1
SAMBAL GORENG KACANG PANJANG


Macam biasa bila dah kering idea , mulalah selongkar balik majalah lama
Jumpa resipi chef zaidah ni sekali dengan resipi nasi tomato
Nasi tomato dia sedap tau... dah try dulu... nantilah lain kali buat lagi akan saya share kat sini ya

Sementara itu kita layan dulu Sambal Goreng yang tak kurang enak juga... buat makan harian boleh untuk hidangan raya boleh... dalamnya macam-macam ada... pendek kata all in one
Walaupun saya bukan orang jawa tapi suka sangat sambal goreng
Dihidang lauk macam ni saja pun dah cukup bagi saya... tak perlu jeling lauk lain dah... silap-silap nasi pun tolak tepi... hihi


SAMBAL GORENG KACANG PANJANG
by House of SSK
source : Chef Zaidah Mohd Noor

BAHAN A :
  • 150 gm Daging  |  rebus  &  potong kecil
  • 150 gm Udang Hidup
  • 2 biji Bawang Besar  |  hiris
  • 5 ulas Bawang Putih  |  hiris
  • 5 biji Cili Merah  |  hiris
  • 5 biji Cili Hijau  |  hiris
  • 10 tangkai Kacang Panjang  |  potong serong
  • 5 keping Tempe  |  dadu kecil
  • 5 keping Tauhu  |  dadu kecil
  • 2 sdb Cili Kisar
  • 5 cm Belacan
  • 1 cwn Air Asam Jawa
  • 250 ml Santan
  • 2 batang Serai  |  hiris halus 
  • 2 cm Lengkuas  |  hiris halus
  • Garam  &  Gula secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng  

CARA PENYEDIAAN :
❀  Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga kuning , ketepikan
❀  Kemudian goreng tempe dan tauhu berasingan
❀  Goreng juga cili hiris dan kacang panjang
❀  Akhir sekali goreng daging dan juga udang
❀  Ambil 1 senduk minyak gorengan dan tumis bawang putih , serai dan lengkuas hingga wangi
❀  Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit baunya
❀  Masukkan air asam jawa yang diramas dengan belacan dan santan. Biarkan mendidih , tambahkan garam dan gula
❀  Akhir sekali masukkan semua bahan yang digoreng tadi dan kacau hingga agak kering. Bolehlah diangkat dan dihidangkan 





1 sweet comments: