1
APAM BELANG BLUEBERRY


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Dah lebih 3 tahun duk simpan resipi ni, hari ini baru dapat buat. Resipi asal dari Puteri Manja. Macam biasa saya olah sikit untuk dapatkan hasil seperti yang saya bayangkan. Ini pun saja suka-suka try n error. Biasa buat apam habis-habis pun bubuh color nak bagi nampak meriah. Tak pun kalau nak apam yang berperisa bubuh paste. Dah selalu sangat yang macam tu. Kali ni nak buat kelainan sikit, tambah blueberry filling. Saya bubuh dua tiga sudu jer sebab itu saja pun baki yang ada. Sayangnya blueberry paste pulak dah habis. Nasib baik lah pewarna ungu violet ada jadi penyelamat.

Alhamdulillah, apam tak meragam. Tetap gebu dan naik cantik, yang penting sedappp. Kalau kuantiti filling tu dilebihkan dan tambahkan blueberry paste lagi lah bertambah ummphh. Sukatan asal apam ni dalam cawan tapi saya dah convertkan dalam metrik for my future reference. Manis apam ni just nice, manis-manis buah. Sukatan gula boleh adjust ikut sesuai selera anda.



APAM BELANG BLUEBERRY
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
2 cawan (220 gm) tepung gandum
1/2 cawan (65 gm) gula kastor
1/2 pek (5.5 gm) yis segera
250 ml air suam
Pandan paste/warna kegemaran
(iza guna pewarna lemon yellow & ungu violet)
2-3 sudu makan blueberry filling (iza tambah)

Cara :
Campurkan semua bahan, kacau hingga rata dan sebati.
Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan.
-1 bahagian warnakan lemon yellow
-1 bahagian warnakan ungu violet + blueberry filling
Biarkan 15-20 minit
Sementara itu panaskan kukusan dan oleskan sedikit minyak pada acuan
Selepas adunan kelihatan naik dan kembang, sudukan adunan ke dalam acuan secara berselang-seli ikut kreativiti
Kukus selama 8-10 minit sehinggga masak

Pesan Dapur SSK
** Dengan acuan serupa ini dapat menghasilkan kuranglebih 20 biji
** Boleh gantikan pewarna ungu violet dengan blueberry paste





1 sweet comments:

kehidupan sihat said...

wah..sedap ye nampak colour apam ni..