4
AGAR-AGAR LAPIS KELADI


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Hari ini 14 Syaaban. Alhamdulillah Allah masih memanjangkan usia kita sehingga dapat berada di pertengahan bulan Syaaban ini. Bagi yang ingin mengambil manfaat dari hadis tentang kelebihan amalan pada malam nisfu syaaban, lakukanlah dan tingkatkanlah lebih daripada biasa. Manakala yang merasakan tiada kelebihan dari nisfu syaaban, usahlah mengatakan dengan kalimah yang tidak sewajarnya kepada teman-teman yang berbuat kebaikan. Jadilah kita hamba yang sentiasa berlumba untuk meraih kebaikan disisi-Nya agar hidup ini diberkati dan dirahmati oleh-Nya. (Petikan oleh Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani)




Semenjak dua menjak ni makin menjadi-jadi komen spam masuk inbox. Penuh inbox dengan komen yang datangnya dari negara mana-mana entah dengan nama anonymous. Ada yang dalam bahasa inggeris, ada yang dalam bahasa yang tak boleh dibaca dan difahami langsung. Lepas tu siap tulis lagi link web dorang soh visit. Nak delete terus sekaligus pun masalah jugak sebab ada antaranya komen daripada pengunjung blog yang termasuk sekali dalam rantaian komen berhantu tu. Jadi satu kerja pulak nak check and delete one by one. Tak tau lah kenapa, sebelum ni tak pulak jadi macam tu. Haiishh, sabo jer lah.




Ada beli keladi haritu tapi tak adalah besar mana. Daripada sebiji keladi tu, dapatlah buat pengat setengah, yang setengah lagi tu dah siap-siap rebus untuk buat something. Antaranya agar-agar ini. Teringin sangat nak merasa agar-agar yang ada bubuh keladi kat dalam. Dah lama duk intai resipi ni akhirnya dapat jugak buat. Tapi yang saya buat ni tak lah secantik Kak Wan buat yang lagi banyak lapisan. Ini jer yang termampu..... hehehe. Takpe lah janji dapat merasa. Sedap Kak Wan agar-agar keladi ni. Buat untuk berbuka bulan puasa pun okay jugak ni..... penyejuk anak tekak.


AGAR-AGAR LAPIS KELADI
by IzaAkma SSK
source rcp ~ Citarasawan



Bahan A (Santan):
15gm serbuk agar-agar
1000ml air
200gm gula pasir
50gm serbuk santan

Bahan B (Keladi):
15gm serbuk agar-agar
800ml air
200gm gula pasir
250gm keladi didadu dan direbus (kisar dgn 200ml air)
Pewarna ungu

Loyang 9" (basahkan dahulu)


Caranya :
Masak bahan A hingga mendidih.
Satukan bahan B, masukkan keladi kisar dan pewarna ungu, masak hingga mendidih.
Tuang agar-agar keladi ke dalam loyang, biar hingga hampir beku. Tuang agar-agar santan ke atasnya, biar hingga hampir beku. Ulangi melapis berselang-seli warna hingga habis.
Untuk mengelakkan agar-agar dalam periuk cepat beku, didihkan air panas di dalam sebuah bekas/periuk, letak agar-agar di atasnya (seperti kaedah bain-marie) atau panaskan dengan api yang paling kecil.


4 sweet comments:

Gee® said...

Cantiknyaaa pepel... nk ckit!

tun_telani said...

Salam kak iza... sama laa nasib blog kita.. tension sgt nk mendelete spam komen tu..
agar2 cantik! tun kalau nk melayer ni mmg kurang kesabaran sket..

Mayang ABDUL RAZAK said...

sejuknya tekakk...

Hawa Werich said...

Cntik n mnarik..tntu sdp rasa nye kn..trm ksh..IN SYAA ALLAH khamis ni saya buat tuk mjlis akad nikah ank saya keesokn hrnye yaitu jumaat.. :)