0
AYAM BAKAR VERSI KEDAH


Jumpa di Fb...
Bahan pun senang semua memang dah siap ada kat dapur
Resipi tak ada sukatan tepat, penyumbang cuma bagitau nama bahan je
Pandai-pandai agak la na...
Ni resipinya, ambil dari sana simpan sini


AYAM BAKAQ VERSI KEDAH

CABAI KERING
BAWANG BESAQ
SERAI
JINTAN MANIS
BELACAN SIKIT....
BLEND SEMUA BAHAN2 KAT ATAS...
MASUK DALAM PERIUK..TERUS REBUS...BUKAN TUMIS NA...
MASUK GULA PUTIH..
GULA MERAH..
GARAM...
MASUK MINYAK MASAK 2SUDU...TUK BAGI AYM NMPAK BEKILAT..BASAH2..
PERISA(KALAU NAK BUH..XMO BUH XPA)
AGAK DA MASAK CABAI TADI
MASUK SANTAN...
KACAU
TUNGGU MASAK KUAH SAMPAI PEKAT
SIAP...
AYAM DIREBUS DULU SEBELUM DIBAKAQ



Cara saya :
  • Campurkan sekali minyak bersama bahan-bahan yang nak dikisar & blend
  • Skip step rebus ayam (tak mau rasa manis ayam hilang jika direbus)
  • Lepas santan dah didih sikit-sikit, masukkan ayam
  • Biarkan ayam sampai suku masak
  • Kemudian keluarkan ayam & masak kuah sampai pekat
  • Siramkan kuah ke atas ayam yang sedang dibakar
  • Balikkan ayam dan siram lagi
  • Begitulah seterusnya sampai ayam masak


Buat 1/2 ekor je ni...
Nak tau ayam dah masak ke belum cucuk dengan lidi, jika lidi senang tembus sampai ke dalam isi ayam maknanya dah masak





0 sweet comments: