0
DAGING OPOR HIJAU


Selepas puashati dengan cubaan pertama sekitar dua tahun lalu , buat lagi kali kedua masa aidiladha kat kampung baru lalu.  Sedap... pekat & pedas pedas


DAGING OPOR HIJAU
by IzaAkma SSK
rcp : Chef Wan


BAHAN A :
  • 600 gm Daging Batang Pinang , potong kecil
  • 500 ml Santan drp 1 biji kelapa parut dgn 500ml air
  • 125 gm Terung Pipit
  • 3 tangkai Daun Selasih
  • 1 biji Capsicum , buang biji & hiris  (cili merah)
  • 125 ml Minyak
  • Gula Melaka secukup rasa  (anggaran 2sdt gula perang)
  • Jus Limau Nipis  (jus drp 1 biji)
  • Garam / Sos Nampla  (anggaran 2sdm sos nampla)
BAHAN B (Pes Rempah Hijau) :
  • 100 gm Cili Hijau  (6 biji cili hijau + 10 biji cili padi hijau)
  • 10 ulas Bawang Merah  (1 labu bawang merah besar + 5 ulas bawang merah)
  • 4 Akar Ketumbar
  • 4 tangkai Daun Ketumbar  (ambil daun + batang)
  • 1 inci Halia
  • 2 batang Serai
  • 2 helai Daun Limau Purut
  • 1 sdt Belacan
  • 2 sdm Biji Ketumbar , disangai dahulu
  • 2 sdm Biji Jintan Manis , disangai dahulu
  • 1 sdm Biji Lada Putih
  • 1 cwn air
BAHAN C (Hiasan) :
  • Cili Padi Merah / Hijau
  • Daun Selasih

CARA PENYEDIAANNYA :
❀  Satukan semua bahan B ke dalam pengisar & kisar halus
❀  Panaskan minyak dalam kuali
❀  Tumis pes rempah hijau hingga wangi
❀  Masukkan daging , kacau-kacau dan tutup kuali untuk 5 minit dengan api sederhana
❀  Masuk santan , terung pipit dan biarkan mendidih
❀  Teruskan merenih selama 25 minit lagi
❀  Masuk capsicum , daun selasih , gula perang , jus limau , garam / sos nampla secukup rasa
❀  Renihkan lagi 3 minit ,  dan hiaskan dengan daun selasih lagi
❀  Hidangkan panas bersama nasi


Note : Dalam bracket adalah bahan yang iza gunapakai





0 sweet comments: