0
OPOR NANGKA BERDAGING


السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera


Majalah SAJI ada mempelawa SSK untuk berkongsi resipi dalam keluarannya yang lalu.
Entri mengenainya ada di > SINI.

SSK kongsikan 10; 8 belum post, 2 lagi dah share.....boleh refer link di bawah.
   > BUBUR SOM-SOM TROPICANA
   > PUDING LAPIS LAICI 

Untuk 7 lagi resipi yang belum post tu akan dimasukkan nanti satu persatu.


Saya mulakan Rcp 1 ~ Opor Nangka Berdaging

Asal resipi daripada Arkib Resipi Br. Tapi saya buat sedikit pengubahsuaian dalam bahan dan cara memasak. Oh ya, opor ini tak berapa pedas. Suka lebih pedas boleh tambah cili kisar.

Okay Mokcik berundur dulu.....Adios Amigos.....

OPOR NANGKA BERDAGING
by IzaAkma SSK


Bahan-Bahan :
500 gm Nangka Muda
100 gm Daging (rebus hingga empuk, simpan air rebusannya)
3 cwn Santan (1 cwn santan pekat + 2 cwn santan cair)

1 sdb Cili Kisar
2 helai Daun Limau Purut
1 sdb Kerisik
¼ sdb Gula Melaka / Gula Merah
1 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa

1 inci Kulit Kayu Manis
2 biji Buah Pelaga
Sedikit Minyak untuk menumis

Bahan A :
1 hiris Halia
2 ulas Bawang Putih
5 ulas Bawang Merah
1 ½ batang Serai
½ hiris Lengkuas
½ inci Kunyit Hidup
¼ sdt biji Lada Hitam
~ semua bahan dikisar halus

Bahan B :
½ sdb biji Ketumbar
¼ sdt biji Jintan Manis
½ sdt biji Jintan Putih
~ sangai & tumbuk halus


Cara :
Nangka dipotong-potong, rebus hingga empuk dan toskan.
Panaskan sedikit sahaja minyak.
Tumis kayu manis, pelaga dan bahan kisar (A).
Selepas naik bau, masukkan cili kisar dan setelah garing dan pecah minyak, masukkan daging berserta air rebusan, nangka dan bahan (B). Kacau rata
Masukkan santan dan masak hingga mendidih
Kemudian masukkan kerisik, asam gelugur, garam, gula dan daun limau purut
Masak hingga mendidih dan pekat kuahnya


0 sweet comments: