0
APAM DEWA

Meriahnya hai apam viral 3 bahan di news feed
Dah namanya viral pasti ramai yang terikut buat
Ada yang buat jadi , tak kurang juga yang mengeluh apam bantat tak jadi...
Itu baru bab gambar... belum lagi baca komen yang dok kata itu ini... macam-macam bunyi aihh... larat baca sekerat je tak larat sampai abih

Seawal apam viral mula mundar mandir di news feed lagi , rasa rasa macam tau tapi ingat-ingat lupa... tak silap pernah popular satu waktu dulu dan ianya sudah lama pun berlegar di blog-blog sebenarnya
Cuma bila di up semula di fb ramai yang sangka ianya suatu yang baru kemudian bagi pulak nama yang menyengat... tentu lah ramai yang kena sengat ,  ya dak... hehe
Sememangnya kebanyakan resipi viral kat fb tu resipi lama-lama pun... depa selongkar balik


Sambil tu gugel juga cari untuk pastikan adakah telahan saya tu benar
Ya... sah resipi lama... namanya Apam Dewa
Resipi kat fb tu dah diseparuhkan dari asal dan ada dua bahan digugurkan

Dah terlanjur menyelidik dan berjumpa resipi asal , baiklah buat terus...
Saya merujuk kepada resipi Cikgu Ani Bawok & Azlina Ina sebab tengok dua-dua sama
Jadi saya gabungkan keduanya dan terhasil lah Apam Dewa @ Apam 5 Bahan seperti resipi di bawah

Rupa dan rasa tak macam apam langsung... macam kek span , bahulu pun ya juga... gebu , ringan dan lembut sangat
Nak apam gebu syaratnya kena pukul telur guna mixer... bukan jalan pintas pukul telur dengan blender ya... sebab tak semua apam atau kek sesuai guna blender

Ada free saya akan RnD lagi tanpa guna ovalet pula
Jika berhasil akan saya share nanti dalam entri akan datang...


APAM DEWA
by IzaAkma SSK


BAHAN-BAHAN :
  • 3 biji Telur (A)
  • 90 gm Gula Kastor
  • 18 gm @ 1 tbsp Ovalet
  • 110 gm Tepung Gandum
  • 1 tbsp Orange Sunquick

CARA PENYEDIAAN :
❀  Mixer dahulu telur + ovalet hingga berbuih
❀  Masukkan gula , mixer lagi sehingga pekat , putih  &  gebu
❀  Masukkan sunquick , mixer sebati
❀  Masuk tepung sikit-sikit sambil dikaupbalik perlahan menggunakan spatula
❀  Bahagikan kepada dua bahagian
❀  1 bhg bubuh warna putih @ white oil base
❀  1 bhg lagi bahagikan kepada 3 bhg
        - pink
        - biru
        - lemon yellow
❀  Sediakan loyang 6"sq , oles dengan minyak / butter dan alas dasar dengan baking paper
❀  Tompok-tompokkan setiap bahagian warna dalam loyang dan lorekkan
❀  Tutup loyang dengan foil
❀  Kukus selama 25 minit dengan api besar dalam kukusan yang sudah betul-betul mendidih


Note :
- utk sukatan Tbsp sila guna sudu metrik
- orange sunquick boleh ganti dengan 1 tsp esen vanila





0 sweet comments: