0
APAM BERAS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Tengok nasi semalam ada lebih, terus decide buat apam. Apam beras kalau kena gaya dengan lembutnya, manis yang tak manis sangat, sekali hadap sepiring pun boleh abih. Tak payah kelapa pun tak apa... tapi ada kelapa lagi baguih. Meh layan apam kaler maler yang sedap, ringan dan lembut nih...



APAM BERAS
by IzaAkma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 240 gm Nasi Sejuk
  • 500 gm Air
  • 200 gm Tepung Beras
  • 200 gm Tepung Gandum
  • 250 gm Gula Pasir
  • 2 tsp Yis Kering Mauripan
  • Pewarna ~ orange red, lemon yellow, purple, hijau
  • Sedikit Kelapa Parut Putih

CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Kisar nasi bersama air sehingga hancur.
❀   Setelah hancur, campurkan gula ke dalamnya dan kisar lagi sehingga halus.
❀   Dalam bekas berasingan, satukan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kacau rata.
❀   Masukkan bahan kisar ke dalam tepung dan kacau sebati.
❀   Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
❀   Perap adunan anggaran 2 1/2 jam sehingga kembang (adunan kelihatan berbuih).
❀   Didihkan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak.
❀   Isi adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit dengan api besar.
❀   Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam

yang senyum tak rupa senyum... yang mahal senyum pun ada :))




0
KARI HIJAU THAI AYAM (Thai Green Curry)

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Hari ini pepagi lagi dah post. Semalam tak sempat, sibuk sikit. Sat sat lagi dah sibuk urusan lain pula. Tengah ada waktu terluang ni boleh lah update sekejap. Ingat satgi nak ke Halfest di The Mines. Dengar khabar jam 12 tengahari nanti Chef Zam akan demo masak 3 juadah istimewa guna rempah mak siti. Ingin juga nak tengok apa dia tiga yang special tu. Mana tau ada rezeki boleh dapat produk mak siti free... hehe. Pastu boleh lajak ke booth Rempah Mak Siti dengan booth lain tengok apa yang menarik situ. Kalau rajin sampai lah... kalau tak, sampai dapur sendiri jer...

Ini cerita aktiviti dapur semalam. Melunaskan yang lama tertangguh. Menyedia kari hijau thai menggunakan pes kari hijau air tangan sendiri. Ramuan untuk pes boleh tahan banyak. Cuma satu je tak ada... daun selasih... bahan lain semua ada. Sebagai ganti, saya guna sweet basil. Selalunya sweet basil orang buat untuk sos spaghetti. Sweet basil pun boleh lah daripada tak ada...


Perisanya semua cukup... cukup pedas, masin, manis, masam. Garam gula langsung tak bubuh kecuali dalam pes ada gula sikit. Perisanya asli daripada bahan-bahan segar semulajadi.

Saya guna ayam untuk kari hijau ini. Selain ayam nak guna daging atau seafood pun boleh. Kari hijau thai ini lagi pekat lagi sedap. Kalau ada santan segar, lebih baik guna yang segar kerana mempunyai rasa lemak dan manisnya tersendiri.


KARI HIJAU THAI
by IzaAkma SSK


BAHAN KARI HIJAU :
  • 1/2 ekor Ayam
  • 2 batang Serai, dititik
  • 4 helai Daun Limau Purut
  • 10 biji Cili Padi Merah Thai, diketuk
  • Pes Kari Hijau Thai (resipi di bawah)
  • 2 cwn Santan Cair
  • 1 cwn Pati Santan
  • 1 biji Limau Kasturi, ambil jus
  • 1 sdb Sos Nampla
  • Gula secukup rasa (jika perlu)
  • Daun Selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
  • Minyak untuk menumis

BAHAN SAYUR (jenis sayur dan ukuran boleh ubah ikut selera dan kesesuaian masing-masing) :
  • 6 biji Terung Bulat Putih, dibelah dua
  • 1 biji Tomato, potong 6
  • Kacang Panjang

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Panaskan sedikit minyak. Tumis pes kari hijau hingga harum.
❀ Masukkan serai dan ayam, kacau sebati.
❀ Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut. Biar hingga ayam setengah empuk.
❀ Masukkan terung, kacang panjang dan cili padi. Bila mendidih, tuang pati santan.
❀ Perasakan dengan sos ikan, jus limau dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
❀ Akhir sekali masukkan daun selasih dan tomato, kacau rata.
❀ Rasakan, jika ok padamkan api dan angkat. Hidangkan bersama nasi dan lauk-lauk lain.


PES KARI HIJAU THAI


BAHAN-BAHAN :
  • 1 batang Serai, cincang
  • 10 biji Cili Padi Hijau Thai (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
  • 2 biji Cili Hijau
  • 2 biji Bawang Merah
  • 4-5 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Lengkuas
  • 1/2 cwn Daun Ketumbar (termasuk akar dicincang kasar)
  • 1/2 cwn Daun Selasih Segar/Sweet Thai Basil
  • 1/2 sdt Serbuk Jintan Manis
  • 1/2 sdt Serbuk Ketumbar
  • 1/2 sdt Serbuk Lada Putih
  • 3 sdb Sos Nampla
  • 1 inci Belacan
  • 2 sdb Jus Limau Kasturi (daripada 4 biji)
  • 1 sdt Gula Perang 
  • 3-4 sdb Santan

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Kisar halus semua bahan.
❀ Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh bekukan dalam freezer.


suka cedok daun basil dia makan dengan nasi... sedapp!




0
BROWNIES COKLAT

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Terasa nak membaking...
Dalam fridge ada sebungkus coklat chips. Buka kitab resipi, cari apa boleh dibuat. Nak yang simple... cepat dimasak sedap dimakan. Cari dan cari bertemu satu resipi brownies tulisan tangan yang saya salin daripada satu group masak-masak Fb sikit masa dulu. Kertas masih bersih... tiada langsung contengan, tiada juga catatan 'done'. Bermakna belum pernah cuba kerana setiap resipi yang dah dicuba saya akan catat sebagai done selain some notes.

Misi diteruskan. Lagipun lama juga tak menyantap brownies. Then intai fridge lagi kot ada bahan lain yang boleh dimasukkan sekali. Terselit cheddar cheese slice yang tinggal tak seberapa. Saya fikir nak campurkan saja cheese ke dalam adunan. Operasi bermula... ubahsuai sikit mengikut kesesuaian bahan yang ada.

Di bawah disertakan resipi asal, manakala olahan saya dalam 'My Note'. Rupa paras brownies ni tidaklah serupawan mana... tak make-up apa pun... fresh from oven. Jadi ler untuk santapan santai di petang hari.




::My Note::
- cooking chocolate ganti dgn coklat chips
- gula.. 100 gm gula kastor + 100 gm gula perang (campur gula perang kerana coklat chips dah manis)
- koko powder ganti dengan chocolate powder
- telur gred (B)
- esen vanila.. 1 tsp
- tambah 3 keping cheddar slice, double boil bersama coklat chips+butter
- kekacang.. abaikan



BROWNIES COKLAT
by IzaAkma SSK


BAHAN A :
  • 200 gm Butter
  • 400 gm Cooking Chocolate
BAHAN B :
  • 5 biji Telur
  • 300 gm Gula Kastor
  • Sedikit Esen Vanila
BAHAN C :
  • 100 gm Tepung Gandum
  • 50 gm Serbuk Koko
  • 100-150 gm Kekacang (opt)

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Double boil (A). Ketepikan.
❀ Mixer (B) hingga kembang.
❀ Tuang (A) ke dalam (B). Sebatikan.
❀ Masuk (C), kaupbalik hingga rata tapi jangan terlebih gaul.
❀ Tuang dalam loyang 10 x 10 inci. Bakar 40 minit.





0
DAGING DENDENG HITAM MANIS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Menambah koleksi dendeng.
Part tumbuk sekeping demi sekeping daging cerewet sikit. Tapi jika skip part tumbuk maka tidaklah ia dinamakan dendeng. Dendeng ini saya tak masak kering sangat sebab mahukan basah-basah untuk makan dengan nasi. Ada lebih... petang tu saya hangatkan balik sampai kering untuk makan malam. Lagi diperhangatkan, semakin kering... semakin bertambah sedap. Nak pula bila campuran bahan-bahan rempahnya dah berpadu mesra... lagi terasa sedap. Boleh sajikan bersama apa saja... nasi putih, nasi berperisa, pulut kuning, lemang, ketupat, roti atau ratah begitu pun sedap.



DAGING DENDENG HITAM MANIS
by IzaAkma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 400 gm Daging
  • 15 tangkai Cili Kering, direbus & kisar halus (B)
  • 10 ulas Bawang Merah }
  • 4 ulas Bawang Putih }
  • 2 cm Halia } dikisar halus (A)
  • 1 sudu teh Serbuk Jintan Putih
  • 1 sudu teh Serbuk Jintan Manis
  • 1 sudu teh Serbuk Ketumbar
  • 2 cm Lengkuas, ditumbuk
  • 2 sudu besar Kicap Pekat
  • 2 sudu besar Gula
  • 2 sudu besar Asam Jawa, diambil airnya
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit Minyak

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Potong daging, bersihkan dan rebus hingga empuk.
❀ Kemudian asingkan air rebusannya dan ketepikan. Potong daging kecil-kecil.
❀ Menggunakan batu lesung, tumbuk daging sekeping demi sekeping.
❀ Panaskan minyak di dalam kuali.
❀ Tumis bahan kisar (A) bersama serbuk jintan putih, jintan manis, ketumbar dan lengkuas hingga wangi. Kemudian masukkan bahan kisar (B), tumis sehingga pecah minyak.
❀ Masukkan daging serta air rebusannya sekali.
❀ Masukkan kicap pekat. Biarkan sehingga kuah menjadi pekat.
❀ Barulah dimasukkan air asam jawa, gula dan garam. Kacau sebati.
❀ Apabila kuah menjadi pekat, bolehlah diangkat.





0
KURMA TELUR

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Saya tertarik untuk mencuba kurma ni sebab ada sesuatu special yang perlu digali. Ia tidak hanya guna serbuk kurma macam selalu kita masak, tapi ada tambahan lain yang pasti akan menyedapkan lagi rasa. Pernah tengok satu rancangan tv... ada sorang tu... lahai lupa pulak siapa... masak kurma buh kerisik pastu dengan akar ketumbar sekali dia terjunkan... dah masak adoii mengancam sungguh nengok kurma dia... terancam selera...

Itu lah secret dan kreativiti dalam masakan. Bila ditambah dengan bahan semulajadi rasa masakan akan lebih berperisa. Begitu juga dengan kurma ni...


Kuah kurma nampak pekat melekat kan... bersalut habih kat telur dengan kentang. Yang buat ia jadi pekat bukan sebab santan tapi sebab pes. Saya tambah juga kentang... dah terbiasa baik kurma ke kari kentang mesti tak tinggal.

Okaylah... ini saja untuk hari ni. In shaa Allah jumpa esok, Adios...


KURMA TELUR
by IzaAkma SSK
source : Chef Adu Amran



BAHAN-BAHAN :
  • 4-6 biji Telur (direbus, sejukkan, kupas dan goreng)
  • 2 helai Daun Pandan, disimpul
  • 1 liter air
  • Santan secukupnya (drp 1 biji kelapa)
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
BAHAN A (Kisar menjadi pes kurma):
  • 5 ulas Bawang Merah
  • 5 ulas Bawang Putih
  • 5 sdb Serbuk Kurma
  • 2 inci Halia
  • 5 biji Cili Besar Hijau, dibuang biji
  • 1 sdb Biji Ketumbar, disangai
  • 1 biji Bawang Besar
  • 100 gm Daun Ketumbar, ambil batangnya sekali
  • Sedikit air untuk mengisar

CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Panaskan minyak dalam periuk.
❀   Masukkan bahan (A) dan tumis sehingga rempah kurma masak. Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk memastikan tumisan pes tidak hangus.
❀   Masukkan baki air dan daun pandan. Masak hingga didih.
❀   Masukkan santan, garam dan telur rebus yang digoreng tadi dan biarkan merenih sahaja. Angkat dan hidangkan.





0
NASI PANDAN SUSU & SALSA TOMATO

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Cerita semalam.
Melayan selera di hujung minggu...
Sajian nasi bersama lauk iringan.


Untuk nasi terpaksa try n error beberapa kali. Resipi yang saya dapat kurang tepat. Cubaan pertama dan kedua sebelum ni, hasilnya tak seperti yang diharap. Ini cubaan kali ketiga. Baru boleh snap gambar dan letak resipi.

Waktu tengah mengelegak, tudung periuk menari-nari... dia punya wangi macam masak nasi lemak. Time nak makan pula buka saja penutup periuk, wallah... harum pandan dengan minyak sapi... aprikot dengan kismis... campuran semua bahan memberi nilai tambah kepada perisa dan aroma nasi.


::My Note::
- guna cawan penyukat beras rice cooker
- timbangan 1 cwn beras = 140gm
- timbangan 1 cwn air = 165gm
- nisbah beras dengan air, 1 : 1.5 (melalui bacaan lain ada tips... jumlah cawan beras yang diguna, lebihkan air dua cawan... tapi belum try lagi)
- guna kismis kuning (yang ni guna hitam, stok kuning tak ada)



NASI PANDAN SUSU
by IzaAkma SSK


BAHAN A :
  • 300 gm Jus Pandan (blend 4 helai daun pandan + 300 gm air, tapis)
  • 200 gm Susu Cair
  • 1 sdt Susu Pekat Manis
BAHAN B (Kisar):
  • 5 biji Cili Padi Hijau
  • 5 ulas Bawang Merah
  • 3 ulas Bawang Putih
BAHAN C :
  • 2 cwn Beras Basmathi (basuh, rendam 20 minit dalam air + 1 sdm cuka & tos)
  • 1 inci Kulit Kayu Manis
  • 1 kuntum Bunga Lawang
  • 2 sdm Minyak Sapi
  • 4 biji Aprikot Kering, dihiris*
  • 3 sdm Kismis* (*untuk tabur setelah nasi hampir kering)
  • Garam secukup rasa

CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Campurkan bahan (A), kacau sebati, ketepikan.
❀   Panaskan minyak sapi dalam kuali.
❀   Tumis kayu manis, bunga lawang dan bahan (B) hingga harum.  Masukkan garam dan masak hingga pecah minyak. Padamkan api.
❀   Masuk bahan (A), beras dan rasakan garam. Kacau rata. Pindahkan ke dalam rice cooker. Tanak seperti biasa.
❀   Bila hampir kering tabur aprikot dan kismis dan masak lagi hingga nasi kering.
❀   Sajikan bersama lauk kegemaran





Salsa tomato sebagai sampingan.

Ikutkan guna 100% buah tomato. Tapi saya masukkan juga timun sikit. Kemudian hiris-hiris bawang merah. Cili jalapeno dengan serano ganti dengan capsicum. Cilantro ataupun daun ketumbar, cincang dan gaul sekali dengan semua bahan. Then buh jus limau, oregano, blackpepper dan garam secukup rasa.

Inilah jadinya bila salsa dimelayukan... dah tak ada mexico dah... hehe..
Saya sertakan resipi asal supaya senang nak rujuk kemudian hari... mana tau esok-esok teringin lagi


FRESH TOMATO SALSA
by IzaAkma SSK
source : simplyrecipes.com



INGREDIENTS :
  • 2-3 medium sized Fresh Tomatoes, stems removed & finely diced
  • 1/2 Red Onion, finely diced
  • 1 Jalapeno Chili Pepper (stems, ribs, seeds removed), finely diced
  • 1 Serano Chili Pepper (stems, ribs, seeds removed), finely diced
  • Juice of one Lime
  • 1/2 cup Chopped Cilantro
  • Salt & Pepper to taste
  • Oregano and or Cumin to taste (optional)

METHOD :
❀   Star with chopping up 2 medium size fresh tomatoes. Prepare the chilies. be very careful while handling these hot peppers. If you can. avoid touching them with your hands. Use fork to cut up the chilies over a small soap and hot water after handling and avoid touchinh your eyes for several hours. Set aside some of the seeds from the peppers. If the salsa isn't hot enough. you can add a few for heat.
❀   Combine all of the ingredients in a small sized bowl. Taste. If the chilies make the salsa too hot, add some more chopped tomato. if not hot enough, carefully add a few of the seeds from the chilies or add some ground cumin.
❀   Let sit for an hour for the flavors to combine.
❀   Makes approximately 3-4 cups.





0
APAM SAKURA

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Mencuba apam gula hangus dari seberang. Nampak lain daripada kebiasaan sebab versi ni paduan gula hangus bersama spekuk. Lagipun nak rasmikan acuan sakura yang dah lama beli tapi tersorok lagi dalam lemari. First time rasa apam gula hangus berempah. Sedap jugak... lain sikit dari yang biasa. Tekstur kuih pun gebu segebu-gebu...


APAM SAKURA
by IzaAkma SSK
source : Resep Kita Hobi Masak


BAHAN A (Karamel):
  • 150 gm Gula Pasir
  • 150 gm Air Panas
BAHAN B :
  • 4 biji Telur
  • 100 gm Gula Pasir
  • 200 gm Tepung Gandum*
  • 1 sdt Rempah Spekuk*
  • 1 sdt Soda Bikarbonat*
  • 1/4 tsp Garam* (* diayak bersama)
  • 50 gm Butter, cairkan
  • 3 sdm Susu Pekat Manis

CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Untuk Karamel: Panaskan gula pasir hingga cair kecoklatan. Tuang air panas, kacau rata dan biarkan mendidih. Angkat dan sejukkan
❀   Setelah karamel sejuk, campurkan susu pekat dan butter cair. Kacau rata dan ketepikan.
❀   Pukul telur dan gula pasir (bersama gula perang) sampai kembang dan putih
❀   Masukkan bahan yang diayak, kaupbalik rata dengan spatula.
❀   Masukkan campuran karamel, kacau rata
❀   Tuang adunan ke dalam acuan sakura yang telah disapu sedikit minyak.
❀   Apabila kukusan dah betul-betul mendidih, isikan adunan ke dalam acuan 3/4 penuh dan kukus selama 20 minit.

::My Note::
- telur.. gred (A)
- gula.. 40 gm gula pasir + 60 gm gula perang
- selepas karamel sejuk campurkan butter cair, kacau rata
- selepas telur dan gula dah kembang & putih, masuk susu pekat dan mixer lagi sekadar rata
- masuk tepung yang diayak, kaupbalik rata guna spatula
- masuk campuran karamel+butter cair, kaupbalik perlahan hingga rata
- jika adunan diisi 3/4 penuh acuan, akan naik menyenget selepas siap kukus
- jika diisi 1/2 penuh, naik sama rata separas acuan
- untuk sdt & sdm.. guna sudu sukatan metrik






0
SAMBAL TERUNG KOMBINASI

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Jenuh cari gambar, satu satu folder buka... rupanya terselit.
Masak nya lama dah... tengok lah watermark pun watermark lama, 2015...

Tercetus idea selepas menjamu selera di Bangi sekitar dua tahun lepas.
Selepas direalisasikan ini lah dia... my own style sambal terung.


Sambal terung iza style ni, selain bahan asas terung... ada udang segar bersaiz besar untuk memberi rasa manis dan juga petai untuk aroma yang lebih menggoda.

Makan nasi panas berlaukkan ini saja pun dah cukup menyelerakan... tak pandang lauk lain dah.


SAMBAL TERUNG KOMBINASI Iza Style
by IzaAkma SSK


BAHAN- BAHAN :
  • 3 biji Terung (bersaiz kecil), potong serong
  • 4 tangkai Kacang Panjang, potong 1 inci panjang
  • 4 papan Petai, dibelah 2
  • 10 ekor Udang Segar 
  • 8 ulas Bawang Merah, dihiris
  • 7 biji Cili Merah*
  • 3 ulas Bawang Putih*
  • 1 cm Kunyit Hidup*
  • 1 sdm Udang Kering*
  • 2 biji Buah Keras*
  • 1/2 inci Belacan*(*tumbuk/blend halus)
  • 3 sdm Cuka
  • 1/4 cwn Air
  • Garam & Gula secukup rasa

CARA PENYEDIAANNYA :
❀   Panaskan minyak.
❀   Goreng udang, sekejap saja jangan lama dan angkat.
❀   Goreng kacang panjang, sekejap dan angkat.
❀   Goreng petai, juga sekejap dan angkat.
❀   Untuk terung, lumurkan terlebih dahulu dengan sedikit serbuk kunyit dan goreng. Bila dah nampak cantik kekuningan, angkat.
❀   Dengan minyak yang sama, masukkan hirisan bawang merah.
❀   Setelah gorengan bawang harum dan kekuningan, masukkan bahan tumbuk/kisar. Tumis sehingga bangkit bau dan pecah minyak.
❀   Perisakan dengan garam, gula secukup rasa dan cuka. Selepas dimasukkan garam, gula dan cuka, tumisan akan kelihatan berkilat. Teruskan menumis anggaran seminit sambil dikacau selalu supaya tumisan tak hangit.
❀   Kemudian masukkan air. Tujuan dimasukkan air supaya sambal tak kering dengan cepat dan membolehkan tumisan dapat dimasak lebih lama. Bila dah nampak terbit minyak kali kedua, masukkan sayuran dan udang yang digoreng tadi. Kacau-kacau hingga serata dan terus tutup api.
❀   Siap dan bolehlah dihidangkan.





0
DAGING PALEMBANG

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Wahai sang hitam menawan, Daging Palembang...
Biarpun rupa mu legam pada panahan mata, namun kau cukup istimewa.
Dah rasa... emmm boleh terkunci mulut tak terkata apa.
Pasangan Nasi Beringin @ Serai sehati sejiwa.
Hitam pada rupa... 5-Star pada rasa!



DAGING PALEMBANG
by IzaAkma SSK
rcp : Kak Maria Hakem



BAHAN-BAHAN :
  • 700 gm Daging, potong lebar & nipis
  • 2 btg Serai, dititik
  • 500 ml Santan Pekat
  • 1 cwn Kicap Pekat Lemak Manis
  • Minyak untuk menumis
BAHAN B (Kisar):
  • 1 labu Bawang Besar
  • 5 ulas bawang Merah
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 2 cm Halia
  • 3 cm Lengkuas
  • 15 tangkai Cili Kering
BAHAN C (Tumis):
  • 3 cm Kulit Kayu Manis
  • 2 kuntum Bunga Lawang
  • 2 kuntum Bunga Cengkih
  • 3 biji Buah Pelaga

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Panaskan minyak, tumis bahan tumis sebentar. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
❀  Masukkan daging, gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana hingga keluar air daging. Masak seketika lagi.
❀  Masukkan kicap diikuti dengan santan (atau kerisik). Gaul dan masak hingga daging benar-benar lembut, kacau sesekali.
❀  Akhir sekali masukkan garam secukup rasa sahaja. Masak hingga kuah agak pekat dan naik minyak. Tutup api.


Terima kasih kepada empunya dan semua yang berkongsi resipi.




1
NASI BERINGIN @ NASI SERAI

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Kali kedua menanak nasi beringin yang juga dipanggil nasi serai.
Walaupun resipi ini tak banyak lari dari yang pernah buat sebelum... namun tetap memberi rasa berbeza.
Saya kata tak banyak lari sebab masih menggunakan rempah.
Manakala berbeza rasa kerana nasi beringin dahulu guna rempah ketumbar, jintan putih, badam dan santan... tapi yang ini rempahnya cuma jintan kasar @ manis, serai yang banyak dan tanpa santan


Ikutkan asal, warna nasi asli... tak ada warna.
Saja warnakan warna ala-ala diraja..
Pastu gandingkan dengan pengiringnya yang hitam menawan... tampak kontras gitu..
Harum aroma jintan dengan serai sewaktu menumis... emmm menusuk selera...
Keenakannya mendapat pujian ramai oleh mereka yang dah mencuba


NASI BERINGIN @ SERAI
by IzaAkma SSK
source : SyidahMustafa @ MyResipi.Com



BAHAN-BAHAN :
  • 2 cwn Beras Biasa
  • 1 sdk Biji Jintan Kasar
  • 1/2 biji Bawang Besar Holland
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 5-6 batang Serai
  • 1 sdb Marjerin
  • Air untuk menanak nasi
  • Sedikit Garam

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halia
❀  Titikkan serai
❀  Panaskan periuk dan cairkan marjerin
❀  Tumis dahulu jintan kasar
❀  Kemudian tumis bahan-bahan yang ditumbuk bersama-sama serai yang dititik
❀  Masukkan air dan garam, masak nasi seperti biasa





2
SAMBAL TUMIS BILIS PETAI

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Kaedah memasak sambal yang saya pelajari daripada arwah opah masa zaman sekolah-sekolah dulu. Arwah opah berniaga nasi lemak dengan kuih muih. Jadi saya guna peluang tu belajar serba sikit macam mana masak sambal dengan buat kuih-kuih basah.

Biasa la orang tua kalau ajar main cakap lisan je... kita ni dok dengar tak mengerlip mata. Takde nyer la nak tulis satu satu... semua input simpan dalam kepala. Pastu pandai-pandai sendiri praktik untuk bagi ingat... tak praktik alamat lupa.

Kini dah lebih setahun arwah pergi...
Tunjuk ajarnya, ilmu dan petua masak memasak masih saya ikut sampai hari ni.
Begitu juga buku resipi arwah masih rapi dalam simpanan saya. Al-Fatihah..


Pernah banyak kali juga cuba ikut cara lain tapi di akhirnya balik semula ikut cara opah ajar.

Caranya, selepas tumisan cili pecah minyak... masukkan ikan bilis... biarkan ikan bilis bergoreng bersama-sama cili untuk beberapa minit... mesti kacau selalu supaya tak hangus. Dengan cara begini tak perlu khuatir, masak lama pun sambal... ikan bilis tak akan lembik. Dengan kaedah ini juga ikan bilis tak perlu digoreng dahulu... jimat masa, jimat gas.

Lepas beberapa ketika bila sambal dah pekat dan garing menyaluti ikan bilis baru masukkan santan pekat diikuti air sikit dengan air asam jawa. Penambahan air pun kena agak-agak ikut kepekatan sambal dan kepekatan santan yang diguna. Kalau guna santan yang tak berapa pekat tambah air jika perlu sahaja... takut nanti cair tak sedap.

Santan tu ikut suka... nak bubuh boleh tak bubuh boleh. Tapi lagi sedap bubuh. Jadi rasa sambal balance... ada pedas, manis, masam, lemak-lemak dan sedikit masin.

Tips ini sekadar perkongsian.
Tiap orang ada cara sendiri, ikut kesukaan dan keselesaan masing-masing...


SAMBAL TUMIS BILIS PETAI
by IzaAkma SSK


BAHAN- BAHAN :
  • 1 cwn Cili Kisar
  • 10 ulas Bawang Merah*
  • 4 ulas Bawang Putih*(*blend halus)
  • 1 sdt Pes Asam Jawa
  • 1 cwn Santan Pekat
  • 1 cwn Air
  • Segenggam Ikan Bilis
  • 1 labu Bawang Holland, dihiris tebal
  • Petai
  • Garam & Gula secukup rasa

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Panaskan minyak. Tumis bahan blend sehingga naik bau.
❀  Masuk cili kisar, tumis sehingga betul-betul garing dan pecah minyak.
❀  Bila cili dah pecah minyak, masuk garam dan gula. Biarkan sebentar sambil dikacau.
❀  Masukkan ikan bilis dan gorengkan bersama cili seketika sehingga ikan bilis hampir-hampir garing bersama-sama cili. Masa ni sambal hendaklah selalu dikacau supaya tak hangus.
❀  Masukkan santan, air dan pes asam jawa. Masak hingga didih sambil sesekali dikacau.
❀  Masukkan petai dan hirisan bawang holland. Renihkan dengan api kecil sehingga nampak minyak naik ke permukaan sambal. Kacau sekali sekala.
❀  Rasakan semula masin, manis dan masam. Jika ada yang terkurang tambah ikut keperluan.
❀  Bila dah dapat kepekatan sambal yang diingini dan dah nampak cantik minyak naik di permukaan sambal, boleh lah diangkat. Hidangkan bersama nasi panas.





1
APAM LABU MANIS

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Apam labu petang semalam ada lebih sikit lagi.
Itu ler yang teman layan buat sarapan pagi ni.
Sedap tau apam ni... lembut... wangi dengan aroma labu.
Ikutkan malam tadi nak abihkan... tinggal dua tiga biji alang-alang simpan aihh.
But then teringat nak simpan... untuk try test tengok macam mana selepas simpan satu malam... lembut lagi ke...
Betul ler... apam maintain lembut dan still gebu lagi pagi ni walaupun selepas semalaman disimpan.


::My Note::
- labu siap rebus.. 180 gm
- gula pasir.. 130 gm (manis yang sesuai pada citarasa saya)
- tepung beras.. 200 gm
- tepung gandum.. 100 gm
- santan.. 150 gm santan kotak + 100 gm air
- tambah sedikit pewarna kuning
- blend labu yang dilenyek dengan 200 gm air
- tuang dalam campuran tepung, gula, yis, baking powder & kacau sebati
- masuk santan, kacau sebati
- perap adunan sehingga betul-betul kembang & nampak berbuih



APAM LABU MANIS
by IzaAkma SSK
rcp : Salmah Haron Singapore
ref : Amies Little Kitchen



BAHAN-BAHAN :
  • 1 cwn Labu Rebus, lenyek halus
  • 3/4 cwn Gula Pasir
  • 2 cwn Tepung Beras
  • 1 cwn Tepung Gandum
  • 200 ml Air
  • 250 ml Santan
  • 1 sdt Baking Powder
  • 1 sdt Yis Mauripan

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Satukan kesemua bahan (Amie masukkan dalam mixer) dan gaul hingga sebati.
❀  Perap adunan selama 1 jam.
❀  Sapukan acuan dengan minyak..
❀  Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat





0
GULAI AYAM REMPAH ROSE TERENGGANU

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Kelazatan dan keenakan kari terserlah bila menggunakan Rempah Cap Bunga Rose.

Buktinya, pertama kali masak kari beberapa tahun lalu menggunakan rempah rose hati terus terpaut. Bermula dari yang pertama itu lah selagi stok masih ada saya terus guna rempah rose jika mahu masak kari ayam, daging mahupun ikan.

Saya kira semua dah jelas dan tahu akan rempah cap rose kan. Sekiranya ada yang kurang jelas boleh baca perihal Rempah Cap Bunga Rose di SINI

Resipi ni asalnya Gulai Daging Terengganu. Dapat dari satu blog lama dulu dah... print dan simpan. Tapi sebab saya bukan orang ganu dan tak mau timbul cakap-cakap yang resipi asli terengganu bukan macam tu bukan macam ni... maka saya ubah nama kepada Gulai Ayam Rempah Rose Terengganu.

Sebab apa ayam... sebab saya guna ayam menggantikan daging. Manakala nama terengganu dikekalkan kerana rempah rose ni asalnya dari sana.


Cara saya untuk resipi ni...
- guna 10 ketul ayam
- tambahan ubi kentang
- bahan-bahan lain sama
- santan, santan kotak anggaran 1/2 cwn + 1 1/2 cwn air
- walaupun guna santan kotak tapi karinya tetap sedap dan pekat.


Untuk bahan kisar...
- kisar asing cili dengan bahan lain.

Untuk step menumis...
- masuk dulu rempah empat sekawan
- kemudian masukkan bahan kisar bawang + bawang putih + halia + lengkuas
- dah wangi masukkan cili kering kisar + serbuk rempah + air sebatikan dan tumis sehingga pecah minyak
- jika perlu boleh tambah air lagi sikit semasa rempah sedang ditumis bertujuan supaya rempah tak kering/hangus dan dapat ditumis lama hingga betul-betul pecah minyak
- lain-lain step sama



GULAI DAGING TERENGGANU
by IzaAkma SSK
source : resepi trg.blogspot.com





CARA PENYEDIAANNYA :





0
KHANOM TUAY (Coconut Milk Custard)... Thai Dessert Yang Sedap!

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Khanom Tuay adalah sejenis dessert atau kuih Thai yang dibuat daripada tepung beras, santan dan gula. Mempunyai dua lapisan dengan dua rasa berbeza. Lapisan bawah rasa lemak manis adunan gula kabung dan diseimbangkan dengan rasa lemak masin santan pada lapisan atas.

Khanom Tuay Thai ni jika diamati dari segi rupa tak banyak beza dengan kuih talam melayu. Bahkan bahan yang digunakan pun sama. Cuma bezanya acuan yang mereka guna berdiameter besar sikit dan rendah berbanding acu lompang.


Lama dah kiv resipi ni sebenarnya, lepas terlihat dalam satu akhbar beberapa tahun lalu. Tengok resipi menarik dan mudah, saya gunting dan simpan. Hobi pun... pantang jumpa resipi mesti nak gunting, kumpul, simpan... tak pun snap dengan hp. Tapi selalunya bila dah simpan...buatnya pula selalu tertangguh... alasan tunggu masa sesuai.

Alhamdulillah, december lepas terjelma sudah Khanom Tuay depan mata. Tapi oleh kerana masa tu blog bercuti panjang, makanya hari ni baru post.

Yang lama nunggu buat kuih ni bukan apa... pasal acuannya tak ada. Merata jugak mencari di bakery sekitar KL, Shah Alam, Bangi, Kajang kot-kot ada... nampak gayanya belum ada rezeki lagi jumpa.

Kalau nak tunggu acuan specialnya tu lahai sampai bila pun tak merasa kuih ni. So saya decide guna acu lompang.


Step penyediaan dan masa mengukus saya follow exactly as recipe. Sebelum dipanaskan acuan dalam kukusan, saya sapu nipis dulu dengan minyak. Selepas kuih masak, biarkan betul-betul sejuk baru keluarkan daripada acuan.

Pada saya, rasanya lebih sedap dari kuih talam gula merah. Tekstur kuih lembut gemalai dan lemak-lemak manis pun just nice. Kalau tak sempat nak tunggu kuih sejuk, makan suam-suam pun sedap. Yang pasti, makan satu gerenti tak cukup!

Di sini saya sertakan resipi dari dua sumber yang kedua-duanya sama...
- sumber 1, simpanan keratan akhbar
- sumber 2, blog Taste of Siam

Jom intai macam mana buat...


KHANOM TUAY (Coconut Milk Custard)
by IzaAkma SSK
source 1: daripada keratan akhbar


source 2 : Taste of Siam

BOTTOM LAYER :
  • 1/2 cup Rice Flour
  • 2 tablespoon Arrowroot Flour
  • 200 cc. thin Coconut Milk
  • 50 cc. Water
  • 120 grams Palm Sugar
TOP LAYER :
  • 200 cc. Coconut Milk
  • 2 tablespoon Rice Flour
  • 1/2 teaspoon Salt

METHOD :
❀  If you use canned coconut milk likes me:-), make the thin coconut milk by placing 2 tablespoon of coconut milk in the measuring cup then add in water until the water level reaches 200 cc. Then you will get 200cc. thin coconut milk.
❀  In a mixing bowl mix all the bottom layer ingredient , stir until the sugar completely dissolves, set aside. Then with another mixing bowl, mix all the top layer ingredient, set aside.
❀  Line porcelain bowls in a steamer, steam over the high heat for 5 minutes until the bowls are hot. Pour in the bottom layer mixture, cover the steamer and let cook for 10-12 minutes until is done.
❀  Then pour in the top layer mixture, cover the steamer and let cook for another 5-7 minutes. The top layer should be succulent and soft but not runny. Be careful not to overcook otherwise the top layer will be too dry.
❀  Remove from heat, serve warm.





1
BANGKIT KACANG HIJAU MODEN

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Melayan selera teringinkan biskut. Tapi bukan biskut empat segi ka... biskut marie ka atau biskut lain hat selalu dok cicah dengan kopi teh. Saya ni plak jenis yang jarang sangat layan biskut seangkatan macam tu. Nakkan biskut raya... hat beli tak mau... nak buatan sendiri. Selera pun ada waktu nak manja-manja jugak kan... layan ja...


Biskut ini jadi pilihan. Walaupun ada satu bahan tak ada, projek mengukis tetap ON. Nak keluar gi beli memang tak la. Lagipun bukan nak guna banyak... secawan je sebab cuma buat separuh resipi. Jadi gunalah apa yang ada. Dalam fridge ada tepung kacang peas lebih buat kukis raya hari tu. Tepung itu lah saya jadikan sebagai ganti tepung kacang hijau.

Sebabkan tepung tu lama duduk dalam fridge, so saya sangai dulu kerana dibimbangi kelembapan tepung tu nanti akan mempengaruhi tekstur biskut. Begitu juga dengan tepung ubi sangai dulu berasingan dengan tepung kacang hijau. Saya adapt pengalaman buat biskut bangkit sebelum-sebelum ni, yang mana tepung harus disangai agar biskut jadi lebih ringan dan gebu.


Nah ini hasilnya...
Sebab derhaka tepung, bangkit kacang hijau dah jadi bangkit kacang peas. Aci tak?
Hehe... aci tak aci... biskut dah pun jadi.
Rangup, ringan dan gebu je... Sedap!
Untuk hiasan, guna apa ada... almond nib campur bijan hitam.
Agaknya kalau guna tepung kacang hijau yang sebenar sure sedap terlagi-lagi kan.


BISKUT BANGKIT KACANG HIJAU MODEN
by IzaAkma SSK
source: MyResipi (kak besah)


BAHAN-BAHAN :
  • 1 cwn mumbung (150 gm) Gula Aising / 1 cwn rata Gula Halus
  • 250 gm Butter
  • 2 biji Kuning Telur (B)
  • 2 cwn rata Tepung Kacang Hijau (dalam peket)
  • 2 cwn rata Tepung Ubi
  • 1/2 cwn rata Tepung Gandum
  • 1 sdt mumbung Baking Powder
  • 1 sdm Pewarna Hijau (jika suka)
BAHAN HIASAN :
  • Kuning Telur
  • Kekacang (badam flake atau kekacang lain)

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Putar butter & gula hingga sebati.
❀  Masukkan kuning telur & pewarna hijau, putar 10 saat agar sebati.
❀  Ayak semua tepung bersama baking powder. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut. Tambah sikit tepung gandum jika adunan masih lembik. Tak mengapa, jika doh nampak agak lembik pada awalnya. Selepas beberapa ketika doh akan jadi semakin keras kerana tepung akan mengembang.
❀  Gelek doh di antara 2 plastik, terap dengan bentuk yang digemari dan susun atas dulang yang telah disapu mentega.
❀  Sapu nipis kuning telur dan tabur apa-apa jenis kekacang yg disukai.
❀  Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu, 160c selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak. Akak suka bakar dgn suhu 150c saja, agak lama lah tempoh membakarnya.. tapi hasilnya biskut akan jadi garing, ranggup & tahan lama.