0
SUP KEPALA IKAN

Dua minggu lepas lagi tetiba rasa nak makan sup kepala ikan. So hari minggu baru ni gi pasar... tanpa bertanya harga terus saja saya rembat kepala ikan merah... bila timbang sekilo jugak lah satu kepala tu. Balik pasar terus masakkan. Puas makan selepas bertahun tak makan dengan harga cuma rm30 sekilo . Dapat pula ikan fresh memang kena sangat dibuat sup. Manis ikan dengan aroma minyak wangi menambah sedap lagi sup ini. Patutnya bubuh soo hoon tapi soo hoon tak ada jadi tak bubuh. Daun sup dan daun bawang saya patah-patahkan je biar kasar-kasar gitu supaya bila makan berasa.

SUP KEPALA IKAN
by House of SSK
source : Chef Joha Hassan (Sup Ikan Tenggiri + Soo Hoon)
BAHAN A :
  • 1 ekor Ikan Tenggiri
  • 1 inci Halia  |  hiris 
  • 2 ulas Bawang Putih  |  hiris
  • 1 labu Bawang Besar  |  potong dadu 
  • 1 biji Karot  |  potong dadu   
  • 2 biji Ubi Kentang  |  potong dadu
  • 2 tangkai Daun Sup  |  hiris
  • 3 helai Daun Bawang  |  hiris
  • 1 ikat Soo Hoon  |  rendam dahulu
  • 1/2 sdt Serbuk Lada Putih 
  • 1 kiub Ayam
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya 
  • Minyak Masak untuk menumis
BAHAN B (hiasan) :
  • 2 sdb Bawang Merah Goreng

CARA PENYEDIAAN :
❀  Panaskan minyak
❀  Masuk bawang besar , bawang putih dan halia hiris , goreng seketika hingga layu dan wangi
❀  Masukkan air secukupnya untuk kuah , kiub ayam dan garam secukup rasa
❀  Masuk karot dan ubi kentang , masak hingga ia mula mendidih
❀  Masuk ikan yang telah dipotong ikut citarasa dan soo hoon , biarkan ikan masak
❀  Masukkan pula daun sup , daun bawang , diikuti lada putih
❀  Sesuaikan rasa dan sajikan panas-panas dengan taburan bawang goreng bersama kicap + cili hiris + perahan jus limau kasturi dan nasi putih


NOTA (gantian bahan oleh HoSSK) :
# ikan tenggiri... 1 kepala ikan merah , dipotong sesuai selera 
# bawang putih... bawang putih goreng
# minyak masak... minyak bawang putih
# serbuk lada putih... 1 sdt biji lada putih , ditumbuk halus




0 sweet comments: