0
IKAN SALMON GORENG BLACK PEPPER


Ada sikit salmon fillet dalam peti sejuk. Masa beli memang tak fikir nak masak apa main rembat je. Macam macam masakan sebenarnya yang boleh diteroka dengan salmon ni , tak semesti western saja. Sebagai percubaan saya dah buat Asam Pedas (dalam posting terdahulu) , Masak Kari (akan buat lagi nanti untuk dimuatkan dalam sini)... dua dua sedapp. Kali ini cuba pula Goreng Black Pepper , suatu yang simple tapi sedap. Gerenti semua pun boleh buat kann...

IKAN SALMON GORENG BLACK PEPPER
by House of SSK

BAHAN A :
  • 1 biji Capsicum Merah  |  dipotong dadu besar
  • 2 ulas Bawang Putih *  (ulas yang besar , jika kecil 3)
  • 1 inci Halia * | * ditumbuk
  • 1 sdt Serbuk Lada Hitam  (yang kasar) 
  • 1 sdb Sos Tiram
  • 3 sdb Kicap Manis Pedas Mahsuri 
  • 1 sdt Tepung Jagung **
  • 4 sdb Air** | ** dibancuh
  • 1 labu Bawang Holland  |  dipotong dadu besar
  • 2 tangkai English Parsley  |  dicincang kasar
  • Sedikit Minyak Bijan
  • Garam  &  Gula  (jika perlu)
  • Minyak Masak untuk menggoreng & menumis

BAHAN B :

CARA PENYEDIAAN :

❀  Panaskan minyak dalam kuali dan goreng isi ikan yang diperap tadi.  Ketepikan
❀  Tinggalkan 125 ml minyak gorengan , tumiskan halia + bawang putih yang ditumbuk dan serbuk lada hitam sehingga wangi
❀  Masukkan 10 sudu besar air , kicap manis dan sos tiram. Biarkan mendidih
❀  Masukkan bawang holland dan capsicum
❀  Masukkan pula air bancuhan tepung jagung dan renjiskan sedikit minyak bijan. Kacau rata dan tutup api
❀  Dah sejuk sikit baru masukkan ikan , gaul sehingga rata dan hidangkan dengan taburan hirisan daun parsley


Yang pasti bukan anak anak saja suka ,
mak mak dan ayah ayah juga pasti turut menyukai sama... :)





0
AGAR-AGAR LUMUT & Ulangi FRUIT PASTRY CAKE Yang Sedap


Selepas 3 hari gantung kuali periuk , semalam berasap balik dapur. Cuti panjang tak pergi jauh pun cuma ke Utara je... makan angin di Darul Aman selepas setahun lebih tak ke sana. Sepanjang 3 hari 2 malam di sana cuaca agak baik jadi dapatlah merata jalan. Alhamdulillah juga... sempat merasa masakan utara yang lama dok idam... :)

Walaupun masih penat dengan kain baju lagi berlambak nak kena basuh , masak tetap masak. Dapat juga siapkan dua juadah , Agar-Agar Lumut dengan Fruit Pastry Cake untuk minum petang semalam. Saya buat agar-agar lumut versi jernih yang langsung tak guna pewarna. Saja buat macam ni untuk nampak kelainan daripada kebiasaan berwarna hijau. Sebenarnya buat lumut pun ada dua cara... ikut tekstur lumut yang kita nak samada lumut kasar ataupun halus. Dua-dua ada teknik masing-masing. Yang saya buat ni adalah lumut bertekstur kasar.

AGAR-AGAR LUMUT
by House of SSK

BAHAN-BAHAN :
  • 18 gm Agar-Agar Tali 
  • 600 gm Air
  • 600 gm Jus Pandan  |  6  helai daun pandan  + 600 gm air - kisar - tapis - timbang  (jika tak cukup 600 gm cukupkan dengan air)
  • 145 gm Gula Pasir  | ikut manis
  • 200 gm Santan Pekat Kotak 
  • 1 sdt Garam 
  • 2 biji Telur 

CARA PENYEDIAAN :

❀  Masukkan agar-agar dan 600 gm air ke dalam periuk dan masak hingga agar-agar larut
❀  Sementara itu satukan santan , telur  &  garam. Whisk kan hingga sebati , ketepikan
❀  Bila agar-agar sudah larut , masukkan gula dan kacau hingga gula larut
❀  Masukkan jus pandan , biarkan mendidih
❀  Masukkan campuran santan dan telur tadi , biar mendidih sampai nampak berketul-ketul
❀  Kacau dan selepas didih kali kedua , tutup api
❀  Tuangkan ke dalam acuan atau loyang , biarkan sejuk
❀  Masukkan dalam peti sejuk




FRUIT PASTRY CAKE  Again!

Buat lagi atas permintaan Puteri. Haritu buat , dia kat kampus tak dapat merasa... kesian pula. Sementara dia cuti ada kat rumah ni buatkan jugalah. Dalam posting lepas tak ada strawberi kali ni banyak ada... petik masa pi 'Gunung Jerai' haritu... hahha.

Masih guna resipi sama yang post sebelum ni. Kalau resipi lain guna creaming method , kena bagi butter lembut dulu... lambat. Jadi saya guna resipi FPC Danish Harraz... paling senang paling cepat... just campur-campur , kacau-kacau dan bakar.


Untuk homemade buttermilk kali ni saya guna cuka 15 gm menggantikan lemon / limau kasturi. Cara mengadun saya ubah sikit iaitu campurkan tepung , gula dan semua bahan liquid kecuali buttermilk dan kacau sekejap sekadar rata dengan senduk kayu dalam satu hala... baru masukkan buttermilk dan kacau lagi juga dalam satu hala sampai sebati tapi pastikan jangan terlebih kacau nanti kek tak moist. Begitu juga step gaul buah dengan gula , saya tak buat kali ini. Lain lain step sama.

Hasilnya... kesedapan , kehalusan dan kegebuan kek tetap sama cuma kali ini kejadiannya lebih moistt. Memang sedap , tak jemu makan. Maaf lah , snap gambar apa ada je... tak larat dah... pastu keluar hantar Puteri pula balik kampus :)




0
SPAGHETTI BOLOGNESE


Dinner semalam...
Saya pasta ni kurang sikit... maklumlah tekak melayu. Tapi atas permintaan anak-anak... saya turutkan saja. Dah saban hari jamu nasi... jadi sekali sekali tukar menu apa salahnya. Ok juga... inilah peluang untuk cuba bolognese style chef wan macam kat dalam astro tu... Tak ingat pula apa nama rancangan. Cara dia masak lebih kurang je macam bolognese kita dok selalu buat cuma ada tambah bahan lain. Saya follow resipi di bawah , olah dan tambah sikit bahan lebih kurang macam demo chef. Bahan 'optional' dalam resipi saya tak tinggalkan kecuali keju parmesan saya abaikan sebab tak ada. Sungguh sedap! Sos yang pekat , beraroma dan ada sikit sikit pedas menepati citarasa.

SPAGHETTI BOLOGNESE
by House of SSK
source : Mutiarazura_MyResipi

BAHAN-BAHAN :
  • 500 gm Spaghetti (sepeket) 
  • 500 gm Daging Lembu Cincang
  • 200 ml Susu
  • 1 labu Bawang Holland  |  dicincang halus
  • 1 ulas Bawang Putih  |  dicincang halus
  • 1 tin sederhana Tomato Puree
  • 4-5 biji Tomato Segar Ranum  |  didadu 
  • 1 batang Karot  |  didadu kecil
  • 2 batang Celery  |  didadu kecil
  • 1 tin Cendawan Butang  |  dihiris  (optional)
  • 1 Kuib Daging Lembu  (optinal)
  • 1/2 sdt Herba Oregano Kering  /  Italian Mixed Herbs
  • Garam dan Gula secukup rasa
  • 3 sdb Minyak Zaitun /  Minyak Masak Biasa
  • 2 sdb Butter
  • Parutan Keju Parmesan  |  untuk menghidang

CARA PENYEDIAAN :

PASTA
❀  Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sdt garam
❀  Bila air mendidih masukkan spaghetti , kacau sekali sekala
❀  Masukkan 1 sdt minyak zaitun / minyak masak agar pasta tidak melekat
❀  Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan

SOS BOLOGNESE
❀  Gunakan periuk yang tinggi dan dalam
❀  Panaskan minyak zaitun , masukkan butter dan kacau
❀  Bila mentega cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing , cukup sekadar bawang layu
❀  Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk / saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan
❀  Masukkan semua sayuran , goreng lagi hingga sayur-sayur lembut
❀  Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih , kacau selalu
❀  Bila nampak semua susu telah diserap daging , masukkan tomato puri dan tomato segar
❀  Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air , tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur
❀  Masukkan herba , kiub (jika guna) , garam dan gula secukup rasa


NOTA :

- Semua bahan bernota 'optional' tidak ada dalam resipi asal Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
- Resipi asal juga ada masuk 200 ml wain. Saya selalu gantikan dengan jus prun kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada , tak masukkan pun ok juga rasanya , tak banyak beza
- Jika guna kiub , tak masuk garam pun takpe sebab dah masin
- Gula cuma perlu 1/4 sdt saja sebab susu telah memaniskan sos
- Perlu diingat , mesti dirasa dan imbang sendiri masam , manis dan masin sos tersebut
- Biar mendidih lebih kurang 7 minit , kemudian perlahankan api paling kecil
- Renehkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat
- Boleh hidang dengan parutan keju parmesan
- Orang Itali secara tradisi , mereneh sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama. Saya cuma reneh 1 jam kali ni , sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting , rasa 'authentic' Itali!

Catatan HoSSK :
# bawang holland & bawang putih - kisar

# karot & celery - kisar kasar
# bahan extra dalam sos - 1 tsp serbuk cili , serbuk lada hitam kasar , daun basil (koyak-koyakkan) , english parsley (hiris kasar)





0
FRUIT PASTRY CAKE


Mencuba Fruit Pastry Cake yang tengah hot masa kini. Kek ni sebenarnya pernah popular di kalangan bloggers sikit masa dulu. Lepas lama senyap tup tup meledak semula dan terus menjadi viral di facebook. Buka buka saja fb, pasti kek 'mewah' ni saja yang lalu lalang. Kalau sekali dua lalu tak apa , ambe boleh pejam mata... tapi nih hari hari dok lalu tak terpejam dah mata ambe ni... tergoda juga hehe.

Teringin juga nak try sedap ke sampai boleh jadi hot macam tu. Buah blueberi dah ada... tinggal cari strawberi dengan peach aje. Bersemangat ke Tesco ingat nak petik strawberi kat situ. Sampai je situ... sebiji strawberi pun tak ada... dah habis dipetik orang. Aduuhhai... hebat betul penangan kek ni sampai boleh habis strawberi... kalau tak , sentiasa ada je kat situ. Gerak pula ke tempat lain... pun tak ada. Sampai ke Putrajaya mencari... sama juga kehabisan. Last ambil kiwi... itu saja pilihan yang ada.

Sibuk mencari strawberi sampai lupa lemon. Jadi saya skip parutan kulit lemon. Macam tu juga buttermilk , ada limau kasturi dalam fridge... so saya guna jus limau kasturi menggantikan lemon. Kalau tak ada limau kasturi , limau nipis pun boleh juga. Buat kek ni tak susah... tak payah mixer pun... just masukkan semua bahan dalam 1 bekas , gaul gaul dan bakar.

Alhamdulillah... walau rupa tak cun tapi sedap , sangat moistt dan tak berapa manis. Semalam buat ada balance lagi sikit... pagi tadi makan sepotong , yesss lagi sedapp rasanya... :)

FRUIT PASTRY CAKE
by House of SSK
source : Danish Harraz

BAHAN-BAHAN :
  • 226 gm Tepung Naik Sendiri 
  • 160 gm Gula Kastor
  • 150 gm Salted Butter  |  dicairkan , biarkan sedikit sejuk
  • 3 biji Telur  (A)
  • 100  ml Buttermilk / Sourcream  (Danish guna homemade Buttermilk , caranya ada disertakan di bawah)
  • 1 sdt Vanila Extract
  • 1 biji Lemon  |  diparut kulit  (pastikan parut kulit kuning sahaja , nanti pahit) 
  • 500 gm Buah-Buah Fresh yang kurang berair atau jika guna yang dalam tin keringkan sedikit buah-buah itu sebelum digunakan , dihiris dan gaul dengan 2 sdb Gula Kastor

CARA PENYEDIAAN :

❀  Panaskan oven pada suhu 160C.
❀  Gris baking tray saiz 9"sq dengan butter dan alas dengan parchment paper. Jika guna loyang kecil kek akan jadi tebal , tak cantik

❀  Dalam bekas , masukkan tepung naik sendiri , gula , melted butter , telur , parutan kulit lemon , buttermilk dan vanila.
❀  Kaupbalik menggunakan senduk kayu sehingga rata dan sebati , jangan overmix nanti kek tak moist
❀  Kemudian tuangkan ke dalam baking tray , ratakan permukaan adunan kek


❀  Akhir sekali , ambil buah yang telah dipotong dan gaul bersama gula halus dan terus susun semua buah tadi atas adunan tapi jangan ditekan ya , nanti senang tenggelam
❀  Dah siap , masukkan dalam oven dan bakar selama 40 -50 minit , bergantung pada oven atau hingga kek masak. Tapi jangan terlebih bakar kerana kek akan jadi kering
❀  Sejukkan di atas cooling rak
❀  Jika suka , sprinkle dengan gula aising sebelum dihidangkan

CARA PENYEDIAAN HOMEMADE BUTTERMILK untuk kek ini :

❀  Masukkan 1 sudu besar lemon jus ke dalam measuring cup
❀  Tuang fresh milk hingga bancuhan cukup 100 ml , kacau rata
❀  Biarkan selama 5 -10 minit sebelum digunakan


NOTA PENTING :

-  kek akan lagi sedap selepas semalaman
-  untuk menyimpan , simpan dalam bekas kedap udara pada suhu bilik untuk kekalkan kelembapannya
-  oleh kerana mengandungi buah-buahan terutama jika gunakan buah dalam tin , ianya akan bertahan hanya lebih kurang 2 hari

Catatan HoSSK :
# bakar selama 40 minit suhu 160C api atas dan bawah tanpa kipas

# ayakkan snow powder waktu menghidang
# untuk warna ceria , tabur ceri merah  
# skip parutan kulit lemon coz takde
# untuk buttermilk homemade - ganti jus lemon dengan jus limau kasturi




0
MASAK LEMAK CILI PADI IKAN KEMBUNG SAMA PETAI


Terkenang tiba-tiba lauk evergreen Masak Lemak Cili Padi campur petai macam ini. Kalau saya belah Perak masak gini dipanggil gulai. Gulai Perak dengan masak lemak Negeri Sembilan lebih kurang aje. Cuma bezanya perak guna bawang merah yang ditumbuk bersekali cili padi / cili merah dengan kunyit hidup... dan juga serai ditumbuk sekadar pecah-pecah... siat-siat daun kunyit masukkan ke dalam kuah untuk aroma... manakala negeri sembilan tak guna bawang hanya cili dengan kunyit. Tapi dari segi rasa jika dirasa betul betul memang ada sikit beza. Apapun pada saya dua dua sedap dan punya rasa tersendiri.

Sebelum ni saya dah cuba dengan udang + kacang buncis , udang + pucuk paku , ikan rebus + petai jeruk... memang sedap. Kali ni guna ikan kembung besar-besar + petai fresh pula. Masak begini memang feberet saya tapi kena hadkan... sesekali je boleh sebab masak ni kena pekat pekat baru sedap... kalau cair bukanlah gulai atau masak lemak namanya. Yang ni saya guna cili padi siam... itu je yang ada. Kalau cili padi kampung kurangkan sikit bilangannya takut nanti kepedasan. Oh ya salah satu petua untuk kurangkan pedas , guna cili padi dalam bilangan ganjil. Saya dah praktikkan... memang benar... rasa pedasnya tidaklah membahang sampai berjuraian air mata makan disamping ada sikit rasa lemak.

MASAK LEMAK CILI PADI
IKAN KEMBUNG SAMA PETAI
by House of SSK

BAHAN A :
  • 2 ekor besar Ikan Kembung 
  • 250 gm Santan Pekat Segar
  • 1 keping Asam Keping
  • 1 batang Serai  |  dititik
  • 1 helai Daun Kunyit  |  disiat-siat 
  • 3 papan Petai
  • 1 cwn Air *
  • 1 cwn Air**  (boleh lebihkan sedikit lagi ikut kepekatan kuah)
  • Garam
  • Gula
BAHAN B ~ tumbuk :
  • 17 biji Cili Padi Siam  (campur hijau & merah)
  • 1/2 inci Kunyit Hidup

CARA PENYEDIAAN :

❀  Panaskan kuali dan masukkan Bahan (B) dengan air bertanda * , masak sehingga airnya hampir kering dan cili masak
❀  Masukkan ikan , serai , daun kunyit dan gaul mesra dengan bahan cili... terus masukkan santan berserta garam (ini petua supaya santan tak pecah minyak) , gula dan air bertanda **... kacau rata guna api yang sederhana saja
❀  Pastikan sentiasa dikacau supaya kuah yang terhasil cantik
❀  Kemudian masukkan asam keping dan kacau selalu
❀  Bila kuah dah nampak cantik dan pekat bolehlah masukkan petai , biarkan sebentar dan tutup api  (supaya petai tak terlalu layu)





0
CEMPEDAK GORENG


Dok pusing pusing cari durian nampak pula cempedak. Terfikir lama tak menggoreng cempedak. Selalunya terasa nak makan beli yang dah siap goreng je. Langsung beli sebiji seberat 4 kilo rm40 diskaun rm8... katanya cempedak patriot. Ingat separuh untuk goreng separuh lagi simpan untuk buat kuih. Last last bahagian untuk kuih habis juga kena bedal semua... tak sempat jadi kuih pun. Takpe lah... ada rezeki cari lain nanti.

Takat goreng cempedak / pisang alah basic je... semua orang pun tau. Teringat zaman zaman remaja dulu , asal nak goreng pisang ke keledek... part bancuh tepung dan goreng bonda mesti serahkan pada saya sebab katanya kalau saya yang buat , sedapp... rangupp. Bancuhannya hanya tepung gandum , tepung beras dan air yang dicampur sedikit garam. Cuma portion antara dua tepung dengan air kena betul untuk dapatkan rasa rangup.

Kali ini saja saja gatal tangan menerai cara orang lain pula. Mana tau lagi power. Saya merujuk kepada dua resipi , gabungkan keduanya dan jadikan dalam metrik. Bancuhan tak cair tak pekat supaya salutannya elok nipis dan tak tebal. Kalau nak salutan yang tebal bancuhan kena pekat sikit. Ok juga... sedap , rangup. Nak kata kekal rangup sampai 12 jam tu tidak la... Normal lah baru baru masak waktu panas memang rangup dan beransur hilang bila dah sejuk but still sedap. Saya letak sini 3 resipi , resipi gabungan oleh saya dan dua resipi yang saya rujuk...

CEMPEDAK GORENG
by House of SSK

BAHAN-BAHAN :
  • 105 gm Tepung Gandum
  • 25 gm Tepung Beras
  • 15 gm Tepung Jagung
  • 1 biji Telur  (saiz kecil @ 43 gm)
  • 1 sdm Air Kapur
  • 2 sdm Minyak Masak Panas
  • 1 sdm Gula Pasir
  • 1/4 sdt Garam
  • 150 gm Air

CARA PENYEDIAAN :

❀  Adun semua bahan hingga rata dan sebati
❀  Celupkan cempedak dalam adunan bater dan masukkan ke dalam minyak panas
❀  Goreng dan balik-balikkan hingga masak keemasan 

GORENG CEMPEDAK / PISANG / UBI 
source : Aznie Khasri

BAHAN-BAHAN :
  • 2 cwn Tepung Gandum 
  • 1/2 cwn Tepung Beras
  • 2 sdb Tepung Jagung
  • 1 biji Telur (A)
  • 1/2 cwn Minyak Masak
  • 1 1/2 cwn Air
  • 2 sdb Gula
  • 1/2 sdt Garam
  • Sedikit Serbuk Kunyit

CARA PENYEDIAAN :

❀  Campurkan semua bahan di atas , sebatikan dan tapis
❀  Celupkan cempedak dan goreng hingga masak

# boleh juga untuk goreng pisang atau ubi , nak guna untuk goreng udang pun boleh juga.. buat macam tempura tapi bubuh sikit serbuk lada sulah.. nak pedas boleh tambah sedikit serbuk cili

GORENG CEMPEDAK RANGUP
source : Azahari Abdullah

BAHAN-BAHAN:
  • 1 cwn Tepung Gandum
  • 2 sdb Tepung Beras
  • 1 sdb Air Kapur
  • Serbuk Kunyit
  • Garam secukup rasa
  • 2 sdb Minyak Masak Panas
  • 1/2 cwn Air Suam

CARA PENYEDIAAN :

❀  Bancuh semua bahan hingga nampak pekat atau likat
❀  Gaulkan cempedak dengan bancuhan tepung
❀  Goreng dalam minyak yang betul betul panas





0
IKAN MASAK ASAM DAUN SELASIH


Hari ni nak kongsi satu resipi daripada koleksi saya sendiri yang dah banyak kali buat iaitu Masak Asam Daun Selasih. Lebih kurang asam pedas tapi sikit berbeza. Kalau asam pedas guna cili kering dengan daun kesum. Tapi masak asam ni guna cili besar dan diharumkan lagi dengan daun selasih serta bunga kantan. Saya lebih suka guna sweet thai basil sebab aroma wanginya lebih kuat. Saya tak bubuh belacan tapi sos nampla supaya ada ciri ciri siam dalam tu. Selain itu dimasukkan juga nenas untuk beri rasa masam-masam manis dan cili padi supaya pedas pedas.

Nah cukupkan... semua rasa ada... masam , manis , masin , pedas dan harum... rasa yang asli daripada bahan bahan alami. Lebih bagus lagi jika dapat guna kunyit hidup menggantikan serbuk kunyit... lebih wangi dan baik untuk kesihatan dalaman wanita. Cuma saya nak bagitahu , masakan ini guna cili besar @ fresh jadi kena masakkan kuah sampai agak agak pekat ya baru sedap terasa... bukan lah pekat sangat nanti tak berkuah pula makan... agak agak la ikut pekat yang kita mahu. Jenis ikan terpulang... kadang saya guna ikan tenggiri , kadang bawal hitam besar , kadang pula ikan merah... janji sesuai... :)

IKAN MASAK ASAM DAUN SELASIH
by House of SSK

BAHAN A :
  • 500 gm Kepingan Ikan Kerapu
  • 2 batang Serai  |  dititik
  • 2 potong Nenas  |  potong kecil
  • 2 kuntum Bunga Kantan  |  buang kulit luar yang keras - belah dua
  • 2-3 tangkai Daun Selasih  @  Sweet Thai Basil  |  petik daun
  • 2 1/2 cwn Air
  • 1 sdt Serbuk Kunyit
  • Bawang Holland  |  potong besar-besar
  • Pes Asam Jawa
  • Sos Nampla
  • Garam  &  Gula secukup rasa
BAHAN B ~ kisar :
  • 9 biji Cili Merah  (bersaiz besar)
  • 3 biji Cili Padi Merah
  • 1 labu Bawang Merah Besar
  • 4 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia

CARA PENYEDIAAN :

❀  Bersihkan ikan , lumurkan dengan sedikit serbuk kunyit , gaul rata dan ketepikan
❀  Panaskan minyak secukupnya
❀  Tumis Bahan (B) dan serbuk kunyit sehingga wangi dan pecah minyak
❀  Masukkan serai , kantan , ikan , pes asam jawa dan sos nampla... kacau rata
❀  Masukkan air dan biarkan mendidih
❀  Masukkan nenas , potongan bawang holland , garam dan gula secukup rasa
❀  Reneh hingga pekat dan terbit minyak di permukaan
❀  Akhir sekali masukkan daun selasih , kacau kacau dan terus tutupkan api





0
KERABU TOMATO


Seperti yang dijanji , giliran Kerabu Tomato mengisi entri hari ini. Resipi ditukil daripada salah satu koleksi buku masakan yang dibeli sekitar Disember 2013. Baru dapat mencuba satu resipi daripada buku tersebut dan banyak lagi yang lain yang menarik. Ada kesempatan saya akan cuba yang lain lain dan kongsikan di sini nanti , insyaallah...

Kerabu ni simple je... tak pedas sangat tapi sangat wangi sebab ada kerisik , serai dan bunga kantan. Kalau suka yang kaw kaw pedas boleh tambahkan hirisan cili padi. Siapa yang on diet dan yang menjaga kecantikan kulit sesuai sangat... boleh dikatakan 2 in 1 sebab ada tomato. Yang tak diet pun dialu-alukan untuk mencuba... bukan saja sedap malah tomato selain mencantikkan kulit ia juga bagus untuk kesihatan. Info berkenaan tomato ada saya selitkan sekali di bawah nun... :)

KERABU TOMATO
by House of SSK
source : Dr. Shahrim Karim & Normariya Ulfa Sariman @ Resipi & Khasiat HERBA di Malaysia

BAHAN A :
  • 60 gm Kerisik
  • 15 gm Belacan  |  dibakar 
  • 2 sdb Minyak Jagung
  • 1 biji Limau Nipis  | ambil jus
  • 400 gm Tomato  |  buang biji - hiris memanjang
  • 100 gm Bawang Besar  |  hiris
  • 40 gm Cili Merah  |  hiris
  • 2 batang Serai  |  hiris halus
  • 1 kuntum Bunga Kantan  |  hiris 
  • Garam  &  Gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN :

❀  Campurkan kerisik , belacan , minyak dan jus limau , kacau rata
❀  Masukkan campuran kerisik ke dalam tomato dan herba yang dihiris
❀  Perasakan dengan garam dan gula , gaul hingga rata
❀  Sejukkan di dalam petisejuk sebelum dihidangkan


Antara bahan makanan yang mempunyai man­faat besar kepada kesihatan dan kecantikan kulit ialah tomato.

Bukan saja sedap dan menjadi antara bahan penting masakan, tomato boleh memberi zat secukupnya kepada kulit dan rambut.

Bagi mereka yang berminat dengan rawatan secara semula jadi yang murah, mudah dan berkesan, berikut disenaraikan kebaikan tomato dan cara menggunakannya untuk menjaga kecantikan kulit.

1. Dimakan begitu saja untuk mendapatkan nutrisinya dan kandungan air yang tinggi bagi me­lembapkan kulit dan sarat dengan mineral, kalsium, vitamin A, vitamin C, flavonoid, vitamin B kompleks, tiamin, folat dan niacin. Bukan saja baik untuk kulit tetapi menjaga kesihatan mata.

2.Kandungan antioksidan seperti lycopene dan zea-xanthin dalam tomato mampu melawan kesan kerosakan sel kulit oleh radikal bebas.

3. Bersifat antikanser dan mengelak reaksi kerosakan akibat pemakanan harian dan pendedahan kepada elemen alam sekitar sehingga merosakkan kesihatan dan menjejaskan penampilan.

4. Ia mampu memulihkan sel dan membina otot memandangkan tomato mempunyai kandungan protein.

5. Merawat liang roma terbuka dengan cara mencampurkan empat sudu jus tomato dengan satu sudu air, sebelum disapu ke seluruh muka menggunakan bola kapas. Biarkan selama 15 minit sebelum dicuci.

6. Menyerikan wajah dengan cara menggosok potongan tomato pada kulit sehingga jus menyerap ke dalam kulit. Ia juga boleh membantu meratakan warna kulit dan menjadikan kulit kelihatan lebih sihat.

7. Biji tomato mempunyai khasiat yang mampu merawat pelbagai masalah kulit. Ia boleh membantu melawan masalah penuaan pramatang dengan cara menyapu tomato kisar ke wajah sebelum tidur dan hanya basuh keesokan ­paginya.

8. Merawat jerawat dan ruam panas. Belah tomato dan sapukan pada wajah ataupun sapukan isi tomato pada wajah dan biarkan kira-kira satu jam. Sapu secara konsisten mampu memberi kesan ketara.

9. Mengawal pengeluaran minyak berlebihan pada wajah. Sebum terlalu banyak boleh menyumbat liang roma, seterusnya menyebabkan jerawat dan parut pada wajah. Tomato membantu mengu­rangkan masalah minyak berlebihan seterusnya kulit lebih licin dan bersih.

10.Tomato bertindak sebagai pelindung matahari semula jadi, sekali gus membantu memberikan wajah lebih muda kepada mereka yang rajin mengamalkannya.

11. Ia juga mengandu­ngi lapisan minyak semula jadi yang boleh digunakan sebagai penyegar semula jadi selepas kulit dicuci bersih.

12.Pengambilan tomato setiap hari mampu melawan kerosakan sel pada tahap selular, seterusnya membantu kulit kelihatan lebih anjal dan kurang garis halus.

13. Menyapu tomato pada kulit membantu mencerahkannya secara semula jadi tanpa penggunaan bahan kimia berbahaya.

14. Kulit lebih lembut dan bermaya. Cam­puran jus tomato dan madu me­lembapkan kulit dan menjadikannya lebih berseri.

15. Jus tomato juga boleh disapu dan digosok menggunakan tangan dengan cara membulat. Ia dapat menyingkirkan sel kulit mati, seterusnya kulit menjadi lebih gebu dan cerah.


(kredit info : MyMetro)




0
AYAM MASAK MERAH PERAK & NASI PANDAN SUSU

NASI PANDAN SUSU

AYAM MASAK MERAH PERAK

KERABU TOMATO


Set Nasi Pandan Susu saya kali ini... bersama Ayam Masak Merah Perak dengan Kerabu Tomato. Terjadi lagi nasi pandan susu ni sebab teringin sangat dengan ayam masak merah dan kerabu tu sebenarnya. Boleh jer dengan nasi putih tapi saja nak bagi special sikit sempena pra aidiladha yang tak berapa hari lagi. Bizi sikit tak sempat nak menggali resipi nasi yang lain... last buat jer nasi pandan nih... lagipun dah banyak kali buat dan dah tau macam mana rasa.

Baru kesampaian mencuba selepas hampir dua tahun resipi terperap dalam phone. Tak ingat siapa penyumbang resipi , yang saya ingat daripada Fb. Beliau namakan Ayam Masak Merah Perak a.k.a Ayam Masak Merah Kenduri dan menurutnya lagi resipi turun temurun orang Perak. Lepas baca resipi , tertanya sendiri... ya ke orang perak masak buh kacang... sebab saya orang Perak juga... tak buh kacang pun dan tak tau pula masak merah orang perak gaya itu. Kelainan itu menguatkan lagi semangat untuk cuba. Yela... lain orang lain cara lagipun ayam masak merah bukan satu versi je macam macam versi ada.


Sedap juga... ada rasa rempah rempah dan walaupun ada kacang , rasa kacang tak lah begitu menyerlah dan menganggu rasa. Mungkin kegunaan kacang seperti juga buah keras untuk memberi rasa lemak lemak dan sebagai pemekat kuah. Saya tambahkan bawang besar holland yang dipotong tebal... macam juga masak merah yang lain wajib ada bawang dipotong tebal-tebal...

AYAM MASAK MERAH PERAK
by House of SSK
source : Facebook

BAHAN A ~ kisar :
  • 10 tangkai Cili Kering *
  • 1 sdm Biji Jintan Manis *
  • 3 sdm Kacang Tanah *
  • 2 biji Buah Keras *
  • 1 inci Belacan *
  • 2 kuntum Bunga Lawang *
  • 2 biji Cengkih *
  • 1/4 batang Kulit Kayu Manis *  (tak boleh banyak sebab bau kuat)
  • 1 biji Cili Hidup
  • 5 biji Bawang Merah
BAHAN B ~ tumis :
  • 2 biji Bawang Merah  |  dihiris
  • 3 ulas Bawang Putih  |  dihiris
  • 3 inci Halia  |  dihiris
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • 1 kuntum Bunga Lawang
  • 3 biji Cengkih
BAHAN C :
  • 1/3 cwn Santan Pekat
  • 1/2 ekor Ayam  |  potong ikut suka - lumur garam kunyit - goreng sekejap
  • Sedikit Air
  • Garam 
  • Gula
BAHAN D :
  • 4 sdb Sos Tomato

CARA PENYEDIAAN :

❀  Sangai bahan bertanda * dalam Bahan (A)
❀  Kisar halus dengan sedikit air bersama cili hidup dan bawang merah
❀  Dah kisar campurkan dengan Bahan (D)

❀  Panaskan minyak , tumis Bahan (B) hingga wangi
❀  Masukkan bahan kisar yang bercampur sos tomato tadi dan tumis hingga garing
❀  Masukkan ayam yang digoreng dan tambah sedikit air , masak sebentar
❀  Last masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula
❀  Biarkan merenih seketika hingga semua bahan sebati
❀  Semua rasa dah seimbang , boleh padamkan api dan hidangkan



Kali keberapa buat tak ingat... berkali-kali sudah. Nasi Pandan Susu ni pada saya sedap , lemak-lemak dan sangat harum dengan aroma pandan ditambah lagi dengan masam manis kismis dan aprikot. Ngam sangat diregukan dengan Ayam Masak Merah Perak.


Resipi saya dah share dulu. Jika berkenan nak resipi , jangan segan silu silakan cari di Index. Saya dah siapkan semua link di situ untuk memudahkan pencarian khas untuk pengunjung SSK. Sekiranya ada kemusykilan dan persoalan sila emailkan terus kepada saya. Insyaallah saya akan cuba bantu.

Jangan lupa nantikan kemunculan Kerabu Tomato dalam entri seterusnya...





0
APAM SOLO


Kali kedua buat , yang pertama tiga tahun lalu. Dulu buat... dah snap gambar elok elok , laptop punya hal abis hilang. Dok tengok tengok resipi semalam jumpa balik resipi nih... pagi tadi buat pastu dah boleh simpan dah dalam sini.
Apam Solo ni pernah popular sikit masa dulu dan sampai sekarang masih lagi popular. Ia gabungan apam bersama inti kelapa manis. Dah ramai yang buat malah yang buat jualan pun ramai... macam macam kaler ada. Selain inti manis , nak buat inti pedas pun boleh juga...


Yang herannya buat yang dulu lagi gebuss... kali ni macam kurang sikit... merajuk ka apa padahal resipi yang sama ja. Tapi tang rasa usah cakap la... sama ja macam buat dulu sedapp... lembutt. Tambah sedap lagi bila tergigit tang inti. Bayangkan apam yang lembut kena dengan inti yang manis... tak ubah macam makan pau gituu. Masa taip entri ni... tengok balik gambar... mai idea. Nantilah bila bila free akan cuba idea tu. Lagipun memang nak cuba lagi so alang-alang buat sekali jalan la nanti. Sementara tu layan dulu apam solo ni na... :)

APAM SOLO
by House of SSK
source : Sari Yusa @ Seri Kandi_Alam Sari Di Tanah Jauhar

BAHAN INTI :
  • 130 gm Gula Merah
  • 30 gm Gula Pasir
  • 125 gm Air
  • 2 helai Daun Pandan
  • 300 gm Kelapa Parut Putih
  • 1 sdb Tepung Gandum
  • 1/4 sdt Garam

CARA PENYEDIAAN :

❀  Masakkan gula merah , gula pasir , air dan daun pandan sehingga mendidih
❀  Masukkan kelapa parut dan garam , kacau sebati
❀  Apabila hampir kering masukkan tepung gandum , kacau sebentar
❀  Angkat dan sejukkan

BAHAN APAM :
  • 500 gm Tepung Gandum
  • 2 sdt Instant Yis *
  • 180 gm Gula Pasir *
  • 250 gm Susu Cair *
  • 600 gm Air *
  • 1/8 sdt Garam *
  • Pewarna Kuning
  • Coklat Emulco 

CARA PENYEDIAAN :

❀  Campurkan semua bahan bertanda * dan kacau rata hingga sebati
❀  Bahagikan kepada tiga bahagian :
      - asal... tanpa warna
      - kuning... + pewarna kuning
      - coklat... + coklat emulco.
❀  Perap adunan selama 40 minit.
❀  Panaskan air dalam periuk kukusan
❀  Sapu acuan dengan minyak masak rata-rata
❀  Masukkan sedikit adunan putih
❀  Isikan inti kelapa
❀  Tutup dengan adunan putih
❀  Masukkan adunan kuning dan coklat , lorekkan
❀  Kukus dengan api sederhana selama 15 - 20 minit atau sehingga masak
❀  Keluarkan apam daripada acuan bila dah sejuk sedikit


# Sukatan ini boleh dapat lebih 40 biji apam dan amat sesuai untuk berniaga 





0
PAJERI NENAS TANPA SANTAN


Jarang kita dengar pajeri tak ada santan , kebiasaan mesti bersantan. Bersungguh saya nak cuba nak rasa sendiri. Yess... memang sedap , kuah pekat dan rasanya tak kalah seperti pajeri yang ada santan. Sekurangnya dengan skip santan kita dah kurangkan sedikit kalori dalam masakan. Kalau nak bubuh serbuk perasa pun boleh tapi saya kurang gemar dan jarang sangat guna. Guna bila perlu saja itu pun cuma kiub pati ayam atau ikan bilis. Selalu saya ganti dengan gula je. Untuk rahsia masakan yang sedap bukan terletak pada serbuk perasa tetapi terletak pada teknik memasak yang betul dan keseimbangan rasa mengikut jenis jenis masakan. Satu lagi... petua , jangan dilupa petua orang tua tua dahulu... semat dan praktikkan selalu supaya sebati dengan diri


PAJERI NENAS TANPA SANTAN
by House of SSK
source : MAHN_FB

BAHAN A ~ tumis :
  • 1/2 biji Bawang Besar  |  hiris
  • 2 ulas Bawang Putih  |  hiris
  • 1 inci Halia  |  hiris
  • 2 kuntum Bunga Lawang
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
BAHAN B ~ kisar :
  • 2 biji Bawang Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 2 sdm Udang Kering
BAHAN C :
  • 2 sdm Rempah Kari Daging
  • 2 sdk Serbuk Cili
BAHAN D :
  • 2 sdm Kerisik
  • 1 sdk Garam
  • 2 sdm Gula Pasir
  • 2 sdm Gula Merah
BAHAN E :
  • 1 biji Buah Nenas  |  potong  &  rebus

CARA PENYEDIAAN :

❀  Panaskan minyak, tumis Bahan (A) sehingga wangi dan kekuningan
❀  Masuk Bahan (B) , tumis lagi hingga wangi
❀  Masuk Bahan (C) , tumis sehingga betul-betul pecah minyak
❀  Rempah dah masak masukkan 1/2 cwn air
❀  Kemudian masuk Bahan (D)  &  (E)
❀  Biar seketika hingga semua bahan sebati
❀  Semua rasa dah seimbang , boleh padamkan api dan hidangkan





1
AYAM KICAP KERISIK BEREMPAH


Tak rancang pun nak masak ini. Bila tengok bahan-bahan senang semua ada ON je. Nak bagi lagi meriah saya masukkan sekali kentang dengan tomato. Dah jadi kebiasaan pun kalau masak kicap ayam memang bubuh dua dua tu... sedap buat ratah ratah. Kerisik jadikan masakan ini rasa yang berbeza , lebih wangi , beraroma dan membangkitkan selera...

AYAM KICAP KERISIK BEREMPAH
by House of SSK
source : Dayang Jack_DapurKu Sayang

BAHAN A :
  • 1 ekor Ayam Sederhana  |  potong ikut suka  &  cuci bersih
  • 1 sdm Biji Lada Hitam  |  tumbuk   
  • 1 sdm Cili Kisar
  • 2 sdm Kicap Pekat
  • 2 sdm Kicap Manis atau secukupnya
  • 3 sdm Kerisik
  • Sedikit Hirisan Daun Sup
  • Sedikit Air Asam Jawa
  • Rempah 4 sekawan  (kayu manis , cengkih , bunga lawang , buah pelaga)
  • Sedikit Madu / Gula
  • Garam
BAHAN B ~ kisar :
  • 5 ulas Bawang Merah
  • 1 labu Bawang Besar 
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1/2 inci Lengkuas
  • 1 batang Serai

CARA PENYEDIAAN :

❀  Lumur ayam dengan garam dan kunyit  &  goreng 1/2 masak
❀  Gaulkan ayam yang sudah digoreng bersama lada hitam dan 1 sudu makan kicap pekat
❀  Perapkan sebentar selama 1/2 jam
❀  Panaskan minyak , tumis rempah 4 sekawan dan Bahan (B) hingga wangi
❀  Masukkan cili kisar , tumis lagi hingga pecah minyak
❀  Masukkan kicap pekat , kacau sebati
❀  Masukkan ayam dan kerisik , gaul rata-rata
❀  Masukkan air secukupnya , kacau dan biarkan ia mendidih seketika
❀  Masukkan pula kicap manis , garam , gula / madu dan air asam jawa
❀  Akhir sekali masukkan daun sup
❀  Setelah kuahnya kelihatan pekat , tutupkan api
❀  Hidangkan panas-panas bersama nasi putih , nasi beriani , nasi serai , nasi tomato dan sebagainya. Sedap!


Catatan HoSSK :
# madu / gula... madu

# air asam jawa... jus limau kasturi , masukkan akhir sekali
# ubi kentang (dipotong baji & goreng)
# tomato ceri



Semalam petang ada free. Apalagi macam biasa masuk lab main masak masak buat ujikaji sikit. Jangan tak tau chef pun ada lab juga... hangpa ingat scientist ja ka ada lab... hehe. Lepas dicampur segala... main main warna... ini result dia. Buat masa ini biarlah rahsia. Sampai bila rahsia , tak tau lagi. Tepek gambar ja dulu jamu mata... :)