0
KEK PISANG TEPUNG ROTI


Ini bukan pertama kali saya guna tepung roti @ high-protein flour untuk buat kek. Dah beberapa kali cubaan dengan berlainan resipi. Hasilnya memang superb. Kek tetap moist dan lembut.

Seperti Kek Pisang ini. Walau menggunakan 100% tepung roti, kelembapan kek jelas terlihat dan kelembutannya masih dapat dirasa. Saya tambahkan kacang walnut yang dicincang juga susu perisa strawberi untuk rasa kek yang lebih berperisa. Dengan taburan topping, campuran serbuk kayu manis dengan gula membangkitkan aroma fresh dan harum terutamanya bila baru keluar dari oven. Kek Pisang yang kaya rasa dengan tahap manis yang just nice...


Untuk topping boleh guna samada yang ini atau dalam resipi yang dinyatakan di bawah.
Saya gunakan topping yang ini...

Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm butter ~ cairkan
1 tsp serbuk kayu manis

Campurkan semua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble


KEK PISANG TEPUNG ROTI
by IzaAkma SSK
source ~ Vivian Pang's Kitchen



Bahan-Bahan :
60 gm Butter
60 gm Gula Kastor
1/4 tsp Garam

1 biji Telur

150 gm Tepung Roti
1/2 tsp Baking Powder
1/2 tsp Soda Bikarbonat

150 gm Pisang Lecek
35 gm Air / Susu (iza guna susu berperisa strawberi)
50 gm Kismis (iza guna black raisin)
*iza tambahkan juga 20 gm kacang walnut, dicincang

Topping (optional) :
1 tsp Serbuk Kayu Manis
1 tsp Gula Pasir


Cara :
Putar butter, gula dan garam hingga lembut dan kembang
Masukkan telur sedikit demi sedikit sebanyak 3 peringkat, putar hingga sebati
Masuk tepung, baking powder dan soda yang diayak, kacau perlahan sekadar rata. Terus masukkan pisang, air/susu, kismis dan *walnut sebelum tepung sebati bersama adunan butter tadi....kemudian kaupbalikkan adunan hingga sebati tapi pastikan jangan over mix
Tuangkan adunan ke dalam loyang 23cm x 13cm x 8cm yang telah digris
Taburkan atas dengan bahan topping
Bakar 180C selama 25-28 minit (bergantung pada oven masing-masing)





0 sweet comments: