0
TAUHU BERLAUK


Tauhu Berlauk yang pernah meleTops sekejap di Fb beberapa bulan lalu...
Saya guna udang segar menggantikan isi ayam kerana pada saya udang memberikan rasa manis semulajadi selain memberi aroma yang tidak ada pada ayam. Dengan adanya rasa semulajadi itu, tak perlu lah lagi menambah serbuk perasa. Untuk bahan celupan telur pula, saya tidak guna hanya telur semata tapi ditambah juga hirisan daun bawang bersama cili padi


Satu hidangan ringkas yang sungguh sedap!!
Enak dinikmati begitu saja atau dicicah bersama sos cili...

TAUHU BERLAUK
by IzaAkma SSK


Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 tsp Serbuk Lada Sulah
2 tsp Minyak Bijan

Bahan B :
Daun Bawang ~ dihiris
Karot ~ dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)

Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam


Cara :
Kisar Bahan A
Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
Masukkan Bahan B, gaul rata
Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
Sejukkan dahulu sebelum dipotong
Potong mengikut saiz yang disukai
Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng




0 sweet comments: