0
KHANOM TUAY (Coconut Milk Custard)... Thai Dessert Yang Sedap!

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة  |  Salam Sejahtera

Khanom Tuay adalah sejenis dessert atau kuih Thai yang dibuat daripada tepung beras, santan dan gula. Mempunyai dua lapisan dengan dua rasa berbeza. Lapisan bawah rasa lemak manis adunan gula kabung dan diseimbangkan dengan rasa lemak masin santan pada lapisan atas.

Khanom Tuay Thai ni jika diamati dari segi rupa tak banyak beza dengan kuih talam melayu. Bahkan bahan yang digunakan pun sama. Cuma bezanya acuan yang mereka guna berdiameter besar sikit dan rendah berbanding acu lompang.


Lama dah kiv resipi ni sebenarnya, lepas terlihat dalam satu akhbar beberapa tahun lalu. Tengok resipi menarik dan mudah, saya gunting dan simpan. Hobi pun... pantang jumpa resipi mesti nak gunting, kumpul, simpan... tak pun snap dengan hp. Tapi selalunya bila dah simpan...buatnya pula selalu tertangguh... alasan tunggu masa sesuai.

Alhamdulillah, december lepas terjelma sudah Khanom Tuay depan mata. Tapi oleh kerana masa tu blog bercuti panjang, makanya hari ni baru post.

Yang lama nunggu buat kuih ni bukan apa... pasal acuannya tak ada. Merata jugak mencari di bakery sekitar KL, Shah Alam, Bangi, Kajang kot-kot ada... nampak gayanya belum ada rezeki lagi jumpa.

Kalau nak tunggu acuan specialnya tu lahai sampai bila pun tak merasa kuih ni. So saya decide guna acu lompang.


Step penyediaan dan masa mengukus saya follow exactly as recipe. Sebelum dipanaskan acuan dalam kukusan, saya sapu nipis dulu dengan minyak. Selepas kuih masak, biarkan betul-betul sejuk baru keluarkan daripada acuan.

Pada saya, rasanya lebih sedap dari kuih talam gula merah. Tekstur kuih lembut gemalai dan lemak-lemak manis pun just nice. Kalau tak sempat nak tunggu kuih sejuk, makan suam-suam pun sedap. Yang pasti, makan satu gerenti tak cukup!

Di sini saya sertakan resipi dari dua sumber yang kedua-duanya sama...
- sumber 1, simpanan keratan akhbar
- sumber 2, blog Taste of Siam

Jom intai macam mana buat...


KHANOM TUAY (Coconut Milk Custard)
by IzaAkma SSK
source 1: daripada keratan akhbar


source 2 : Taste of Siam

BOTTOM LAYER :
  • 1/2 cup Rice Flour
  • 2 tablespoon Arrowroot Flour
  • 200 cc. thin Coconut Milk
  • 50 cc. Water
  • 120 grams Palm Sugar
TOP LAYER :
  • 200 cc. Coconut Milk
  • 2 tablespoon Rice Flour
  • 1/2 teaspoon Salt

METHOD :
❀  If you use canned coconut milk likes me:-), make the thin coconut milk by placing 2 tablespoon of coconut milk in the measuring cup then add in water until the water level reaches 200 cc. Then you will get 200cc. thin coconut milk.
❀  In a mixing bowl mix all the bottom layer ingredient , stir until the sugar completely dissolves, set aside. Then with another mixing bowl, mix all the top layer ingredient, set aside.
❀  Line porcelain bowls in a steamer, steam over the high heat for 5 minutes until the bowls are hot. Pour in the bottom layer mixture, cover the steamer and let cook for 10-12 minutes until is done.
❀  Then pour in the top layer mixture, cover the steamer and let cook for another 5-7 minutes. The top layer should be succulent and soft but not runny. Be careful not to overcook otherwise the top layer will be too dry.
❀  Remove from heat, serve warm.





0 sweet comments: