0
GULAI KARI IKAN MAYONG

Sebelum start bulan puasa ni selagi ada resipi kari ikan yang berkenan di hati akan saya cuba. Sebabnya ahli rumah ni kalau bulan puasa memang tak layan kari ikan. Kari ayam atau daging haa tu laju sokmo. Kali ni saya tertarik mencuba Gulai Kari Ikan Kembung daripada  Fb_Tengku RosElyza Raja Muhammad . Saya ikut semua bahan yang dinyatakan cuma kuantiti bahan ikut selera sendiri dan guna ikan mayong.
Tak silap saya , gulai kari serupa ini yang bubuh daun kesum dengan bunga kantan sama macam utara style... pernah makan di Penang , memang sedap... dan pernah juga cuba resipi Norzailina Nordin , Gulai Ikan Sembilang... buh timun tua , daun kesum , kantan... pun sedapp. Tak ingat pula ada post kat sini ke tak gulai sembilang tu tapi saya ada post kat Fb sana.

GULAI KARI IKAN MAYONG
by House of SSK
BAHAN A :
  • 3 keping Ikan Mayong  (anggaran 600 gm)
  • 1 kuntum Bunga Kantan
  • 5 tangkai Daun Kesum  |  petik daun   
  • 1 pek kecil @ 25 gm Rempah Kari Ikan Babas *
  • 1 sdm Rempah Gulai Kawah *
  • 1 sdm Serbuk Cili / Cili Kisar *  |  * campurkan + air jadikan pes
  • 8 ulas Bawang Merah  |  hiris
  • 4 ulas Bawang Putih  |  hiris
  • 2 tangkai Daun Kari
  • Halba campur  (biji sawi+halba+jintan manis+jintan putih)
  • 1/2 cwn Santan Pekat Kotak 
  • 2 cwn Air atau secukupnya ikut kepekatan
  • 1/2 sdm Pes Asam Jawa
  • Garam  &  Gula secukup rasa
  • Bendi

CARA PENYEDIAAN :
❀  Tumis bawang merah , bawang putih sehingga hampir garing
❀  Masukkan halba campur dengan daun kari , tumis hingga garing
❀  Masukkan pes rempah , kacau dan tutup kuali /periuk
❀  Tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak
❀  Masukkan air , asam jawa , bendi , kantan , garam dan gula
❀  Dah nampak didih masuk ikan
❀  Kemudian boleh masukkan santan , renihkan seketika
❀  Akhir sekali masuk daun kesum , sesuaikan rasa , padamkan api


CATATAN HoSSK :
# ikan... tenggiri / merah / selar / kembung / jenahak
# rempah gulai kawah... boleh ganti kari daging
# cili kisar... bagi pedas dan merahkan gulai
# daun kesum & kantan... bagi harum




0 sweet comments: