1
CHIFFON PANDAN TAPAI UBI

Setakat ni saya dah buat Apam Karamel, Kek Marble Kukus, Pankek, Puding mengguna tapai ubi. Hasilnya tak menghampakan. Kali ni apakata cifon dengan tapai ubi plak. Tak cuba tak tau kan macam mana rasa...

Sedap jugak ya Chiffon Pandan Tapai Ubi. Seakan secocok paduan tapai bersama perisa pandan. Wangi aroma pandan dengan tapai menaikkan lagi rasa cifon. Ini lah yang buatkan kek ni special, gebu dan lembut. Cuma ralat sikit. Kehalusan tekstur kek kelihatan tak begitu sempurna, berpori. Ini kes menderhaka tak ikut tips.....terlajak pukul putih telur. Selalu buat kek pun adakala terbabas jugak.....kadang tu tersungkur, kek merajuk tak jadi pun ada. So kalau nak cifon jadi halus mulus tak ada lubang-lubang jangan abaikan tips penting ni okay...(peringatan untuk saya akan datang)


~ untuk bahan A, saya guna 130gm gula kastor menggantikan gula pasir sebab tapai dah manis
~ guna 1 tsp pes pandan campurkan dengan air sebagai ganti jus pandan
~ guna minyak jagung
~ kisar tapai dengan santan dan air supaya halus - masukkan dalam bekas - satukan dengan minyak dan pes pandan - kacau rata
~ untuk bahan B juga guna gula kastor

Tips::
~jangan memukul putih telur terlalu kental, nanti kek berpori besar


CHIFFON PANDAN TAPAI UBI
by IzaAkma SSK
source : Nining's Kitchen


BAHAN A :
  • 175 gm Tepung Gandum ~ diayak
  • 125-150 gm Gula Pasir (bergantung manis tapai)
  • 200 gm Tapai Ubi ~ buat urat, hancurkan
  • 80 gm Santan Pekat (60gm Santan KARA + 20 ml Air)
  • 100 gr Minyak Masak
  • 7 biji Kuning Telur
  • 20 ml Jus Pandan / 20 ml Air + Pes Pandan
BAHAN B :
  • 7 biji Putih Telur
  • 1/2  sdt  Cream of Tartar (boleh ganti cuka/jus lemon)
  • 1/4  sdt  Garam
  • 75 gm Gula Pasir


CARA PENYEDIAANNYA :

❀  Campur tepung gandum & gula pasir, ketepikan
❀  Kacau rata tapai ubi, santan, minyak masak dan campuran air dengan pes pandan
❀  Masukkan campuran tapai ke dalam campuran tepung, kacau rata
❀  Masukkan kuning telur, kacau lagi rata dan sebati, ketepikan

❀  Mixer putih telur + garam + cream of tartar sampai setengah kembang
❀  Masukkan gula pasir sedikit demi sedikit, mixer lagi sampai kembang dan putih, cukup sekadar soft peak

❀  Masukkan putih telur ke dalam adunan tepung sedikit sedikit, sambil dikaupbalik dengan perlahan
❀  Tuang ke dalam acuan chiffon
❀  Bakar dalam oven suhu 180C selama 20 minit, turunkan suhu 170C dan teruskan membakar selama 30 minit lagi sampai permukaan kek berwarna kecoklatan dan kering (suhu dan jangkamasa membakar ikut oven)
❀  Keluarkan dari oven
❀  Kalau acuan berkaki, cukup hanya terbalikkan acuan. Kalau tidak berkaki, ambil botol yang berleher. Masukkan leher botol ke lubang tengah loyang dan terbalikkan
❀  Tunggu sampai kek turun dan keluar sendiri, atau guna bantuan spatula untuk mengeluarkan
❀  Potong sesuai selera





1
ACAR BUAH

Acar Buah gandingan Nasi Arab D'Klasik...

Nostalgia. Masa saya kanak-kanak remaja dulu kalau gi kenduri kawin ada acar buah.....ambik tetap ambik.....tapi time makan, buah semua bersusun tepi pinggan.....tak makan, makan sambal dia je. Baik acar buah atau acar limau dua dua tak suka. Bukan tak suka apa.....tak suka buah-buah dia.

Tapi sekarang ni dah mula belajar makan sikit-sikit.
Itupun masih pilih-pilih bukan semua.

Sebab tu kalau sediakan sendiri acar buah, saya akan campur dengan buah-buahan kering yang lain. Selain lebih sedap ia juga bagus menambahkan nutrisi dalam menu. Malah saya juga pernah memasukkan epal hijau ke dalam acar buah. Rasanya not bad.....rasa masam-masam manis semulajadi so tak perlu guna banyak cuka.


Saya salin resipi acar ni daripada sebuah akhbar beberapa tahun lalu. Tak silap saya penyumbang resipi seorang chef tapi tak ingat siapa.

Resipi di bawah dah saya olah sikit daripada yang asal selepas beberapa kali percubaan
Acar buah yang mewah buah-buahan dan kaya dengan rasa masam manis semulajadi...


ACAR BUAH
by IzaAkma SSK


BAHAN A :
  • 250 gm Campuran Buah Acar
  • 75 gm Kismis Kuning
  • 75 gm Buah Prune (tanpa biji)
  • 75 gm Aprikot Kering
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 5 ulas Bawang Merah
(rebus semua bahan di atas kecuali prune selama 15 minit dan toskan)

BAHAN B :
  • 4 sdb Jus Nenas dalam tin (optional)
  • Parutan Kulit Lemon daripada 1 biji lemon
  • Cuka, Gula dan Garam secukupnya
  • Sedikit Bijan ~ disangai
  • Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :
  • 12 tangkai Cili Kering
    (rebus cili, toskan & kisar asing daripada bahan kisar yang lain)
  • 1 ulas Bawang Putih ~ pilih ulas yg besar
  • 1 labu Bawang Besar Merah
  • 1/2 inci Kunyit Hidup
  • 1 inci Halia
  • 1 batang Serai
  • 1/2 inci Lengkuas


CARA PENYEDIAANNYA :

❀  Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar. Tumis sehingga wangi.
❀  Masukkan cili kisar dan teruskan menumis sehingga bahan tumisan garing dan berbau harum.
❀  Masukkan gula dan garam. Teruskan menumis sambil dikacau.
❀  Masukkan jus nenas dan cuka secukupnya. Masak lagi sehingga pecah minyak.
❀  Rasakan garam, gula dan masamnya sebelum menambah buah-buahan.
❀  Setelah cukup rasanya, masukkan bahan A tadi dan gaul sehingga sebati.
❀  Last sekali masukkan parutan kulit lemon, kacau-kacau...terus tutup api dan angkat.





0
NASI ARAB D'KLASIK

Nasi Arab D'Klasik nama diberi...

Sengaja bagi nama D'Klasik supaya senang bezakan dengan nasi arab-arab lain yang akan datang. Kalau terlajak rajin in shaa Allah akan menyusul lah nanti yang lain-lain.

Nasi ni buat dah lama, baru hari ni nak n3 kan.
Pasal hari tu 6 bulan tuan tanah hibernate tak jengah blog. Cuma datang jengah sekali-sekala bersihkan apa yang patut.

Untuk nasi ni saya gunakan rempah nasi arab (kabsah) homemade.....beli di Citra Klasik. Ini lah sebab kedua kenapa saya namakan D'Klasik. Saya gandingkan dengan acar buah aje sebab nasi dah ada ayam so tak payah lagi lauk lain. Tapi terpulang nak gandingkan dengan lauk apa pun, ikut selera.


Tak rugi beli rempah homemade Kak Pau ni.....sedapp!!


Resipi di bawah adalah 3/4 daripada resipi asal 1 kg beras. Saya ada tambahkan yogurt sikit (campuran susu sejat + jus lemon) bertujuan untuk melemak dan melembapkan nasi


NASI ARAB D'KLASIK
by IzaAkma SSK


BAHAN A :
  • 750 gm Beras Basmathi ~ basuh, rendam 20 minit & toskan
  • 900 ml Air
  • 1 pokok Daun Ketumbar ~ hiris kasar
  • 4 tangkai Daun Pudina ~ hiris kasar
  • 4 sdm Susu Sejat *
  • 1/2 biji Buah Lemon ambil jus * (* satukan, kacau & ketepikan)
  • 3/4 sdm Garam
  • 3/4 sdt Gula
BAHAN B :
  • 1 ulas Bawang Putih ~ hiris
  • 1 labu Bawang Besar ~ hiris
  • 1 inci Halia ~ hiris
  • 15 gm Rempah Nasi Arab (Kabsah)
  • 7 ketul Peha Ayam
  • 1 biji Buah Tomato ~ cincang halus
  • 1 biji Karot ~ parut memanjang seperti kerabu mangga
  • 2 inci Kulit Kayu Manis
  • 2 kuntum Bunga Lawang
  • 3 kuntum Cengkih
  • 3 biji buah Pelaga
  • 2 sdm Minyak Sapi
  • Minyak Masak secukupnya


CARA PENYEDIAANNYA :

❀  Panaskan minyak sapi dan minyak.
❀  Tumis bawang, halia dan rempah 4 sekawan hingga wangi dan kekuningan.
❀  Masukkan tomato cincang dan kacau. Tumis lagi sehingga tomato menjadi hancur.
❀  Masuk rempah kabsah diikuti ayam dan karot. Tutup periuk, masak sehingga ayam separuh empuk sambil dikacau sesekali.
❀  Masukkan susu sejat yang bercampur jus lemon, air, garam, gula, daun ketumbar dan daun pudina. Biarkan mendidih dan rasakan garam dan gulanya.
❀  Kemudian masukkan beras, kacau dan masaklah seperti biasa.





2
MEE REBUS

Mee Rebus yang tak kurang hebat dan enak...

Salin resipi dah lama, baru nak try. Masa salin dulu ada tulis sekali nama sumber. Hari ni nak n3 google cari balik sumber, tak jumpa. Apa pun saya letak jugak nama sumber ikut apa yang tercatat dalam salinan. Terima kasih pada penyumbang resipi. Satu lagi resipi mee rebus yang memenuhi citarasa saya. Cuma lain kali kena buat cucur udang makan sekali dengan cucur. Yang ni takde cucur pun sedap apa lagi kalau ada cucur.....dah tentu-tentu berdouble triple sedap. Jadi saya simpan resipinya di sini untuk rujukan kemudian hari nanti


Saya letak juga cara & penambahan yang saya buat for my own reference...
~ 1/2cwn cili kisar
~ guna keledek oren
~ rebus bersama keledek dengan kentang - lecek
~ gula merah secukupnya untuk rasa & warna
~ 1 kiub pati lembu
~ sangai dulu udang kering - kisar kering
~ rebus udang sekejap - keluarkan udang - ketepikan
~ guna air rebusan udang untuk rebus daging sehingga empuk & simpan air

MEE REBUS
by IzaAkma SSK
source ~ Ja's Kitchen


Bahan-Bahan :
2 labu Bawang Besar | tumbuk
8 ulas Bawang Putih | tumbuk
3 sdb Cili Kisar
300 gm Daging | rebus hingga empuk & simpan airnya
200 gm Udang Segar | rebus sekejap dengan daging tadi
1/2 cwn Udang Kering | basuh, tumbuk/blend
2 biji Ubi Kentang | rebus & lecek
2 biji Keledek | rebus & lecek
3 sdb Kacang Tanah | yang telah digoreng & tumbuk halus
1 tin kecil (170g) Tomato Puree/Paste
3 sdb Tomato Sos
3 biji Tomato (dibelah 4)
1/2 cwn Air Asam Jawa
Seikat Sawi (potong kecil)
Garam & Gula secukup rasa

Bahan Sampingan Lain :
Mee Kuning
Tauge
Tauhu Goreng
Cucur Udang
Cili Merah/Hijau
Telur Rebus
Daun Sup & Daun Bawang
Bawang Goreng
Limau Nipis


Caranya :
Tumis bawang tumbuk sampai wangi
Masuk cili kisar. Kacau sampai pecah minyak
Apabila garing, masukkan daging & udang. Kacau sebati
Masukkan tomato puree/paste, tomato buah, tomato sos, udang kering kisar/tumbuk, air rebusan, ubi kentang dengan keledek yang dilecek tadi. Biarkan seketika
Masuk sawi. Akhir sekali kacang tanah dan air asam jawa.
Perasakan garam dan gula
Biar masak seketika hingga kuah nampak pekat dan sedikit berminyak dengan adanya kacang tadi
Siap.

# Memang rasa lain dari yang lain tapi meletup sedapnya...





0
RENDANG TOK

20 Syawal 1437H
Masih dalam suasana raya..
Menu n3 hari ni juga bersuasanakan raya

Bulan puasa haritu beli Ketupat Palas dengan Royale Rendang@Rendang Tok Mak Nik di Kg Baru, lokasi berhadapan dengan pintu masuk masjid Kg Baru. Rendang tok dia memang power giler.....sedap sangat sampai empat lima kali ulang beli sepanjang ramadan. Sampai hari ni masih duk teringat terbayang rendang enak depa. Tak tau lah ada ke idak lagi depa menjual lepas bulan puasa ni.....tak pi tengok lagi. Sebab tekak teringin sangat nak makan, inilah hasilnya.....Rendang Tok yang saya sediakan semalam. Walaupun menyiapkannya makan masa, lenguh tangan kaki bagai, jenuh berdiri sambil mengacau 4jam rendang dalam kuali.....tapi hati puas dapat sediakan sendiri


Saya buat 1/2 resipi untuk 1 kilo daging. Itu pun banyak dah. Puas makan. Pusing-pusing cari ketupat palas tak jumpa yang ada lemang. Lemang pun lemang lah. Rendang tu jugak la jadi lauk untuk makan malam semalam. Sedapp..!!

Cara saya seperti berikut (for half recipe) :
~ 1 kg santan pekat fresh
~ 10 sdm cili kisar
~ 6 sudu makan kerisik, sangai kelapa parut dan tumbuk
~ 3 tangkai daun limau purut dihiris halus
~ bawang merah kecil ganti dengan 2 labu bawang merah besar bersaiz sederhana
~ sekiranya guna gula melaka belum cukup manis, boleh tambah gula merah untuk mendapatkan warna rendang yang lebih gelap
~ guna api kecil dari mula sampai kering untuk mendapatkan daging yang lembut, jika api besar daging terkejut sukar untuk lembut
~ separuhkan bahan-bahan lain
~ tak sempat perap lama seperti resipi, cuma dapat perap 1/2jam...sebab nak cepat

RENDANG TOK
by IzaAkma SSK
source ~ Dapur Malaysia
Bahan-Bahan :
2 kg Daging (dipotong kiub, jgn kecil sangat)
5 biji Kelapa (santan)
1 ½ sdb Biji Jintan Halus (jintan putih) ~ goreng tanpa minyak & tumbuk halus
3 sdb Biji Ketumbar ~ goreng tanpa minyak & tumbuk halus.
6 sdb Biji Jintan Kasar (jintan manis) ~ goreng tanpa minyak & tumbuk halus
1-2 senduk Cili Kisar (ikut tahap kepedasan)
Kerisik - anggaran dalam 1 biji kelapa
1 ketul Gula Melaka
3 helai Daun Kunyit ~ dihiris
5 kuntum Bunga Lawang
1 batang Kulit Kayu Manis
5 biji Buah Pelaga
1 keping Asam Keping
Sedikit Belacan
Garam & Serbuk perasa

Bahan Kisar Halus :
20 ulas Bawang Merah
9 ulas Bawang Putih
2 inci Halia
5-7 batang Serai
2 inci Lengkuas

Caranya :
Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, gula melaka, garam, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk.
Perap dengan daging selama 4 jam paling kurang. Nak sedap lagi perap seharian.
Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering kemudian baru dimasukkan santan.
Reneh selama 3-4 jam.
Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan agak kerap sehingga daging mula empuk, berwarna agak hitam dan kering.
Kena selalu dikacau supaya tidak hangit dibahagian bawah.
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping kemudian kacau lagi sehingga rata.
Sesuaikan rasa dan boleh diangkat.


P/s: Rendang Tok ini lebih sedap rasanya selepas sehari dimasak, kerana rempah ratusnya semakin meresap ke dalam daging.





0
KEK PISANG GEBU


Assalamualaikum...Salam Jumaat,

Ada 4 biji pisang montel tergolek kat dapur. Nampak dah masak sangat. Untuk makan macam tu dah tak sesuai. Keinginan hati bercabang dua.....samada apam pisang peanut butter atau kek. Tapi hati condong ke kek. Makanya terjadi lah kek pisang ni. Asal namanya Banana Cake-Chiffon Style. Tapi tak nampak kat mana chiffon style nya.....sebab buatnya sama macam kek biasa. Apa yang saya pikirkan mungkin kerana dibakar dalam loyang chiffon.....pasal tu diberi nama chiffon style. Ahh.....tak kisah lah nama apa pun.....dah berkenan kan .....lagipun dapat juga selamatkan pisang tu daripada terbazir macam tu jer

Cuma masa mixer gula dengan butter tu rasa was-was. Sebab apa tau.....tengok kuantiti butter sikit sangat. Mix pun ambil masa lama sebab butter tak mahu bersatu dengan gula. Berulang kali refer resipi.....ye la mana tau kalau mata ni tersalah baca ke tersilap timbang. Was-was pun teruskan jugak. Takkan nak berenti separuh jalan. Dah mula kena habiskan. Tawakal jer.....kalau jadi alhamdulillah.....kalau tak emmm.....paham paham jer laa


Pas dah masukkan bahan-bahan lain lega sikit.....adunan dah nampak ok, smooth aje. Membakar pun tak banyak ragam.....naik cantik. Lepas potong, alhamdulillah.....tak sangka yang awalnya was-was akhirnya menghasilkan kek yang sangat gebu, lembut, lembap dan sedap sekali. Tak rugi spent masa mencuba. Sebab kegebuannya itu, saya namakan Kek Pisang Gebu. Nak lagi sedap boleh buat cream cheese topping. Tapi saya tak buat, stok cheese tak ada..

Kalau ikut resipi ada bahan yang tak ada. Jadi terpaksa adjust sikit...
~ guna pisang montel
~ pisang dilecek kasar dengan garfu
~ gula perang dikurang menjadi 210g sebab pisang dah manis
~ susu segar diganti dengan bancuhan 10g susu tepung + 80ml/16 tsp air (1 tsp=5ml)
~ hanya guna 50g walnut
~ loyang disapu majerin, tak ada shortening
~ bakar mengikut panduan seperti Tips di bawah (saya on kan sekali fan)

KEK PISANG GEBU
by IzaAkma SSK
source ~ Mama Chef (Fb Nooraini Mohd Noor)


Bahan A :
230g Gula Perang
130g Buttercup
1 tsp Soda Bicarbonate
1/2 tsp Garam

Bahan B :
2 biji Telur (A)
1 tsp Ovallete

Bahan C :
300 Pisang Rastali ~ potong-potong dan lecek guna mixer

Bahan D :
300g Tepung Self Raising
1/2 tsp Baking Powder
80ml Susu Segar

Bahan E :
100g Walnut ~ cincang (jika suka)


Caranya :
Pukul A hingga gebu
Masuk telur satu persatu dan ovallete, pukul gebu
Slow mixer, masuk pisang, mix hingga sebati dan off mixer
Masuk tepung, gaul sebati dengan spatula
Masuk susu dan akhir sekali walnut, gaul rata
Tuang dalam loyang chiffon 22cm atau loyang 9" yang dialas dasar dengan kertas minyak dan bahagian tepi loyang sapu butter
Bakar 170C api bawah selama 20 minit. 160C api atas bawah selama 30 minit hingga masak. Ikut oven masing-masing


Cream Cheese Topping :
250g Cream Cheese
130g Butter
130g Icing Sugar
1 tsp Lemon Jus

Pukul cheese dan butter
Masuk gula, pukul kembang
Last masuk jus lemon, pukul sebati
Hias atas kek dan tabur walnut cincang
Tips :
- Pisang rastali, urat pisang cantikkan kek. Boleh guna juga pisang berangan dan pisang lemak manis
- Sukatan pisang perlu betul dan lecekkan pisang perlu smooth bukan cair
- Sapu tebal tepi loyang chiffon dengan shortening untuk tepi kek yang cantik. Jangan guna butter...akan menggaringkan kek
- Cara bakar kek yang ada soda bicarbonate...suhu bawah perlu lebih tingi dari atas. Bawah 160C dan atas 145C. Jika tiada oven macam tu...guna api bawah dulu 160C 20 min baru api atas bawah 150C hingga masak
- Kek lebih enak dimakan keesokan hari





0
PUDING JAGUNG Mudah & Sedap

Akhirnya ketemu juga Puding Jagung yang dicari-cari
Puding yang membelai rasa....lembut, lemak manis, dan sungguh enak dinikmati
Makan sepotong gerenti tak sedar tangan mencapai sepotong dan sepotong lagi
Hmmm.....nyamannn..!!


PUDING JAGUNG
by IzaAkma SSK
source ~ KakWan Citarasawan


Bahan-Bahan :
25g Serbuk Agar-Agar
300g Gula (iza buat 250g)
1 tin Susu Sejat Ideal
1200ml Air
80g Tepung Kastad
1 tin Jagung Cream
Sedikit Pewarna Kuning Lemon (iza tak bubuh)
Secubit Garam ~ iza tambah

Caranya :
Masak serbuk agar-agar, gula dan air hingga mendidih
Satukan susu sejat dan tepung kastad serta secubit garam, kacau hingga tidak berketul
Tuangkan ke dalam larutan agar-agar dan biar mendidih sekejap
Masukkan jagung cream, gaul rata
Tuang dalam loyang/acuan pilihan
Biarkan suam sedikit baru dimasukkan ke dalam petisejuk



0
Kek Evergreen Sarawak Yang Sangat Sedap.....KEK DANDY


Assalamualaikum dan Salam Syawal...

Kek sempena raya haritu. Setiap kali raya kek buah sudah semestinya. Selalu buat kek buah versi gula hangus. Tapi tahun ni mood nak buat gula hangus ka.....kek ka.....biskut ka macam tak berapa nak ada. Sampai last-last posa, duk seru.....duk tunggu si mood tak mai-mai jugak. Kemana pi hilangnya ntah.....dah kena kidnap kot.....hahaa.....Apapun itu bukan alasan untuk tak buat langsung, buat tetap kena buat. Lagi empat lima hari nak raya orang lain duk berkemas sakan nak balik kampung kita ni baru la terhegeh-hegeh mencari bahan biskut ngan kek. Dapat la buat dua jenis biskut ngan dua jenis kek.....biskut Tart Nenas Kerang, Red Velvet Coklat Chips, Kek Dandy dan Kek Batik Empire.


Kek dalam gambar ni last portion.....ada lebih sikit lagi. Mulanya tak nak snap gambar. Tapi pikir-pikir entah bila akan buat lagi, ambil jugak la gambar seadanya. Baru lepas keluar petiais.....belum sempat lembut dah potong dan terus snap sebab tu nampak cam padat sikit. Sebenarnya kek ni lembut dan moist. Lagi lama simpan lagi bertambah moist lagi bertambah sedap.

Kek Dandy macam kek buah juga. Ia antara kek evergreen Sarawak yang sangat sedap dan femes terutamanya ketika menyambut Lebaran.

Lepas siap bancuh, tengok adunan nampak banyak. Guna loyang 8" macam arahan resipi sure tak muat. Jadi saya guna loyang 8.5"x 8.5"x 3.5". Kek naik cantik tinggi. Jika nak kek lebih rendah boleh guna loyang 9"sq. Selain campuran mix fruits yang dinyatakan, saya campurkan juga aprikot kering. Gula halus pula saya kurangkan sedikit.....sedikit saja.....dan gantikan pengurangan tu dengan gula perang. Untuk 1 1/2 jam pertama saya kukus dengan api besar selepas tu teruskan kukus dengan api sederhana

KEK DANDY
by IzaAkma SSK
source ~ DayangJack@DapurKu SaYang



Bahan-Bahan :
(loyang 8" x 8")

5 biji Telur A
16 oz Mentega (DJ menggunakan mentega SCS) - 2 buku (mentega jenama lain pun boleh)
600g Tepung Gandum (diayak)
100g Horlicks
1 1/2 cawan Gula Halus
1 tin kecil Susu Pekat Manis
Sultana Mix Fruits (digaul bersama sedikit tepung)*
1 sudu kecil Soda Bikarbonat (diayak bersama tepung)
2 sudu kecil Esen Vanilla

* Sultana mix fruits : 1 PKT CERI HIJAU,1 PKT CERI MERAH, SEDIKIT BIJI ALMOND, MANISAN LIMAU DAN KUNDUR, 250g KISMIS HITAM, 250g KISMIS KUNING DAN SEDIKIT BUAH PRUNES. - semua bahan ini dihiris kecil2 dan kemudian digaul bersama sedikit tepung


Caranya :

Didihkan air kukusan
Sediakan loyang
Lapikkan dengan kertas serap minyak griskan dengan mentega.

Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul perlahan.
Masukkan susu pekat, horlicks dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan sultana mix fruits dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan spatula atau senduk kayu.
Akhir sekali masukkan tepung. Kacau lagi hingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam loyang dan tutup kemas dengan kertas aluminium/kertas foil.
Kukuslah selama 4 jam. (jika air berkurangan, tambahkan air panas)
Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.