6
BLUEBERRY YOGHURT MUFFINS



السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |
 Salam Sejahtera


Dah sekian lama pendam resipi akhirnya dapat juga buat muffin ni. Sekurangnya taklah kempunan..... merasa la jugak. Punya lah lama tertunda pasalnya blueberi fresh tak ada. Bukan tak ada jual..... ada..... cuma yang membantutkan tu regenya. Sepeket kecil aje kat tesco hampir rm20..... aiyoyo mahal giler. Baik rm20 tu buat beli ayam dapat jugak seekor besar tak pun empat lima keping ikan salmon..... puas makan.




Nak dijadikan cerita ahad lepas jalan-jalan Genting Highlands. Mak aiiih teramat sejuknya kat puncak tu walaupun tika itu dah 1 petang. Sebelum tu ada terbaca status kawan-kawan kat fb kata mereka di Cameron suhunya mencecah 14 celcius. Ishhh biar betul..... takkanlah kat cameron sesejuk itu. Lepas alaminya sendiri di genting..... mungkin betul lah cameron 14C sebab genting suhu 16C pun dah rasa macam nak beku.....naik kebas jari jemari menahan sejuk, pandangan sekitar pulak penuh kabus..... tak nampak view apa pun..... mana taknya jarak penglihatan anggaran 50 meter..... nak nampak macam mananya.




Habis santai-santai, dalam perjalanan turun tu singgah Mini Cameron yang banyak menjual sayuran antaranya sayuran segar hidroponik, strawberi dan terjumpa la kat situ buah blueberi..... tengok rege rm10 sepeket..... beli..... ok lah, tak semahal tesco. Selain blueberi beli juga salad hidroponik yang warna hijau dengan salad warna merah-merah purple sebab geram tengokkan kesegarannya..... rege satu rm3.50, tiga rm10..... boleh pluck sendiri mana suka. Paling suka dapat beli cendawan tiram jenis Pearl Oyster (putih) dengan Grey Oyster (kelabu) yang baru dipetik masih fresh lagi. Saya dan anak-anak memang peminat cendawan. Dari apa yang penjual tu bagitahu rasa antara dua cendawan ni tak sama..... jenis pearl tu rasanya agak manis dan grey tu rangup dan jenis grey tu lah yang sesuai untuk dibuat goreng tepung. Harganya ok, tak mahal..... kiranya harga mampu milik. Lagipun sekarang ni semua harga barangan makanan naik. Kitalah yang kena bijak membuat pilihan..... tak guna beli harga mahal tapi kualiti zero.




Disebabkan buah blueberi dapat satu cawan jadi saya doublekan resipi di bawah. Kebetulan dalam petisejuk ada dua tub kecil yogurt, satu plain dan satu lagi perisa blueberi. Bila saya timbang, satu tub tu 130gm, dua dah jadi 260gm sedangkan resepi memerlukan 120gm untuk satu resipi..... ada lagi baki 20gm. Dah alang-alang tinggal saya habiskan dua tub tu sekaligus. Masa sedang dibakar harum semerbak baunya. Saya suka follow resepi muffin di blog Florence sebab gerenti jadi dan hasilnya tidak pernah mengecewakan..... sedap. Sebelum ada blog dah banyak saya cuba resepi muffin dia tapi sebab masa tu tak terlintas pun nak berblog tak ada lah nak snap foto bagai..... buat untuk makan jer. Untuk dua resepi ni dapat 26pcs menggunakan muffin cup size(S).

Resipi BLUEBERRY YOGHURT MUFFINS
by Iza Akma SSK
source : Florence @ Do What I Like



Bahan A :
145 gm tepung naik sendiri
1/2 cawan buah blueberi segar ~ basuh dan keringkan dengan paper towel

Bahan B :
1 biji telur (dipukul ringan)
55 gm gula kastor
60 gm butter cair
2 tbsp susu segar
120 gm yogurt plain
1/2 tsp esen vanilla

Caranya :
Satukan bahan A bersama. Ketepikan.
Satukan semua bahan B dalam sebuah mangkuk adunan
Masukkan campuran A ke dalam B dan kaupbalik adunan cukup sekadar sebati.
Sudukan adunan ke dalam acuan muffin sehingga 85% penuh.
Bakar pada suhu 190C selama 20-30 minit atau sehingga masak.
(Untuk oven saya, sebelum mula mengadun saya panaskan oven suhu 170C selama 30 minit dan saya bakar muffin dalam 25 minit dengan suhu 160C-165C menggunakan api atas dan bawah with fan).




6 sweet comments:

Awan Samudera said...

best nye! nk tanye, susu tu gune susu pekat ke, susu cair atau fresh milk? btw nice sharing! ;)

Gee® said...

Waaa....sedapnya...

IZA AKMA said...

@Awan Samudera
Guna fresh milk ya Awan Samudera. Lupa pulak nyatakan susu apa kat resipi tu.... thanks ya bertanya :)

IZA AKMA said...

@Gee®
Sedap K.Gee, gebu n moist ajer... masih ada lagi 2-3pcs kat dapur tu maintain lembut & terasa lemak2 yogurt.

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...gebu jer muffin tu iza

Chik Mimi said...

Iza geramnya tgk muffin tu