0
PUDING JAGUNG (2)

Hilang kata-kata sungguh... putus idea tak tahu nak tulis dan cerita apa dah
Kita terus ke gambar & resipi jela ya...



PUDING JAGUNG
by IzaAkma SSK
source  :  Mufidah Abdul Hadi Alyunusi


BAHAN-BAHAN :
  • 12 gm Agar-Agar Bertali
  • 4 cwn Air  (kurangkan jika suka puding lebih keras)
  • 1 tin Jagung Berkrim  (cream style)  |  blend separuh dan biar separuh begitu saja... terpulang kalau nak blend semua atau biar semua begitu saja
  • 1/2 cwn Susu Cair
  • 1/2 cwn Santan  [iza guna santan kotak]
  • 1 cwn Gula / sesuai selera  [iza buat 120 gm gula pasir]
  • 1 sdm Butter
  • 1 biji Telur
  • 4 sdb Tepung Kastad
  • Sedikit Esen vanila  [iza bubuh 1/4 tsp]
  • Secubit Garam

CARA PENYEDIAAN :
❀  Rendam agar-agar hingga lembut
❀  Bilas , satukan dengan air  &  masak sehingga agar-agar larut
❀  Masukkan gula , kacau sehingga gula larut
❀  Masukkan jagung , butter dan garam
❀  Kacau sekali sekala hingga butter cair dan mendidih
❀  Sementara itu satukan telur , vanilla , santan  &  susu cair
❀  Pukul perlahan-lahan dengan garfu hingga sebati
❀  Masukkan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati dan tak berketul
❀  Bila adunan agar-agar telah mendidih , alihkan dari api
❀  Perlahan-lahan tuangkan adunan kastad tadi ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau setiap masa
❀  Masak semula dengan api sederhana sambil dikacau selalu sehingga mendidih semula
❀  Kecilkan api dan masak lagi selama 3-4 minit
❀  Angkat
❀  Basahkan acuan dan tuang adunan ke dalam acuan
❀  Biarkan sejuk sedikit dan bolehlah disimpan dalam petisejuk sebelum dihidangkan





0 sweet comments: