0
ASAM PEDAS MUAR

Asam Pedas Muar ni daripada Azlina Ina... tapi ada part saya buat cara sendiri yang selalu
Ikut cara empunya resipi... lada putih , halia , kunyit ditumbuk halus manakala bawang , bawang putih , cili kering dan belacan dikisar bersama

Cara saya , saya kisarkan semua sekali bahan-bahan tu kecuali cili kering dikisar asing sebab lebih suka tumis dulu bawang... bawang dah wangi baru masuk cili kisar dan tumis lagi sampai garing guna api perlahan... style saya selepas half way cili ditumis dan nampak nak pecah minyak saya bubuh sikit dulu garam dan gula... supaya gula caramalised dan membantu tumisan cepat pecah minyak

Lain orang lain cara kan... bak kata orang memasak ni ikut gerak hati dengan gerak tangan... setiap orang ada style sendiri dan keselesaan masing-masing bila memasak


Asam Pedas Muar yang power , melekat , meletops...!

Resipi di bawah ni saya dah tulis balik gabungan cara saya dan azlina... walau begitu bahan-bahan yang digunakan tetap sama tak ubah apa-apa
Cuma nak pesan , siapa yang tak tahan pedas sila kurangkan lada putih... atau tak payah bubuh langsung pun ok juga tapi kalau nak kan kelainan buh la sikit


ASAM PEDAS MUAR
by House of SSK
BAHAN A :
  • Ikan Tenggiri / Kembung / Kerapu / Jenahak / lain-lain
  • 2 sdb Asam Jawa *
  • 2 1/2 cwn Air * | * dibancuh bersama 
  • 2 batang Serai  |  dititik
  • Daun Kesum
  • Bende
  • Tomato
  • Garam  &  Gula secukup rasa
BAHAN B  (kisar halus dengan sedikit air + minyak) :
  • 2 labu Bawang Besar  |  belah 4 
  • 4 ulas Bawang Putih 
  • 1 inci Halia 
  • 1 inci Kunyit Hidup  
  • 1 sdm Biji Lada Putih 
  • Sedikit Belacan 
BAHAN C  (kisar halus) :
  • 15 tangkai Cili Kering  |  rebus  &  tos

CARA PENYEDIAAN :
❀  Panaskan minyak , masukkan serai dan bahan kisar B
❀  Bila tumisan dah naik bau masuk bahan kisar C... bila tumisan cili mula nak garing dan nampak nak pecah minyak bubuh sedikit dulu garam dan gula... dan teruslah menumis sampai pecah minyak dan garing
❀  Masuk 1/2 bahagian daun kesum
❀  Masukkan bende , jika guna ikan jenis lembut... jika guna ikan agak pejal , masuk ikan dulu dan bende kemudian
❀  Dah masuk ikan biar sekejap
❀  Masukkan bancuhan air asam jawa ke dalam tumisan dan biar mendidih dengan api perlahan
❀  Masuk baki daun kesum , bende , garam dan gula... biarkan mendidih dan empuk
❀  Last masuk tomato , biar sekejap dan padamkan api



Disertakan juga satu lagi resipi daripada Chef Obie
Hampir sama je dua-dua tapi nak juga simpan sini sebagai rujukan esok-esok

ASAM PEDAS MUAR
by House of SSK
source : Chef Obie

BAHAN-BAHAN :
  • 8 ketul Ikan Pari / Kembung / Selar / Sembilang
  • 1 mangkuk Cili Kering  |  rebus , tos  &  kisar
  • 8 ulas Bawang Merah 
  • 1 inci Kunyit Hidup
  • 1 inci Halia
  • 1 sdk Biji Lada Hitam  |  ditumbuk
  • 1 cwn perahan asam jawa  (asam jawa 3 sdb)
  • 2 kuntum Bunga Kantan
  • 1 ikat Daun Kesum
  • 2 batang Serai  |  dititik 
  • Sedikit Belacan
  • 2 biji Tomato  
  • 8 batang Bende Muda 
  • 500 ml Air
  • Garam secukup rasa
  • 1 sdk Gula

CARA PENYEDIAAN :
❀  Panaskan minyak , tumis belacan , cili kisar bersama kunyit hidup , lada hitam , bawang merah dan halia kisar
❀  Selepas naik bau wangi , masukkan perahan asam jawa , air , bunga kantan dan daun kesum
❀  Biarkan dengan api perlahan sehingga mendidih
❀  Masukkan bende , buah tomato , garam dan gula
❀  Biar mendidih dalam 5 minit lagi
❀  Siap untuk dihidangkan


# resipi tak dinyatakan masa bila masuk ikan... tapi saya kira semua dah arif masak asam pedas tentu tak ada masalah kan 




0 sweet comments: