0
KARI HIJAU THAI AYAM (Thai Green Curry)

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Hari ini pepagi lagi dah post. Semalam tak sempat, sibuk sikit. Sat sat lagi dah sibuk urusan lain pula. Tengah ada waktu terluang ni boleh lah update sekejap. Ingat satgi nak ke Halfest di The Mines. Dengar khabar jam 12 tengahari nanti Chef Zam akan demo masak 3 juadah istimewa guna rempah mak siti. Ingin juga nak tengok apa dia tiga yang special tu. Mana tau ada rezeki boleh dapat produk mak siti free... hehe. Pastu boleh lajak ke booth Rempah Mak Siti dengan booth lain tengok apa yang menarik situ. Kalau rajin sampai lah... kalau tak, sampai dapur sendiri jer...

Ini cerita aktiviti dapur semalam. Melunaskan yang lama tertangguh. Menyedia kari hijau thai menggunakan pes kari hijau air tangan sendiri. Ramuan untuk pes boleh tahan banyak. Cuma satu je tak ada... daun selasih... bahan lain semua ada. Sebagai ganti, saya guna sweet basil. Selalunya sweet basil orang buat untuk sos spaghetti. Sweet basil pun boleh lah daripada tak ada...


Perisanya semua cukup... cukup pedas, masin, manis, masam. Garam gula langsung tak bubuh kecuali dalam pes ada gula sikit. Perisanya asli daripada bahan-bahan segar semulajadi.

Saya guna ayam untuk kari hijau ini. Selain ayam nak guna daging atau seafood pun boleh. Kari hijau thai ini lagi pekat lagi sedap. Kalau ada santan segar, lebih baik guna yang segar kerana mempunyai rasa lemak dan manisnya tersendiri.


KARI HIJAU THAI
by IzaAkma SSK


BAHAN KARI HIJAU :
  • 1/2 ekor Ayam
  • 2 batang Serai, dititik
  • 4 helai Daun Limau Purut
  • 10 biji Cili Padi Merah Thai, diketuk
  • Pes Kari Hijau Thai (resipi di bawah)
  • 2 cwn Santan Cair
  • 1 cwn Pati Santan
  • 1 biji Limau Kasturi, ambil jus
  • 1 sdb Sos Nampla
  • Gula secukup rasa (jika perlu)
  • Daun Selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)
  • Minyak untuk menumis

BAHAN SAYUR (jenis sayur dan ukuran boleh ubah ikut selera dan kesesuaian masing-masing) :
  • 6 biji Terung Bulat Putih, dibelah dua
  • 1 biji Tomato, potong 6
  • Kacang Panjang

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Panaskan sedikit minyak. Tumis pes kari hijau hingga harum.
❀ Masukkan serai dan ayam, kacau sebati.
❀ Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut. Biar hingga ayam setengah empuk.
❀ Masukkan terung, kacang panjang dan cili padi. Bila mendidih, tuang pati santan.
❀ Perasakan dengan sos ikan, jus limau dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
❀ Akhir sekali masukkan daun selasih dan tomato, kacau rata.
❀ Rasakan, jika ok padamkan api dan angkat. Hidangkan bersama nasi dan lauk-lauk lain.


PES KARI HIJAU THAI


BAHAN-BAHAN :
  • 1 batang Serai, cincang
  • 10 biji Cili Padi Hijau Thai (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
  • 2 biji Cili Hijau
  • 2 biji Bawang Merah
  • 4-5 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Lengkuas
  • 1/2 cwn Daun Ketumbar (termasuk akar dicincang kasar)
  • 1/2 cwn Daun Selasih Segar/Sweet Thai Basil
  • 1/2 sdt Serbuk Jintan Manis
  • 1/2 sdt Serbuk Ketumbar
  • 1/2 sdt Serbuk Lada Putih
  • 3 sdb Sos Nampla
  • 1 inci Belacan
  • 2 sdb Jus Limau Kasturi (daripada 4 biji)
  • 1 sdt Gula Perang 
  • 3-4 sdb Santan

CARA PENYEDIAANNYA :
❀ Kisar halus semua bahan.
❀ Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh bekukan dalam freezer.


suka cedok daun basil dia makan dengan nasi... sedapp!




0 sweet comments: