sana sini ramai lagi yang masih mengada dan menghadiri open house. Jadi bersesuaian dengan tema raya yang masih tinggal tak berapa hari lagi, saya nak share menu yang sinonim sangat dengan raya. Raya seakan tak sah kalau tak ada menu yang satu ni. Apa lagi jika bukan rendang. Rendang ni pula ada banyak variasi..... ada versi utara, tengah, selatan dan timur. Setiap versi ada keistimewaan dan penggemarnya tersendiri.




Biasanya setia cinta ku hanya pada rendang yang warna kemerahan gelap itu.
Setelah bertahun-tahun setia, untuk pertama kali curang juga ku sudahnya..... hahahaha.

Rendang cili api ni, cara memasaknya sama jer macam rendang biasa cuma cili kering tukar dengan cili api manakala bahan-bahan lain sama.

Sekali bila dah pekena memang sedap nak pulak kena dengan regunya, lemang atau ketupat palas...
Makan tak dongak dagu dah.... Berasap & Mantap!

Makan dengan nasi putih pun sodapp! Tq Kak Noor.

Rasa lenguh pulak jari-jari teman naip panjang-panjang... Moh ler nengok resipi.....



RENDANG AYAM CILI API
by IzaAkma SSK
source ~ Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda



Bahan-Bahan :
1 ekor ayam – potong ikut suka dan dibersihkan
1 paket (320ml) santan  (sy buh 2cwn santan pekat fresh anggaran 500gm)
4 cawan air  (ikut keperluan)
4 helai daun kunyit – dihiris kasar
3 – 4 helai daun limau purut - disiat
2 – 3 keping asam gelugor
2 batang serai - dititik
3 senduk nasi kerisik
2 sudu besar gula perang  (sy buh gula pasir aje)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan DiKisar Halus :
15 biji cili padi hijau
15 biji cili padi merah
3 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 batang serai – dihiris
5 biji buah keras
Air secukupnya untuk memudahkan bahan-bahan dikisar halus.


Caranya :
1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana dan kacau selalu.

2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan tumisan bahan kisar tadi. Biarkan di atas dapur selama lebih kurang 10 minit atau sehingga ayam kecut

3. Kemudian masukkan santan, air, daun kunyit, daun limau purut, serai yang dititik, asam gelugor, gula perang, dan garam. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.

4. Tambah kerisik dan kacau lagi. Masak dengan api yang kecil hingga rendang agak pekat dan ayam masak (teknik mereneh).

5. Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul rata. Masukkan juga beberapa biji cili padi yang dititik (optional). Teruskan masak sehingga rendang kering ataupun sedikit berkuah. Matikan api. Bolehlah dihidangkan.



2
PUDING LAPIS LAICI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


12 Ramadhan 1435 H.

Peluang doa dimakbulkan di bulan Ramadhan amat luas. Waktu-waktu mustajab (saat doa dimakbulkan Allah) terdapat dalam beberapa situasi, khusus sepanjang Ramadhan. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud : " Ada tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak. Pertama, orang yang berpuasa hingga ia berbuka. Kedua, imam yang adil dan ketiga, doa orang yang dizalimi." (riwayat Tirmizi)




Doa orang berpuasa mustajab, didengar, tidak ditolak Allah SWT, bahkan dimakbulkan..... In shaa Allah. Justeru, ini bererti selama sebulan berpuasa peluang doanya dimakbulkan Allah SWT sangatlah luas. Lebih-lebih lagi saat menjelang berbuka puasa ketika menanti tibanya azan Maghrib, digalakkan memanfaatkan waktu tersebut dengan banyak berdoa. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud : " Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka." (riwayat Ibnu Majah)




Hidup manusia di dunia adalah penggantian antara susah dan senang. Maka selama sebulan Ramadhan, hendaklah kita membaca yang Nabi SAW biasa membaca ketika menghadapi keadaan susah mahupun menerima kurniaan. Nabi SAW melazimkan kalimah istighfar sebagaimana maksud hadis berikut : " Barang siapa yang tetap melakukan istighfar, maka Allah SWT akan membebaskannya daripada segala kesusahan dan melapangkannya daripada setiap kesempitan serta akan memberinya rezeki dari jalan yang tidak diduganya." (riwayat Abu Daud)




Sedangkan ketika menerima kurniaan atau nikmat, Nabi SAW menganjurkan kita agar membaca sebagaimana maksud hadis berikut : " Setiap orang yang diberi kurnia Allah SWT lalu ia membaca Alhamdulillah maka Allah SWT akan memberikan yang lebih utama daripada apa yang telah ia terima." (riwayat Ibnu Majah)




Ikut rupa asal puding ni dalam majalah hanya ada dua lapisan, lapisan laici dan lapisan merah. Tapi saya modified sikit dengan memberi pelbagai warna pada lapisan puding. Manakala laici pula saya gantikan dengan rambutan. Walau begitu nama asal Puding Lapis Laici masih saya kekalkan..... kes malas nak fikir memikir nama baru, heheh.

Panas jugak cuaca kat ampang petang nih, ingatkan hujan sebab pagi tadi punyalah mendung macam nak hujan lebat. Panas ke hujan, alhamdulillah syukur kerana kita semua masih dapat menjalani ibadah puasa dalam keadaan negara aman sejahtera.


PUDING LAPIS LAICI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Pn. Norzailina Nordin



Bahan A :
550 ml air
2 sudu makan tepung jagung
1 1/2 sudu makan serbuk agar-agar
120 gm gula pasir
200 ml susu cair
30 gm serbuk badam
Pewarna ikut pilihan

Bahan B :
350 gm sirap (dari tin laici)
1 sudu makan serbuk agar-agar
200 gm laici


Caranya :
Larutkan tepung jagung dengan sedikit air, masak dengan semua bahan A yang lain.
Bila adunan pekat, ketepikan dari api. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Tuangkan paras 1/3 loyang yang sudah dibasahkan secara berselang seli warna. Biarkan bakinya di tempat panas.
Sementara itu, untuk bahan B, kisar sirap dengan laici. Masak semua bahan di atas api sederhana.
Bila mendidih, tuangkan ke atas lapisan A yang hampir keras tadi. Jika perlu cakar-cakarkan lapisan A dengan garfu sebelum dituangkan lapisan B. Biar lapisan separuh keras sebelum dituangkan dengan baki A juga secara berselang warna.
Bila puding keras, simpan di dalam petisejuk.


0
KARI AYAM KAPITAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Pernah menjamu selera dengan kari ayam kapitan?
Nama kari kapitan biasa saya dengar tapi inilah pertama kali merasa.
Walaupun terdapat perkataan kari dipangkal nama, sebenarnya tiada penggunaan serbuk kari langsung dalam masakan tetapi lebih kepada bumbu asli seperti bawang, cili, halia, serai dan sebagainya.




Pertama kali mencuba kari kapitan pengalaman baru bagi saya.
Kari Kapitan ni jika digoogle ada banyak versi sebenarnya dan yang saya cuba ni versi Chef Zubidi di Moh Weh Ke Dapur. Menyediakannya tidaklah sesusah mana dan bahan ramuan pun mudah didapati.




Kalau saya kata kari ayam kapitan ini memang sedap..... nanti ada pula yang kata, masuk bakul angkat sendiri kan. Jadi jika anda nak rasakan sendiri, resipi ada di bawah. Sila lah.....


KARI AYAM KAPITAN
by IzaAkma SSK
original rcp ~ Chef Zubidi



Bahan-Bahan :
1 kg ayam, potong ikut suka
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
2 cawan pati santan
3 helai daun limau purut
1 sudu besar gula merah (sy guna 2sdm gula perang)
2 sudu besar jus limau nipis (sy guna 3sdm)
Minyak untuk menggoreng & menumis secukupnya

Bahan Kisar :
20 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (sy guna 1biji agar kuah tidak terlalu pekat)
2 batang serai
6 biji cili merah
8 tangkai cili kering
20 gm belacan (sy guna 1sdm serbuk belacan)

Hiasan :
Bawang goreng
Daun pudina


Caranya :
Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam halus. Perapkan selama 4 jam. (sy tak perap kes nak cepat)
Kemudian ayam yang diperapkan tadi digoreng separuh masak.
Panaskan kuali dan masukkan minyak (atau boleh guna minyak lebihan goreng ayam). Apabila minyak sudah panas, tumis bahan-bahan yang sudah dikisarkan tadi sehingga naik bau atau kekuningan.(sy tumiskan sehingga pecah minyak)
Kemudian masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Kacau sehingga merata selama 5-7 minit.
Masukkan pati santan, daun limau purut, gula merah dan jus limau nipis. Kacau bahan-bahan tersebut sehingga masak.
Apabila masak, angkat dan taburkan bawang goreng dan daun pudina sebagai hiasan.


2
KASWI KELADI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hari ini jika kita merasa kecewa dan menderita, padamkan ia dalam kamus diri. Hargai diri sendiri. Jika orang di sekeliling atau orang yang disayangi tidak menghargai, tidak mengapa asalkan diri sendiri memiliki harga diri.

Pandanglah ke depan bahawa kita memiliki hati yang lebih penting untuk diisi dengan hidup yang lebih bererti. Perjalanan masih jauh, jauh bukan bermakna kita akan hidup ke penghujung usia tetapi masih banyak yang perlu kita lalui. Dunia ini jambatan akhirat maka persiapkan diri, itu lebih utama.

Jangan mengharapkan balasan tetapi ikhlas lah dalam memberi. Masa tetap terus berlari pantas hingga kita tak mampu memintasnya. Maka kejarilah hidup ini dengan matlamat yang jelas serta perjuangan yang mantap. Gunakan kesempatan ini selagi mana Allah tentukan buat kita sebelum mata tertutup rapat.

Sebagai manusia biasa kita tidak boleh lari dari berbagai masalah hidup. Selagi langit dijunjung selagi itu masalah terus ditanggung. Tidak mengapa merasakan derita atau kecewa yang seolah tiada bertepian kerana ia akan memberi pengajaran dalam hidup kita bahawa tidak ada tempat yang dapat mengubati segala penderitaan ini melainkan kepada Allah segala penawarnya.


 


Kuih ni bukanlah menu iftar semalam. Dah lama buat, lepas buat agar-agar keladi haritu. Time ni ada free sikit tu yang post kan. Masa tengah ingat ni, nanti terlupa sampai ke sudah lah photo ni terperuk dalam folder.

Dalam entri lepas pernah buat jugak kaswi keladi tapi dalam versi marble. Rasanya memang superb. Ramai kawan-kawan blogger dah mencuba dan memuji sedap. Kalau siapa nak try resipi tu sebagai juadah berbuka boleh lah lihat SINI yer.

Mulanya nak ulang buat yang itu tapi tak jadi lah. Yang itu dah tahu rasanya..... nak cuba yang lain yang belum pernah rasa. Kebetulan resipi ni pun dah lama duk sekodeng tinggal tunggu nak buat ajer. Jadi haritu ada lebihan keladi maka dapatlah merasa kuih kaswi keladi yang kedua di dapur maya ni.




Resipi asal oleh Kak Besah @ MyResipi yang sukatannya dalam cawan. Macam biasa saya convert sukatan ke gram..... so next time kalau buat hasilnya tetap sama. Resipi asal tak bubuh keladi paste tapi saya bubuh sikit untuk memantapkan lagi rasa keladi. Kaswi ni pun sedap dengan teksturnya yang kenyal-kenyal manja sungguh menawan citarasa.

Dapat seloyang kecil..... alahai memang tak cukup untuk kami berlima beranak sebab favourite saya ni..... kaswi..... tak kiralah kaswi apa pun suka sokmo. Tak payah cerita panjang bulan-bulan puasa ni na..... nanti ada pulak yang meleleh ayaq liuq. Tak dapat la ceq nak tolong..... kena la hangpa buat sendiri na.....


KASWI KELADI
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
150 gm keladi tanpa kulit ~ rebus & lenyek
105 gm tepung gandum
105 gm tepung ubi
120 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh air kapur
470 gm santan (150gm santan kotak + 320gm air)
Keladi paste
Pewarna ungu

Kelapa parut + secubit garam utk salut


Caranya :
Panaskan pengukus dulu.
Kisar santan bersama keladi lenyek hingga halus. Ketepikan.
Satukan bahan-bahan lain. Tuangkan bahan kisar, kacau hingga rata dan sebati. Tambahkan keladi paste dan pewarna jika perlu, sebatikan.
Sediakan loyang 7 inci, sapukan sedikit minyak atau alaskan dengan plastik.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus 25-30 minit atau hingga masak.
Bila dah masak, sejukkan dulu. Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong dan golekkan dengan kelapa parut.
Siapa yang suka makan gitu jer pun boleh.... sedap jugak tapi lagi bertambah sedap dimakan bersama kelapa.


6
PUDING MOUSSE SOS KASTARD


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Alhamdulillah hari kedua Ramadhan.

Memetik kata-kata Tuan Sheikh Nuruddin Marbu al-Banjari : " Melakukan satu amalan sunat di bulan Ramadhan sama dengan melakukan satu kewajipan (amalan fardhu) di bulan-bulan yang lain, dan melakukan satu kewajipan (amalan fardhu) di bulan Ramadhan sama dengan 70 kebaikan atau kewajipan di bulan-bulan yang lain."

Ramadhan, Bulan Ibadah..... Bulan Kebahagiaan, hanya ditawarkan Allah SWT sekali setahun buat hambaNya yang dikasihi.

" Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Allah yang melimpah-limpah rahmatnya akan menanamkan bagi mereka dalam hati orang ramai perasaan kasih sayang." (surah Maryam 19:96)




Hari pertama puasa semalam, info yang saya terima daripada rakan-rakan ada sesetengah tempat cuaca panas dan ada pula yang hujan sedari pagi hingga ke petang. Di Ampang cuaca pada belah pagi agak nyaman tidak panas sehinggalah jam 3 petang langit mula kelihatan gelap menunjukkan tanda-tanda kemungkinan akan hujan. Memang betul dalam jam 4, hujan pun turun mencurah-curah. Nak jalan-jalan cuci mata ke bazar ramadhan maklumlah puasa hari pertama dah kemalasan dek hujan.

Walaupun berpuasa dalam frozen, dessert menyejukkan tekak wajib juga ada.




Resipi ini saya jumpa lepas menyelongkar koleksi majalah lama yang kelihatannya agak menarik untuk dicuba. Asalnya cuma puding mousse tapi saya telah menambahkan lapisan sos kastard sebagai lapisan atasnya. Resipi puding mousse oleh Puan Norzailina Nordin @ RASA Okt 2005 manakala sos kastard daripada DjDayang Jack @ DapurKu Sayang.

Kalau anda perasan lapisan kastad tu ada celoreng warna purple kan. Haa yang purple tu saya bubuh blueberry paste..... saja suka-suka..... dan sebagai penyudah, saya taburkan saja apa yang ada di dapur untuk menceriakan rupa paras puding. Tak ada hiasan pun takpe sebab rasanya memang dah cukup mantap mengancam dah.

Dah tak sabar nak cuba..... Jomm semak resipi.


PUDING MOUSSE SOS KASTARD
by IzaAkma SSK


Bahan Mousse:
450 ml susu segar
120 gm gula pasir
2 biji putih telur
2 sudu teh serbuk agar-agar
1/2 sudu teh esen vanila
Sedikit garam

Bahan A :
1 1/2 sudu makan serbuk koko
1 sudu makan tepung jagung
120 ml air panas

Bahan B :
1 sudu makan serbuk gelatin
120 ml air panas


Caranya :
Larutkan semua bahan A.
Tapiskan ke dalam periuk, tambah serbuk agar-agar, susu, vanila dan gula pasir. Kacau di atas api sederhana hingga mendidih. Angkat.
Dalam mangkuk kecil tahan panas, larutkan bahan B.
Letak mangkuk dalam periuk air mendidih perlahan, kacau hingga gelatin larut. Campurkan pada puding tadi. Kacau dan ketepikan.
Putar putih telur bersama garam hingga separuh kental. Kaupbalikkan ke dalam campuran puding.
Sudukan ke dalam gelas atau bekas disukai. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk selama 2-3 jam atau hingga keras.
Bahan Untuk Sos Kastard :
2 1/2 cawan susu segar/susu cair (saya campurkan kedua sekali, 1 1/2 cwn susu segar + 1 cwn susu cair)
3 sudu besar tepung kastard
5 sudu besar gula pasir
1 sudu kecil esen vanilla

Caranya:
Satukan kesemuanya di dalam periuk. Kacau hingga tepung larut.
Kemudian, dipanaskan dengan api kecil hingga sos kelihatan pekat. Tutupkan api.
Asingkan sedikit kastad, tambahkan bluberry emulco dengan pewarna ungu secukup rasa. Dan kastad selebihnya tambahkan esen vanila.
Tuangkan ke dalam bekas puding tadi berselang-seli membentuk marble.
Sejukkan terlebih dahulu. Kemudian, hiaskan dengan coklat urai jika suka.


0
DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi Syaaban akan berangkat pergi dan jirannya, Ramadhan Kareem akan datang berkunjung membawa Rezeki, Rahmat, Keampunan dan Barakah.
Hargai kunjungannya, semoga kita semua beroleh kemenangan, keberkatan dan bersyukur....
In shaa Allah, Aminn.....




Dalca ni ada sedikit kelainan daripada dalca yang selalu saya masak.
Kelainannya pada kacang dhal. Biasanya kalau buat dalca, kacang dhal tu saya rebus hingga lembut dan masukkan macam tu aje dalam. Tapi yang ini menggunakan campuran dhal rebus dengan dhal kisar. Itu yang buatkan hati teruja untuk mencuba.




Menurut Azlina, lebih sedap jika guna daging kambing tapi sebab allergic kambing saya guna daging lembu. Tak perlu kata apa-apa lagi, jomm semak resipi.....


DALCA ISTIMEWA ALA MAGHRIBI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Azlina @ Terminal Hijrah



Bahan-Bahan :
1.5 kg daging kambing/lembu
2 cawan kacang dhal | direbus hingga lembut
3 tangkai daun kari
1 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
5 biji buah tomato | dibelah 2
2 bji terung bulat | dibelah 8
1 batang lobak merah | potong memanjang
3 biji ubi kentang | dibelah 4
10 batang kacang panjang | dipotong 1 inci
1 biji capsicum hijau | dipotong kecil
4 biji cili hijau | dibelah tengah
2 keping asam gelugor
1-2 cawan santan sederhana pekat
Rempah tumis 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga & cengkih)
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Bahan Hiris :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Kisar :
2 labu bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia (sy guna 1 inci)


Caranya :
Ambil 1/2 bahagian kacang dhal yang telah direbus, kisar hingga hancur.
Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 sekawan, bahan hiris & daun kari sehingga kekuningan
Sementara itu, satukan bahan kisar, serbuk cili, ketumbar, rempah kari, jintan manis & jintan putih. Campurkan sedikit air, gaulkan sehingga jadi pes.
Masukkan pes tersebut ke dalam tumisan, kacau-kacaukan biar sebati dan tunggu hingga agak garing sedikit
Masukkan kacang dhal rebus dan yang dikisar diikuti dengan daging, kacau hingga sebati dengan rempahnya
Masukkan buah tomato dan 1 cawan air. Tutup periuk dan biarkan mereneh sehingga daging empuk.
Masukkan santan, cili hijau & capsicum, kacau lagi, biarkan ia mendidih
Setelah itu, masukkan sayur-sayuran, yang keras dahulu baru dimasukkan sayuran yang lembut pula
Masukkan asam gelugur, garam & gula. Apabila semua bahan sudah sebati masaknya tutup api & sedia untuk dihidangkan.

4
AGAR-AGAR LAPIS KELADI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hari ini 14 Syaaban. Alhamdulillah Allah masih memanjangkan usia kita sehingga dapat berada di pertengahan bulan Syaaban ini. Bagi yang ingin mengambil manfaat dari hadis tentang kelebihan amalan pada malam nisfu syaaban, lakukanlah dan tingkatkanlah lebih daripada biasa. Manakala yang merasakan tiada kelebihan dari nisfu syaaban, usahlah mengatakan dengan kalimah yang tidak sewajarnya kepada teman-teman yang berbuat kebaikan. Jadilah kita hamba yang sentiasa berlumba untuk meraih kebaikan disisi-Nya agar hidup ini diberkati dan dirahmati oleh-Nya. (Petikan oleh Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani)




Semenjak dua menjak ni makin menjadi-jadi komen spam masuk inbox. Penuh inbox dengan komen yang datangnya dari negara mana-mana entah dengan nama anonymous. Ada yang dalam bahasa inggeris, ada yang dalam bahasa yang tak boleh dibaca dan difahami langsung. Lepas tu siap tulis lagi link web dorang soh visit. Nak delete terus sekaligus pun masalah jugak sebab ada antaranya komen daripada pengunjung blog yang termasuk sekali dalam rantaian komen berhantu tu. Jadi satu kerja pulak nak check and delete one by one. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pulak jadi macam tu. Haiishh, sabo jer lah.




Ada beli keladi haritu tapi tak adalah besar mana. Daripada sebiji keladi tu, dapatlah buat pengat setengah, yang setengah lagi tu dah siap-siap rebus untuk buat something. Antaranya agar-agar ini. Teringin sangat nak merasa agar-agar yang ada bubuh keladi kat dalam. Dah lama duk intai resipi ni akhirnya dapat jugak buat. Tapi yang saya buat ni tak lah secantik Kak Wan buat yang lagi banyak lapisan. Ini jer yang termampu..... hehehe. Takpe lah janji dapat merasa. Sedap Kak Wan agar-agar keladi ni. Buat untuk berbuka bulan puasa pun okay jugak ni..... penyejuk anak tekak.


AGAR-AGAR LAPIS KELADI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Citarasawan



Bahan A (Santan):
15gm serbuk agar-agar
1000ml air
200gm gula pasir
50gm serbuk santan

Bahan B (Keladi):
15gm serbuk agar-agar
800ml air
200gm gula pasir
250gm keladi didadu dan direbus (kisar dgn 200ml air)
Pewarna ungu

Loyang 9" (basahkan dahulu)


Caranya :
Masak bahan A hingga mendidih.
Satukan bahan B, masukkan keladi kisar dan pewarna ungu, masak hingga mendidih.
Tuang agar-agar keladi ke dalam loyang, biar hingga hampir beku. Tuang agar-agar santan ke atasnya, biar hingga hampir beku. Ulangi melapis berselang-seli warna hingga habis.
Untuk mengelakkan agar-agar dalam periuk cepat beku, didihkan air panas di dalam sebuah bekas/periuk, letak agar-agar di atasnya (seperti kaedah bain-marie) atau panaskan dengan api yang paling kecil.


1
CONFETTI RICE PILAF


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hari ini sudah masuk 12 Syaaban 1435H, bulan kedua penuh keberkatan selepas Rejab. Alhamdulillah.....

Mengikut taqwim Islam 1435H (2014) tak sampai tiga minggu lagi kita semua umat Islam akan menyambut tibanya bulan Ramadan Al-Kareem, bulan rahmat dan barakah yang ditunggu-tunggu oleh kita semua selepas setahun menghilang. In shaa Allah.....

Dalam keterujaan menyambut kedatangan Ramadan tak lama lagi, jangan pula kita lupa akan kelebihan yang terkandung dalam bulan Syaaban ini iaitu pada malam keagungannya, malam Nisfu Syaaban; selepas malam keagungannya Rejab, malam Israk Mikraj yang telah dilewati.


Fadhilat Malam Nisfu Syaaban

Dari Saiyidina Ali r.a, dari Nabi saw bersabda:
Apabila Malam Nisfu Sya'ban maka beribadahlah
kamu pada malamnya dan puasalah pada harinya,
sesungguhnya Allah Taala (MalaikatNya) turun
padanya waktu Maghrib hingga kelangit dunia dan bertanya:
Tiadakah ada yang mahu meminta ampun agar
Aku ampunkannya, Tidakkah ada yang mahu
meminta rezeki agar Aku rezekikan dia,
Tiadakah ada yang terkena Bala bermohon,
agar Aku selamatkan dia. Tiadakah..... Tiadakah.....
sehinggalah terbit fajar.

(Hadith Riwayat Ibnu Majah)


Bersamalah kita gunakan peluang yang ada ini dengan perbanyakkan amalan selain amalan-amalan sunat sementara hela nafas masih Allah pinjamkan. Rebutlah..... kerana kita tidak tahu masih adakah hari esok akan menyapa kita.




Seperti yang dijanjikan, harini saya masukkan satu lagi resipi yang termuat dalam Aroma lalu. Kali ini resipi nasi berperisa yang mana boleh dipadankan dengan lauk-pauk sesuai selera anda. Jomm intai resipi...


CONFETTI RICE PILAF
by Iza Akma SSK
source rcp ~ JC



Bahan-Bahan :
4 cawan beras basmathi
2 kiub pati ayam
2 sudu teh Garlic Salt
2 sudu kecil Lemon Pepper Seasoning
1 labu bawang besar | cincang
6 ulas bawang putih | cincang
4 cawan air
1 batang lobak merah | potong dadu
1/2 cawan lada benggala merah yang didadu
1/2 cawan lada benggala hijau yang didadu
1 cawan lada benggala kuning yang didadu
1 pokok daun bawang | hiris
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak


Caranya :
Rendam beras anggaran 20 minit, basuh dan toskan.
Panaskan mentega & minyak. Tumis bawang besar dan putih.
Dah agak layu dan naik baunya, masukkan bahan sayuran yang didadu, kacau rata. Kemudian masukkan pati ayam dan lemon pepper seasoning, kacau rata.
Masukkan beras dan kacau hingga serata sekejap kemudian terus masukkan air dengan garam. Tanaklah seperti biasa.
Bila dah masak bolehlah taburkan hirisan daun bawang dan peroikan dengan garfu.
Sajikan bersama lauk kesukaan.


Note:
- Boleh juga guna rice cooker. Lepas tumis semua curahkan saja ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
- Lemon Pepper Seasoning boleh didapati di pasaraya. Atau boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp lemon zest + 1/4 tsp ground black pepper + 1/4 tsp onion powder.
- Garlic Salt juga boleh dibuat sendiri dengan campuran 1/2 tsp garlic powder + 1/2 tsp salt.



2
GULAI BEREMPAH KUNYIT LENGKUAS IKAN


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Allah datangkan mereka yang pernah mengaibkan kita, memfitnah kita, mengumpat kita, mencemuh kita dengan kata-kata yang kesat, menyakitkan hati, menyamar baik, membuang kita dan akhirnya muncul mahu menyambung kembali tali silaturrahim.

Kita jadi musykil adakah datangnya mereka itu benar-benar ikhlas atau ada udang di sebalik batu. Lalu fikiran diterjah dengan kata hati bahawa inilah saatnya. Saat yang memberi kita peluang untuk membalas atas semua perbuatan mereka menyakiti kita. Di kira itulah masa yang sesuai untuk memulangkan semula paku buah keras yang telah dilontarkan pada kita sebelum ini. Namun tidak mampu dilakukan bila mendengar perkataan maaf berkali-kali diucapkan. Oleh kerana kita ikhlas dan menganggap kemunculan mereka juga adalah ikhlas maka dilupakan segala sengketa lama. Maka bertautlah kembali hati-hati yang pernah renggang sebelum itu dalam ukhwah persaudaraan nan indah.

Itu tandanya Allah masih pedulikan kita, sayangkan kita dan Allah sedang menguji tahap keimanan kita. Perkara yang terbaik harus kita lakukan adalah dengan bersabar, redha, sedia memaafkan dan berdoa pada Allah. Hanya Dia Yang Tahu apa jua yang terbaik dalam aturan-Nya untuk kita. Janganlah mengeluh sebaliknya terima dengan hati penuh syukur.



"Sometimes crying is the only way your eyes speak...
when your mouth can't explain how broken your heart is.
Crying does not mean that the person is weak...
It's because they've been strong for too long. 
When people hurt you over and over,
think of them as sandpaper. 
They scratch and hurt you.
But later, you'll be shining and polished,
while they end up useless. 
Maka diam lebih baik.
Diam menahan sabar sambil mengumpul kekuatan. 
Biar kawan lupa kita, jangan kita lupakan kawan....."





Maaf semua ya..... agak emo sedikit pagi ini. Tapi itulah yang dinamakan lumrah kehidupan yang mana setiap insan di muka bumi ini pasti akan mengalaminya. Pengalaman itu mematangkan kita dalam membuat penilaian.

Sekarang jom beralih ke cerita resipi pula yer. Biasalah blog ni kan ke blog masak-masak so inti patinya lebih menjurus kepada masakan.  Ini semalam punya cerita. Ingat nak masak menu ikan tenggiri so keluarkan lah dari fridge. Tapi no idea nak masak apa. Tunggu punya tunggu idea tak jugak datang..... masa berjalan. Asyik masak yang sama aje jemulah. So blogwalking dari satu blog ke satu blog kot-kot jumpa resipi yang boleh disesuaikan dengan bahan yang ada di dapur.

Akhirnya singgah blog Kak Liza yang gerenti memang semua kenal lah. Baca bahannya..... okay semua ada, hanya satu dua bahan takde..... kecik punya hal sebab boleh adjust later..... tengok pula caranya, emmm..... simple and easy. Nampak macam lauk nasi dagang pun ada. Okay set..... try resipi ni lah..... mana tau sesuai dengan citarasa ku.




Cara saya masak :
- Ikan tenggiri ada 3 keping besar, so saya buh semua (tak taulah beratnya berapa, tak timbang pun)
- Saya pun macam kliza guna rempah gulai cap bunga rose. Saya masukkan anggaran 3 sudu makan penuh  (tak rajin nak timbang)
- Saya guna santan fresh, beli kat pasar sebungkus RM2 (terlupa pulak nak sukat berapa cawan)
- Belimbing buluh takde, buah belimbing@starfruit pun takde. So saya gantikan dengan sebiji buah tomato, nak bagi extra masam selain masam asam gelugor
- Ingatkan ada cili api. Cari punya cari tak jumpa..... baru teringat lupa nak beli weekend haritu. Sudahnya saya gantikan dengan 3 sudu makan cili kisar. (Tapi kalau suka lebih pedas better guna cili api)
- Agak pekat, saya tambahkan sedikit air tapi jangan banyak sangat air nanti cair tak sedap. Gulai ni lebih sedap jika pekat dan terasa asamnya.
- Saya renehkan agak lama iaitu masak dengan api kecil pada step last supaya semua rasa di dalamnya mesra dan masakan akan jadi lebih cantik berkilat. Sebab itu saya tambahkan air ikut keperluan.

❀♡❀♡ Hasilnya yess..... memang secocok dengan selera dan citarasa saya sekeluarga.
Thanks KLiza.


GULAI BEREMPAH KUNYIT LENGKUAS IKAN
by Iza Akma SSK
source rcp ~ Hanieliza@Kak Liza



Bahan A :
500 gram ikan tenggiri
1 paket (35g) rempah gulai cap bunga rose
2 cawan santan
1 batang timun (dibuangkan tengah dan potong kecil)
3 keping asam gelugor
10-15 biji belimbing buluh
5 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):
5 biji cili merah
10 biji cili api
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Caranya :
1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan kisar dan rempah gulai sehingga naik/pecah minyak.
2. Masukkan santan dan masakkan sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, asam gelugor, timun dan garam. Biarkan mendidih lagi dan agak pekat.
4. Masukkan belimbing buluh dan tutup api.
5. Sedia untuk dihidangkan.

TIP
Boleh tambahkan kacang panjang jika suka.


2
SOTONG HIJAU ALA THAI



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Masih belum sihat sepenuhnya. Namun digagahi juga mengemaskini dapur maya ini demi anda semua sebagai tanda penghargaan saya kepada anda yang tidak lupa dan tidak jemu singgah ke sini.

Masih ingat lagi SSK ada berkongsi 13 resipi dalam Majalah Aroma keluaran Februari lepas. Lima daripadanya saya belum kongsikan di sini manakala yang lain-lain seperti Ayam Maharani, Daging Badami, Ikan Kembung Bersos Thai, Kari Ketam Kerala, Urap Jantung Pisang Lada Hitam, Karipap Apam Durian, Puding Pisang Karamel dan Lopes Sagu Ubi Kayu telah pun ada dalam posting terdahulu. Jika anda terlepas pandang akan resipi-resipi yang dinyatakan sila lah ke Menu Index untuk sessi pencarian. Yang lima lagi tu akan saya kongsikan satu persatu, In shaa Allah.




Jadi untuk tidak menghampakan mereka yang ketinggalan membeli Aroma Februari, maka hari ini saya masukkan satu daripada lima resipi tersebut. Sehari ke sehari asyik terlupa saja nak masukkan..... baru hari ini teringat. Okay, saya mulakan dengan resipi pertama Sotong Hijau Ala Thai.




Kebiasaan kita lihat masak hijau ini menggunakan ikan, ayam ataupun daging. Tetapi yang ini sedikit berbeza kerana menggunakan seafood sebagai ramuan utama iaitu sotong. Ahaa, pada penggemar sotong tu tunggu apa lagi. Selalu sotong ni kita masak sambal, kicap, masak lemak, goreng kunyit. Apakata kali ini bertukar selera kepada masakan ala thai ini. Jangan lupa mencuba ya. Yang telah mencuba sahaja tahu akan keistimewaan rasanya. Bak kata pepatah melayu, hanya jauhari yang mengenal manikam,,,, hehehe.



SOTONG HIJAU ALA THAI
by Iza Akma SSK
original rcp ~ Chef Zaidah Mohd Noor



Bahan A :
125 ml minyak masak
1 kg sotong | dibersihkan, dibuang ekor dan pundi dakwat, potong ikut suka
500 ml santan pekat
3 batang terung panjang | dipotong panjang 2inci
1 biji lada benggala merah | dibuang biji, dipotong 8
3 tangkai daun selasih
Garam dan Gula secukup rasa

Bahan B (Kisar):
10 tangkai cili hijau | dibuang biji
1 labu bawang besar
5 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
3 tangkai akar daun ketumbar | dicuci bersih
1.5 cm halia
2 batang serai
3 helai daun limau purut
1 sudu teh belacan
2 sudu besar biji ketumbar*
1 sudu besar biji jintan manis*
1 sudu kecil biji lada putih*
1 sudu kecil biji lada hitam* |*disangai terlebih dahulu

Caranya :
Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan sotong, kacau sebati dan masakkan sebentar.
Masuk santan. Apabila mendidih, masukkan terung, lada benggala dan daun selasih.
Perasakan dengan garam dan gula. Masak sehingga terung empuk.
Sajikan bersama nasi putih.


Note :
- Jika suka, terung boleh digantikan dengan kacang panjang